Hindu law mcq with answers pdf

Hindu law mcq with answers pdf

Multiple choice questions of Subject Judiciary Topic Hindu Marriage Act, 1955 MCQs ( Hindu law mcq with answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

Family Law MCQ with Answers pdf

1. A marriage may be solemnized between any two Hindus

(a) neither party has a spouse living at the time of marriage

(b) at the time of marriage, neither party is incapable of giving a valid consent to it in consequence of unsoundness of mind

(c) the bridegroom has completed the age of 21 years and the bride, the age of 18 years at the time of marriage

(d) all of the above

Ans. d

2. A marriage may be solemnized between any two Hindus

(a) the parties are not within the degrees of prohibited relationship unless the custom or usage permits

(b) the parties are not spindas of each other unless the custom or usage permits

(c) both a and b

(d) none of the above

Ans. c

3. a Hindu marriage may be solemnized in accordance with the

(a) customary rights and ceremonies of either party

(b) customary rights and ceremonies of one of the party

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. a

4. Saptapadi ceremony is prevalent among

(a) Hindus

(b) Jaina

(c) Sikh

(d) None of the above

Ans. a

5. Anand Karaj ceremony is prevalent amongst

(a) Christian

(b) Hindu

(c) Sikh

(d) None of the above

Ans. c

6. Registration of Hindu marriage have been made compulsory by the judgement of Hon’ble Supreme Court in

(a) N.G. Dastane v. S. Dastane, AIR 1975 SC 1534

(b) Sureshta Devi v. Om Prakash, AIR 1992 SC

(c) V. Bhagat v. D. Bhagat, AIR 1994 SC 710

(d) Seema v. Ashwani Kumar, AIR 2006 SC 1158 (332)

Ans. d

7. For solemnization of marriage between two Hindus, the age of the bridegroom must be

(a) 18 years

(b) 21 years

(c) 16 years

(d) 23 years

Ans. b, a

8. For solemnization of marriage between two Hindus, the age of the bride must be

(a) 20 years

(b) 18 years

(c) 16 years

(d) 14 years

Ans. b

9. Two persons are said to be related to each other by full blood when

(a) they are descendant from a common ancestor by the same wife

(b) they are descendent from common ancestor, but by different wives

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. a

10. Two persons are said to be related to each other by half blood when

(a) they are descendant from a common ancestor by the same wife

(b) they are descendent from common ancestor, but by different wives

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. b

Family Law 1, law 2 mcq with answers pdf

11. Two persons are said to be related to each other by uterine blood when

(a) they are descendant from a common ancestors, but by different husbands

(b) they are descendant from common ancestor by the same wife

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. a

12. For a degree for restitution of conjugal rights, the petitioner have to specify that the other party have withdrawn from the society of other

(a) without reasonable excuse

(b) without any reason

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. a

13. The burden of proving reasonable excuse shall be on the person

(a) who has filed the petition

(b) who has withdrawn from the society of the petitioner

(c) on the parents of the parties

(d) none of the above

Ans. b

14. For a degree of nullity of marriage, the petitioner must prove that the marriage has been in contravention of

(a) neither party as a spouse living at the time of marriage

(b) the parties are not within the degrees of prohibited relationship

(c) the parties are not spindas of each other

(d) all of the above.

Ans. d

15. The grounds for nullity of marriage are

(a) marriage has not been consummated owing to the impotence of the respondent

(b) the respondent was at the time of marriage, pregnant by some other than the petitioner

(c) consent of the petitioner was obtained by force or fraud

(d) all of the above

Ans. d

16. The marriage may be dissolved on a petition presented by either the husband or the wife by a decree of divorce on the ground

(a) after the solemnization of the marriage the other party had voluntarily sexual intercourse with any person other than his or her spouse

(b) has treated the petitioner with cruelty

(c) has deserted the petitioner for a continuous period of not less than two years immediately preceeding the presentation of the petitioner

(d) all of the above

Ans. d

17. The minimum period for the ground of desertion has been

(a) three years

(b) four years

(c) two years

(d) six years

Ans. c

18. For a decree of divorce by mutual consent, a petition may be presented by both the parties if

(a) they have been living separately for a period of one year or more

(b) they have not been able to live together

(c) they have mutually agreed that the marriage should be dissolved

(d) all of the above

Ans. d

19. The minimum period for both the parties living separately has been

(a) two years

(b) one year

(c) four years

(d) none of the above

Ans. b

20. No petition for divorce can be entertained by a court for dissolution of marriage unless a period of

(a) one year has elapsed

(b) three years has elapsed

(c) five years has elapsed

(d) none of the above

Ans. a

family law 1 mcq with answers pdf pune university

21. The court can entertain a petition before one year on the ground of

(a) exceptional hardship to the petitioner

(b) exceptional depravity on the part of the respondent

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. c

22. The statutory period of six months in a petition under Section 13(b)(2) of the Act has been declared as directory in

(a) Shruti Paharia v. Sanjay Pahara; AIR 2009 SC 2840

(b) Amandeep Singh v. Harveen Kaur; Civil Appeal no. 11158 of 2017

(c) Hitesh Bhatnagar v. Deepa Bhatnagar; AIR 2011 SC 1637

(d) none of the above

Ans. b

23. The requirements for a petition for mutual divorce are

(a) petition by both the parties

(b) they have been living separately for one year

(c) there should be mutual consent of both the parties

(d) all of the above

Ans. d

24. A petition for divorce under the Hindu Marriage Act can be presented in the District Court in whose ordinary original civil jurisdiction

(a) the marriage was solemnized

(b) the respondent at the time of presentation of the petition resides

(c) the parties to the marriage las resided together

(d) all of the above

Ans. d

25. where the wife is the petitioner, she can file the petition in the District Court in whose ordinary original civil jurisdiction

(a) where she is residing on the date of presentation of the petition

(b) where she last resided with the husband

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. c

26. An application for interim maintenance under Section 24 of the Act can be moved by

(a) wife

(b) husband

(c) any of them

(d) none of the above

Ans. c

27. In an application under Section 26 of the Act for custody of a child, the court has to consider

(a) education of the child

(b) health of the child

(c) welfare of the child

(d) none of the above

Ans. c

Click Here For Judiciary Exam Chapter Wise

Leave a Reply

Your email address will not be published.