Criminal Procedure Code Questions and Answers

Criminal Procedure Code Questions and Answers

Multiple choice questions of Subject Judiciary Topic Criminal Procedure Code Questions and Answers MCQs ( Criminal Procedure Code Questions and Answers Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

Criminal Procedure Code mcq pdf | crpc mcqs chapter wise

1. FIR ‘under Section 154 of Cr.P.C. is not a substantive piece of evidence its only use is to

(a) contradict or corroborate the matter

(b) to contradict

(c) corroborate

(d) none of the above

Ans. a

2. A copy of a FIR shall be given free of cost

(a) to the informant

(b) to his friend

(c) to his relative

(d) none of the above

Ans. a

3. Under Section 155 of Cr.P.C. an investigation in non cognizable Case by police officer may be made

(a) without order of the Magistrate.

(b) with the order of the Magistrate

(c) with the order of State

(d) none of the above

Ans. b

4. Where a case relates to two or more offences of which at least one is cognizable, the case shall be deemed to be

(a) a cognizable case

(b) noncognizable case

Ans. a

5. Under Section 156 of Cr.P.C. an investigation in a cognizable case can be made by police officer

(a) without the order of the Magistrate

(b) with the order of the Magistrate

(c) with the order of Police Officer

(d) none of the above

Ans. a

6. In an offence of rape, recording of statement of the victim shall be conducted

(a) at the residence of the victim

(b) in the place of her choice

(c) at the police station

(d) both (a) & (b)

Ans. d

7. Recording of statement in a rape case as far as practicable by

(a) woman police officer

(b) male police officer

(c) a person of her choice

(d) none of the above

Ans. a

8. The recording of statement of the victim in rape case shall be in the presence of

(a) her parents or guardians

(b) relatives

(c) social worker of locality

(d) all the above In

Ans. d

9. order for a message or communication to be an FIR, there must be something in the nature of

(a) a complaint

(b) accusation

(c) some information of the crime given.

(d) all the above

Ans. d

10. Under Section 154 of Cr.P.C., every information relating to the commission of a cognizable offence, if given orally to an officer in charge of a police station, shall be reduced to writing by him or under his direction, and be read over to the informant and every such information, whether given in or reduced to writing

(a) shall not be signed by the person giving

(b) shall be signed by person giving it

(c) shall be signed by the parent

(d) none of the above

Ans. b

crpc mcq with answers pdf

11. Under Section 164 Cr.P.C. a confession can be recorded by

(a) Metropolitan Magistrate

(b) Judicial Magistrate

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

12. A confession of statement under Section 164 of Cr.P.C. can be recorded by audio, video and electronic means in the presence of

(a) advocate of the accused

(b) relative of accused

(c) a friend of accused

(d) none of the above

Ans. a

13. A Police Officer investigating the case can examine any witness under Section 161 of Cr.P.C.

(a) orally

(b) by audio, video and electronic means

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

14. ‘ Under Section 209 of Cr.P.C. which of the following case the Magistrate has to commit the court of Session if he is of the opinion that the offence is triable exclusively of the court of session.

(a) a case instituted on a police report.

(b) a case instituted otherwise then on a police report

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

15. Under Section 209 of Cr.P.C. when the Magistrate has to commit a cas to the court of Session which is exclusively triable by the court of sessio he is to supply the copies of the documents as required in section

(a) 207 of Cr.P.C. when the case is instituted on a police report

(b) 208 where the case is a complaint case.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

16. Under Section 402 of Cr.P.C. when the Magistrate took cognizance c offence on a police report summons or warrant can be issued if

(a) list of prosecution witness has been filed

(b) list of prosecution witness has not been filed

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

17. Under Section 200 of Cr.P.C. recording of presummoning evidence may be dispensed of

(a) complaint is made in writing by a public servant

(b) by a court

(c) if the Magistrate makes over the case for inquiry or trial to an another Magistrate under Section 192 of Cr. P.C.

(d) all the above

Ans. d

18. Under Section 200 of Cr. P.C. recording of pre sumoning evidence may be dispensed of if

(a) the complaint is supported by an affidavit of the complaint.

(b) the complaint is made in the writing by a public servant

(c) the Magistrate thinks just in the interest of justice

(d) none of the above

Ans. b

19. Under Section 26 of Cr.P.C. any offence under the IPC can be tried by

(a) the High Court

(b) the Court of Sessions

(c) any other court by which such offence is shown in the first schedule be trie(d)

(d) all the above

Ans. d

20. Under section 26 of Cr.P.C. any offence under any other law when any court is mentioned in that behalf in such law shall be tried by such court and when no court is mentioned may be tried by

(a) the High Court

(b) any other court by which such offence is shown in the first schedule to be tried

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

crpc mcq with answers

21. Under Section 28 of Cr.P.C., the Session Judge and Additional Sessions Judge may pass sentence of death subject to confirmation by

(a) The High Court

(b) The Supreme Court

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

22. Under Section 29 of Cr.P.C., Chief Judicial Magistrate is empowered to pass any sentence except a sentence of

(a) death

(b) imprisonment for life

(c) imprisonment for a term extending 7 years

(d) all the above

Ans. d

23. The Magistrate of first class is empowered to pass a sentence for a term not exceeding

(a) 5 years

(b) 10 years

(c) 3 years

(d) 7 years

Ans. c

24. A Magistrate is empowered to pass sentence of a fine not exceeding

(a) 10 thousand

(b) 15 thousand

(c) 30 thousands

(d) 25 thousands

Ans. a

25. Under Section 46 of Cr.P.C, the arrest of a person can be made by

(a) touching the body of person.

(b) confining the body of the person

(c) submission to the body by word or action.

(d) all the above

Ans. d

26. Under Section 46 of Cr.P.C., the arrest of a woman can not be made

(a) after sun set

(b) before sun rise

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

27. Where the arrest of the woman is to be made after sun set and sun rise the woman police officer by making written report has permission of the

(a) Judicial Magistrate of first class.

(b) Judicial Magistrate of second class

(c) Session Judge

(d) none of the above

Ans. a

28. Under Section 50 A of Cr.P.C., every police officer or other person making

arrest has to inform his

(a) relatives

(b) any of his friends

(c) name of any other person disclosed or name by the arrested persons

(d) all the above

Ans. a

29. Under Section 57 of Cr.P.C. a person arrested when warrant shall detained in custody more than

(a) 24 hours

(b) 12 hours

(c) 48 hours

(d) none of the above

Ans. a

30. Under Section 82 of Cr.P.C. the court is empowered to issue proclamation if it has reason to believe that any person against whom a warrant hat been issued has

(a) absconded

(b) concealing himself

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

31. The proclamation under Section 82 of Cr.P.C. has to give the person 11 appear giving him the time

(a) not less than 30 days from the date of proclamation

(b) not less than 60 days from the date of proclamation

(c) not less than 90 days from the date of proclamation

(d) none of the above

Ans. a

32. The order of attachment under Section 83 of Cr.P.C. of the prope proclaimed offender be made in respect of

(a) movable property

(b) immovable property

(c) both movable and immovable property

(d) none of the above

Ans. c

33. Under Section 100 of Cr.P.C. before a search is to be made of the premises the officer or other person shall call upon two or more independent and respectable

(a) Inhabitants of the locality

(b) of any other locality if no such inhabitant of the said locality is available or is willing to be a witness to the search.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

34. The search made under Section 100 of Cr.P.C. shall be witnessed by

(a) occupant of the place

(b) any other person on his behalf.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

35. Under Section 125 of Cr.P.C. the Magistrate can order for maintenance of

(a) wife

(b) children

(c) parents

(d) all the above

Ans. d

36. The Magistrate is to dispose of the application for interim from the date of service of the notice of the application within

(a) 120 days

(b) 60 days

(c) 100 days

(d) none of the above

Ans. b

37. The maintenance under Section 125 of Cr.P.C. can be made monthly as

(a) Rs. 500/ per month

(b) Rs. 1000/ per month

(c) as such Magistrate thinks fit

(d) none of the above

Ans. c

38. A wife would not be entitled for maintenance if

(a) she is living in adultery

(b) she refused to live with her husband

(c) they are living separately on mutual consent.

(d) all the above

Ans. d

39. The Magistrate is empowered to cancel the maintenance if it is found that

(a) the wife is living in adultery

(b) she refused to live with her husband

(c) they are living separately on mutual consent

(d) all the above

Ans. d

40. The maintenance order passed under Section 125 of Cr.P.C. can cancelled or varied in consequences of

(a) any decision of a competent civil court

(b) decision of a revenue court.

(c) decision of a tribunal

(d) none of the above

Ans. a

41. Proceedings under section 125 may be taken against any person in any district

(a) where he is, or

(b) where he or his wife resides, or

(c) where he last resided with his wife, or as the case may be, with the most of the illegitimate child

(d) all the above

Ans. d

42. Under Section 178 of Cr.P.C. an inquiry or trial can be by a court having jurisdiction over any of such local areas

(a) where it is uncertain in which of several local areas an offence was committed, or

(b) where an offence is committed partly in one local area and partly in another

(c) where an offence is a continuing one, and continues to be committed in more local areas than one, or where it consists of several acts done in different local areas

(d) all the above

Ans. d

43. Under Section 190 of Cr.P.C. cognizance of offence can be taken by a Magistrate

(a) upon receiving a complaint of facts which constitute such offence; (b) upon a police report of such facts.

(c) upon information received from any person other than a police officer, upon his own knowledge, that such offence has been committed

(d) all the above

Ans. d

44. Under Section 193 of Cr.P.C. except as otherwise expressly provided by this Code or by any other law for the time being in force, no Court of Session shall take cognizance of any offence as a Court of original jurisdiction unless the

(a) charge sheet directly filed in the court of session

(b) complaint directly filed in the court of session

(c) has been committed by a Magistrate

(d) none of the above

Ans. c

45. Under Section 200 of Cr.P.C. when the complaint is made in writing, the Magistrate need not examine the complainant and the witness

(a) if a public servant acting or purporting to act in the discharge of his official duties or a Court has made the complaint

(b) if the Magistrate makes over the case for inquiry or tiral to another Magistrate under section 192

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

46. Under Section 215 of Cr.P.C. no error or omission to state the offence or these particulars shall be regarded at any stage of the case as material

(a) accused was in fact misled by such error or omission

(b) it has occasioned a failure of justice.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

47. Moose the correct answer A is charged with cheating B, and the manner in which he cheated B is not set out in the charge, or is set out incorrectly. A defends himself, calls witnesses and gives his own account of the transaction, the omission to set out the manner of the cheating is not material.

(a) yes

(b) no

Ans. b

48. Under Section 216 of Cr.P.C, the court can alter or add to any charge at any time

(a) before judgement is pronounced

(b) before sentence is pronounced

(c) between framing of charge and pronouncement of judgement.

(d) none of the above

Ans. a

49. Under section 219 of Cr.P. (c) when a person is accused of more offences than one of the same and committed within the space of twelve months from the first to the last of such offence whether in respect of the same person or not he may be charged and tried at one trial for, any number of them not exceeding

(a) five

(b) four

(c) three

(d) six

Ans. c

50. The plea of “plea bargaining” under Section 265A of Cr.P.C. is not available to an accused of an offence where the punishment is

(a) of death

(b) of imprisonment of life

(c) of imprisonment in term exceeding seven years

(d) all the above

Ans. d

Click Here For Judiciary Exam Chapter Wise

Leave a Reply

Your email address will not be published.