Zoology MCQs Online Test | Chordata

Zoology MCQs Online Test Chordata
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Zoology Topic Zoology MCQs Online Test and Chordata ( Chordata Quiz) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Zoology Multiple Choice Questions pdf | MCQ on Amphibians | Chordata

1. Hemichordata was earlier considered as a sub-phylum under phylum-Chordata. But now, it is placed as a separate phylum under

(a) Urochordata 

(b) Cephalochordata

(c) Protochordata

(d) Non-chordata

Ans. c

2. In which of the following sets, all examples represent hemichordates?

(a) Branchiostoma, Balanoglossus, Ascidia

(b) Balanoglossus, Saccoglossus, Amphioxus

(c) Salpa, Doliolum, Branchiostoma

(d) Balanoglossus, Saccoglossus, Acorn-worm

Ans. d

3. Which of the following statements is not correct about Hemichordata?

(a) Hemichordata consists of a worm-like marine animals with organ-system level of organisation.

(b) Hemichordates are bilaterally symmetrical, triploblastic and coelomate animals.

(c) In hemichordates, body is cylindrical and is composed of an anterior proboscis, a collar and a long trunk.

(d) In hemichordates, the respiration takes piace through general body surface.

Ans. d

4. In Hemichordata, circulatory system is

(a) of open type

(b) of closed type

(c) confined to anterior region only

(d) Both (b) and (c)

Ans. a

5. Body of Balanoglossus is divided into

(a) two palets

(b) three palets

(c) four palets

(d) five palets

Ans. b

6. Hemichordates are

(a) unisexual

(b) bisexual

(c) asexual

(d) reproduce parthenogenetically

Ans. a

7. Balanoglossus is also called as

(a) sea squirt

(b) comb jelly 

(c) tongue worm

(d) lung worm

Ans. c

8. Sub-phylum-Urochordata and Cephalochordata are often referred to as

(a) Protochordata 

(b) Hemichordata

(c) Chordata

(d) Nonchordata

Ans. a

9. In Urochordata, the notochord is

(a) present only in larval tail

(b) extending from head to tail region

(c) persistent throughout their life

(d) None of the above

Ans. a

10. Fish-like appearance is of

(a) Amphioxus 

(b) Herdmania

(c) Balanoglossus

(d) All of these

Ans. a

11. Which larvae goes under retrogressive metamorphosis?

(a) Bipinnaria of starfish

(b) Tadpole of frog

(c) Tornaria of Balanoglossus

(d) None of these

Ans. d

Phylum Chordata Questions Answers | MCQ on Chordates pdf

12. Which one emits jet of water when disturbed?

(a) Balanoglossus 

(b) Herdmania

(c) Salpa

(d) Branchiostoma

Ans. b

13. In protochordates, the epidermis is

(a) absent 

(b) multi-layered

(c) a few layered

(d) single-layered

Ans. d

14. Herdmania is a  

(a) sea purse

(b) sea squirt

(c) sea potato

(d) Both (b) and (c)

Ans. b

15. Oral hood is found mainly in

(a) Amphioxus 

(b) Herdmania

(c) Saccogiossus

(d) All of these

Ans. a

16. Person who added hemichordates in protochordates

(a) Linnaeus

(b) Bateson

(c) Hyman

(d) None of these

Ans. b

18. What is the basis of classification of Protochordata?

(a) Gut

(b) Brain

(c) Gills

(d) Notochord

Ans. d

19. Larva of Balanoglossus is

(a) tornaria

(b) Muller’s larva

(c) kentrogen larva

(d) tadpole

Ans. a

20. A current of water is produced in Branchiostoma by

(a) cilia 

(b) cirri

(c) wheel organ

(d) rostrum

Ans. c

21. An ascidian is

(a) Balanoglossus 

(b) Herdmania

(c) Branchiostoma

(d) None of these

Ans. b

Chordates mcqs with answers pdf | Amphibians mcqs

22. Protochordates are

(a) marine 

(b) freshwater

(c) terrestrial

(d) All of these

Ans. a

23. Which one of the following is a protochordate?

(a) Amphioxus 

(b) Lamprey

(c) Labeo

(d) Exocoetus

Ans. a

24. Which group of protochordates contain Balanoglossus?

(a) Urochordata 

(b) Cephalochordata

(c) Tunicata

(d) Hemichordata

Ans. d

25. Cephalochordata Branchiostoma possesses

(a) laterally compressed spindle-shaped body

(b) caudal fin

(c) dorsal and ventral fins

(d) All of the above

Ans. d

26. Larvae of Herdmania is called

(a) bipinnaria

(b) auricularia

(c) tadpole

(d) doliolaria

Ans. c

27. Branchiostoma is  

(a) carmivorous

(b) herbivorous

(c) ciliary feeder

(d) parasite

Ans. c

28. Which part of Branchiostoma represent liver?

(a) Foregut 

(b) Hindgut

(c) Midgut

(d) Midgut diverticulum

Ans. d

29. Which of the following show metamerically segmented musculature?

(a) Herdmania 

(b) Petromyzon

(c) Amphioxus

(d) Pyrosoma

Ans. c

30. Test of ascidian is

(a) protective

(b) sensory 

(c) respiratory

(d) All of these

Ans. d

31. A free-swimming urochordates is

(a) Herdmania

(b) Ciona

(c) Amphioxus

(d) Balanogiossus

Ans. c

32. Which one is absent in Branchiostoma  

(a) heart 

(b) gill sits

(c) notochord

(d) dorsal hollow nerve cord

Ans. a

33. The anterior part of Amphioxus is

(a) oral hood 

(b) rostrum

(c) mouth

(d) Both (a) and (b)

Ans. b

34. A trial and branchial apertures of Herdmania are surrounded by

(a) two lips

(b) four lips

(c) three lips

(d) five lips

Ans. b

35. Part of Herdmania embedded in sand is  

(a) test

(b) foot

(c) tunic

(d) Both (a) and (c)

Ans. b

36. In cephalochordates, the coelom is

(a) reduced 

(b) absent

(c) schizocoel

(d) lined by ectoderm

Ans. a

37. Notochord like structure of numichordates is  

(a) protochord

(b) stomochord

(c) pallium

(d) glomerulus

Ans. b

38. Which is not a vertebrate?

(a) Fish 

(b) Amphioxus

(c) Oryctolagus

(d) Sparrow

Ans. b

39. Connecting link between echinoderms and chordates is

(a) Peripatus 

(b) Balanoglossus

(c) Archaeopteryx

(d) None of these

Ans. b

40. The echinoderms, hemichordates and chordates had which of the following larva as common ancestral form?

(a) Tornaria

(b) Dipleurula

(C) Bipinnaria

(d) Trochophore

Ans. b

41. In hemichordates, respiration takes place through the

(a) general body surface

(b) spiracles

(c) gills

(d) trachea

Ans. c

42. Echidna and Ornithorhynclus are the connecting links between

(a) mammals and amphibians

(b) reptiles and amphibians

(c) amphibians and aves

(d) reptiles and mammals

Ans. d

43. Cephalochordates have a notochord, which

(a) extends from head to tail region

(b) is persistent throughout their life

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. c

44. Regarding the hemichordates, which of the following is true?

(a) Sexes are separate

(b) Fertilisation is external

(c) Development is indirect

(d) All of these

Ans. d

45. Which of the following is a characteristic of chordates?

(a) Closed circulatory system

(b) Post anal tail

(c) Both (a) and (b)

(d) Dorsal heart

Ans. c

46. Which one of the following statements is true?

(a) All chordates are vertebrates

(b) All vertebrates are chordates

(c) All chordates are not vertebrates

(d) Both (b) and (c)

Ans. d

47. Jawless fishes are placed under the division 

(a) Agnatha

(b) Gnathostomata

(c) Pisces

(d) Tetrapoda

Ans. a

48. Which of the following set includes jawless fishes?

(a) Petromyzon and Exocoetus

(b) Myxine and Pristis

(c) Petromyzon and Myxine

(d) All of the above

Ans. c

49. In class-Chondrichthyes, the mouth is located ventrally and the teeth are modified placoid scales, which are

(a) forwardly directed

(b) backwardly directed

(c) sparsely arranged

(d) None of the above

Ans. b

50. The character common to both cartilaginous and bony fishes, is the presence of

(a) two chambered heart

(b) terminal mouth and placoid scales on skin

(c) air bladder

(d) external fertilisation

Ans. a

51. Latimeria

(a) is coelacanth

(b) has two dorsal fins

(c) possesses two pairs of external nares

(d) All of the above

Ans. a

52. Lancelet is

(a) Herdmania 

(b) Salpa

(c) Branchiostoma

(d) Doliolum

Ans. c

53. The fish famous for parental care is

(a) Hippocampus 

(b) Gambusia

(c) Labeo

(d) Scoliodon

Ans. a

54. Suctorial mouth and a rasping tongue with denticles present in

(a) lampreys and hagfishes

(b) dipnoi

(c) elasmobranchi 

(d) teleosti

Ans. a

55. Sharks are

(a) ovoviviparous 

(b) viviparous

(c) oviparous

(d) None of these

Ans. a

56. Identify the correctly matched pair. – Petromyzon Frog and toads Torpedo Echeneis

(a) Unpaired nasal organ

(b) Lateral line sense organs

(c) Hammer headed shark

(d) Saw fish

Ans. a

57. Notochord-like structure is present in hemichordates in the region

(a) proboscis

(b) collar

(c) trunk

(d) tail

Ans. a

58. The kidney in the fishes are

(a) metanephros 

(b) mesonephros

(c) holonephros

(d) pronephros

Ans. b

59. Hippocampus has

(a) head at right angles to body

(b) prehensile tail

(c) only dorsal fin and reduced pectoral fins

(d) All of the above

Ans. d

60. The larval form in Hemichordata is called

(a) dipleurula 

(b) tornaria

(c) trochophore

(d) bipinnaria

Ans. b

For Zoology Topic Wise MCQs CLICK HERE

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here

Chordata Books


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Zoology MCQs Online Test | Chordata”

Leave a Comment