Indian Evidence Act, 1872 MCQs

Indian Evidence Act, 1872 MCQs

Multiple choice questions of Subject Judiciary Topic Indian Evidence Act, 1872 MCQs ( Indian Evidence Act, 1872 MCQs Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

Evidence Act Bare Act | Section 65b of Indian Evidence Act

1. Under Section 118 of Indian Evidence Act, 1872, a person is competent to testify unless he is prevented from understanding the question put to him or from giving rational answer to those questions

(a) by tender years.

(b) extreme old age

(c) disease, whether of body or mind, or any other cause of the same kind

(d) all of the above

Ans. d

2. A child of 10 years deposed before a criminal court and answered all the questions put to him rationally. The Magistrate rely upon his evidence and convict the accused. Accused prefer an appeal on the ground that evidence of child witness could not have been considered by the Trial Court. The Appellate Court

(a) uphold the order of the Magistrate on the ground that child was a competent witness who rationally answered the questions.

(b) The Appellate Court can reject the evidence of the child, he being of tiender age

(c) Partially rely

(d) none of the above

Ans. a

3. Under Section 119 of the Indian Evidence Act a dumb witness can his evidence

(a) by writing

(b) by signs

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

4. Evidence of a dumb witness given in the open court through sign or writing shall be deemed to be

(a) oral evidence

(b) documentary evidence

(c) haresay evidence

(d) none of the above

Ans. a

5. Under Section 120 of Indian Evidence Act, in a criminal proceeding al any person, the husband or wife of such persons shall be

(a) a competent witness

(b) not competent witness

(c) secular witness

(d) none of the above

Ans. a

6. Under Section 133 of Indian Evidence Act, a conviction based on an uncorroborated testimony of an accomplice

(a) is illegal

(b) legal

(c) invalid

(d) none of the above

Ans. b

7. Under Section 134 of Indian Evidence Act, for the proof of any fact requirement of witnesses is

(a) 10 witnesses

(b) 5 witnesses

(c) no particular number of witnesses

(d) none of the above

Ans. c

8. Under Section 141 of Indian Evidence Act, a leading question is

(a) any question suggesting the answer which put to a witness or expects to receive

(b) any question not suggesting the answer which put to a witness or expects to receive

(c) any question suggesting another question

(d) none of the above

Ans. a

9. Leading question may be asked in

(a) examination in chief

(b) reexamination

(c) crossexamination

(d) none of the above

Ans. c

10. Leading question can be asked in examinationinchief or cross examination if objected to by adverse party

(a) with the leave of the court

(b) without leave of the court

(c) will leave of oppositive advocate

(d) none of the above

Ans. a

Types of evidence in indian evidence act | hearsay evidence indian evidence act

11. Under section 191 of IPC whoever being legally bound by an oath to state e truth or being bound by law to make a declaration upon any subject matter is stated to give false evidence

(a) he makes a statement which he believes to be false.

(b) he makes a statement which he does not believe to be true

(c) makes a statement to be true

(d) none of the above

Ans. c

12. A statement made false within the scope of “false evidence” if made

(a) verbally

(b) in writing

(c) through electronic media

(d) all the above

Ans. d

13. In the law of evidence “fact” means and includes

(a) anything perceived by senses

(b) State of things, or relation of things, capable of being perceived by senses;

(c) any mental condition of which any person is conscious

(d) all of the above

Ans. d

14. In the law of evidence “relevant” means

(a) when one fact is connected with the other

(b) when one fact is not connected with other

(c) when one fact is connected with remote fact

(d) none of the above

Ans. a

15. In the law of evidence ” facts in issue” means and includes any fact 1 which, either by itself or in connection with other facts,

(a) existence; nonexistence

(b) nature of extent of any right

(c) liability or disability, asserted or denied

(d) all the above

Ans. d

16. In the law of evidence “Document” means any matter expressed described upon any substance, intended to be used, for the purpose recording that matter by means of

(a) letters

(b) figures or marks

(c) by more than one of those means

(d) all the above

Ans. d

17. In the law of evidence ” evidence” means and includes

(a) all statements which the Court permits or requires to be made before by witnesses, in relation to matters of fact under inquiry such statement are called oral evidence

(b) all the documents including electronic record produced for the inspection of the court such documents are called documentary evidence

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

18. In the law of evidence “oral evidence” means

(a) all the documents including electronic record produced for the inspection of the court

(b) all statements which the Court permits or requires to be made before by witnesses, in relation to matters of fact under inquiry

(c) statement made by signs

(d) none of the above

Ans. b

19. In the law of evidence “documentary evidence” means

(a) all the documents including electronic record produced for the inspection of the court

(b) all statements which the Court permits or requires to be made before it by witnesses, in relation to matters of fact under inquiry

(c) statement made by signs

(d) none of the above

Ans. a

20. Tape recorded evidence is admissible under Section 8 of the Act if

(a) the conversation is relevant to the matters in issue

(b) there is identification of the voice

(c) the accuracy of the tape recorded conversation is proved eliminating the possibility of erasing the tape record

(d) all the above

Ans. d

Indian Contract act mcq | Documentary evidence indian evidence act

21. Choose the correct answer:

Is tape record speeches are “documents” as defined in section 3?

(a) yes

(b) no

Ans. a

22. In criminal trial the Maxim “Falsus in uno falsus in omnibus” is

(a) a rule of evidence

(b) not a rule of evidence

(c) rule of equity

(d) none of the above

Ans. a

23. In the law of evidence, evidence may be given in any suit or proceeding of the existence or nonexistence of every

(a) fact in issue

(b) other facts which are declared relevant in the act

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

24. Only such facts which are made relevant under the evidence Act are described by

(a) Section 5 to section 55 of the Evidence Act

(b) all the sections of the Evidence Act

(c) only such facts which can be proved as per section 59 and 60 of the Evidence Act

(d) none of the above

Ans. a

25. In the Evidence Act, certain facts are not required to be proved such as

(a) facts judicially noticeable

(b) facts of which court must take judicial notice

(c) facts admitted

(d) all the above

Ans. d

26. In the law of evidence “admission” means which suggests any inference as to any fact in issue or relevant fact, and which is made by any of persons, and under the circumstances mentioned in the Act.

(a) orally

(b) documentary

(c) contained in electronic form

(d) all the above

Ans. d

27. In a criminal proceeding a confession made by an accused is irrelevant if this is caused by

(a) inducement

(b) threat

(c) permission

(d) all the above

Ans. d

28. The extra judicial confession is vague type of evidence and requires

(a) corroboration

(b) not corroboration

(c) partial corroboration

(d) none of the above

Ans. a

29. Dying declaration is relevant evidence under Section 32 of the Evidence Act because

(a) a statement made by a person at the time of his death is stated to solemn statement.

(b) if a person is dead and the statement made by him relates to cause c death or as to any of the circumstances of the transaction which res in his death. The same is relevant as the dead person cannot brought court to testify.

(c) because it is believed that he will not implicate a person falsely

(d) because it is the duty of the State to impart justice to the dead person

Ans. b

30. Under Section 59 of the Evidence Act, all facts must be proved by evidence except

(a) contain by documents

(b) electronic records

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

112 Evidence Act | Indian Evidence Act MCQ

31. Under Section 61 of the Evidence Act, contents of documents may be proved either by

(a) primary evidence

(b) secondary evidence

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above.

Ans. c

32. In the Evidence Act “primary evidence” means

(a) documents itself

(b) photocopy of document

(c) carbon copy of the document

(d) both (a) & (b)

Ans. a

33. In the law of evidence “secondary evidence” means and includes

(a) certified copies given under the provisions contained and oral accounts of the contents of a document given by persons who has already seen it.

(b) copies made from the original by mechanical processes which in themselves ensure the accuracy of the copy and copies compared with such copies

(c) copies made from or compared with the original and counter parts of documents as against the parties who did not execute them

(d) all the above

Ans. d

34. Under Section 105 of the Evidence Act “Burden of Proof” that case of accused comes within exception under the IPC lies on

(a) on the state

(b) on the accused

(c) on the defence advocate

(d) none of the above

Ans. b

35. Under section 112 of the Evidence Act if a child is born during the continuance of a valid marriage within 280 days after its dissolution the mother remaining unmarried shall be conclusive proof that

(a) he is a legitimate child

(b) he is not legitimate child

(c) he is a natural child

(d) none of the above

Ans. a

36. Under section 118 of the Indian Evidence Act, all persons shall be competent to testify unless the court considers that they are prevented from understanding the questions put to them to give a rational answer to those questions by

(a) extreme old age

(b) tender years

(c) disease whether of body or mind or any other cause of the same kin(d) J.)

(d) all the above

Ans. d

37. When the conduct of any person is relevant, any statement is relevant

(a) made to him

(b) in his presence

(c) in his hearing

(d) all the above

Ans. d

38. X was robbed by Y. Z in Y’s presence said “the police was coming to look for the man who robbed X. Y ran away immediately. The following facts are

(a) The police was coming to look for the man who robbed X

(b) running of Y

(c) A and B are relevant

(d) A and B are not relevant

Ans. c

39. A was ravished by B. She made complaint to her mother C narrating facts of rape. These facts are relevant as

(a) her conduct accompanied by her statement made is a complaint which relevant

(b) not relevant as it is not a complaint

(c) Partly relevant

(d) none of the above

Ans. a

40. A complaint under section 8 of the Evidence Act to be relevant can made to

(a) police station only

(b) to any person whom one would naturally complain

(c) to a passerby

(d) none of the above

Ans. b

sec 6, sec 8, sec 9, sec 26, sec 65 of indian evidence act

41. X attempted rape and indecent assault upon a maid servant. Very shortly after the commission of the act, she made a complaint of it with mistress C telling the name of the rapist M. Whether the statement of the maid is

(a) relevant as mistress being a person whom she would naturally comp

(b) not relevant as mistress was a third person

(c) partly relevant

(d) none of the above

Ans. a

42. The complaints are relevant under section 8 of the Evidence Act in by

(a) female

(b) male

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

43. X was robbed by Y. He said to C” I have been robbed” without mal any complaint to C. The words he has been robbed are

(a) relevant without making any complaint to C

(b) not relevant without making any complaint to C

(c) partly relevant

(d) none of the above

Ans. b

44. The facts which are necessary to

(a) explain

(b) introduce

(c) both(a) & (b) are relevant

(d) only B is relevant

Ans. c

45. A executes a document whereby he donates his properties to C who is a distant relative. He was owing movable and immovable properties in the city where he was living. The question is whether the document executed by A was a will. The facts which are relevant are

(a) his owing movable and immovable properties

(b) his will to make the will

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

46. X is accused of the offence of theft. Soon after the theft, he left his house. The fact of his leaving the house is

(a) relevant it show his conduct

(b) not relevant as it does not show his conduct

(c) relevant as it explains the facts

(d) none of the above

Ans. a

47. X is accused of theft. He gave the stolen property to Y who in turn gave it to X’wife Y says, as he delivers it “X says you are to hide this”. Y’s statement is relevant as

(a) it is explanatory of a fact which is a part of the transaction

(b) it is introductory of a fact

(c) it is not explanatory of a fact which is a part of the transaction

(d) none of the above

Ans. a

48. Things said or done by conspirator in reference to common intention are relevant when there is a ground to believe which should be

(a) unreasonable

(b) reasonable

(c) believable

(d) none of the above

Ans. b

49. Anything said, done or written by any of the conspirator in reference to common intention, after the time when such intention was first entertained by any one of them is a relevant fact

(a) as against each of the persons believed to so conspiring

(b) for the purpose of proving the existence of the conspiracy

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

50. The words “common intention” used in Section 10 of the Indian Evidence Act signify a common intention existing at the time when the thing was said, done or written by one of them. It has nothing to do with carrying the conspiracy into effect; The above statement is:

(a) true

(b) false

(c) partly false

(d) partly true

Ans. a

indian evidence law

51. The facts which show the state of mind, or of body or bodily feeling are  

(a) relevant

(b) not relevant

(c) partly relevant

(d) none of the above

Ans. a

52. A fact relevant as showing the existence of a relevant state of mind show that the state of mind exists not generally, but

(a) in reference to the particular matter in question

(b) not in reference to the particular matter in question

(c) in reference to some other matter

(d) none of the above

Ans. a

53. A sues B for damage done by a dog of B’s, which B knew to be ferociorn; The facts that the dog had previously bitten X, Y and Z and that they had made complaints to B are

(a) relevant as the fact was known to him showing his state of mind

(b) not relevant

(c) partly relevant

(d) none of the above

Ans. a

54. X published a statement harming the reputation of Y. X also published is defamatory statements intending to harm him. His previous defamatory statements are

(a) not relevant as they have no connection with the present statement

(b) relevant as they prove the intention for the present statement

(c) partly relevant

(d) none of the above

Ans. b

55. X treated her wife C in a cruel manner. On their marriage anniversary which fell on 18.3.2015 X turned C out of the house. C on the request came back to the house and again on 20.10.2015 she left the house. X again wrote a letter on 22.10.2015 whereby he again threatened her. The question is whether C was treated with cruelty on 20.10.2015 The folio facts are relevant

(a) incident of 8.3.2015 turning her out from the house

(b) incident of writing a letter on 22.10.2015 whereby threat was given

(c) both(a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

Click Here For Judiciary Exam Chapter Wise

Leave a Reply

Your email address will not be published.