Vegetable Science Multiple Choice Questions and Answers | Olericulture | Agriculture Competitive Exams

Vegetable Science

VEGETABLE SCIENCE QUIZ

Here in this post (Vegetable Science Multiple Choice Questions and Answers | Olericulture | Agriculture Competitive Exams) we are going to cover vegetable science multiple choice questions and answers, olericulture, Agriculture competitive exam knowledge. little bit information and quiz is given below.


Salsify


SALSIFY | English meaning - Cambridge DictionarySalsify, commonly referred to as the oyster plant, is a biennial plant. This vegetable, which has its roots in the Mediterranean region, has grown in popularity and is now grown around the world. The roots of the salsify are the most popularly consumed components, although it is also possible to boil the seeds, flowers, and leaves.

Salsify goes well with a variety of foods. Salsify should be kept in a secure location that is easy to get to and cook.

Among salsify’s many health advantages include its ability to combat cancer, strengthen the immune system, lower blood pressure, and support the formation of bifidobacteria.


Dark Leafy Greens


All About Dark Leafy Greens - Unlock FoodDifferent types of dark leafy greens are Arugula (rocket), Collard greens (collards), Bok choy (Chinese chard), Dandelion greens, Mustard greens, Kale, Rapini (broccoli raab), Turnip greens, Swiss chard, etc. 

 


Types Of Peas


English peas, sugar snap peas and snow peas, are the three main types of peas.  

What's the Difference Between Peas and Beans? - Daring Kitchen

Snow Peas Nutrition

Nutrients

Amount

Calories

42

Carbs

7.5 Grams

Fiber

2.6 Grams

Vitamin C

100% of the Daily Value

Potassium

6% of the Daily Value

Protein

2.8 Grams

Folate

10% of the Daily Value

Manganese

12% of the Daily Value

Magnesium

6% of the Daily Value

Phosphorus

5% of the Daily Value

Vitamin K

31% of the Daily Value

Vitamin A

22% of the Daily Value (DV)


Root Vegetables


Root Vegetables | Co+op

Potatoes, Onions and shallots, Carrots, Sweet potatoes, Turnips, Parsnips, Beets, and Radishes are different root vegetables.

 


Japanese Vegetables


Unique Japanese Vegetables • Just One CookbookShiso, Daikon, Shishito, Maitake, Nagaimo, Mitsuba, Wasabi, Nameko, Myoga, etc., are the different Japanese vegetables.

 

 


Beans Vegetable


Green Beans Nutrition: Health InformationLegumes, a class of vegetables that includes peas, beans, and lentils, are among the most versatile and nutrient-dense diets. Legumes are typically high in folate, iron, potassium, and magnesium while being low in fat and cholesterol. They also have healthful fats and both soluble and insoluble fibre.

 


1. Anthranose resistant variety of French bean is:

a. Contender

b. Kentucky Woder

c. Tweed Wounder

d. None of these

Ans. c

2. The best suitable storage condition for fresh unshelled peas is:

a. 5 degree C and 85% RH.

b. 0 degree C and 90-95% RH.

c. 15 degree C and 60-70% RH.

d. None of the above

Ans. b

3. Fruits of vegetables marrow are ready for first picking after:

a. 40-50 days

b. 60-80 days

c. 70-80 days

d. None of these

Ans. b

4. Fungicide for controlling powdery mildew diseases of pea is:

a. capatan

b. indofil M-45

c. Karathane

d. none of these

Ans. b

5. Garden beet belongs to the genus of:

a. Brassica

b. Beta

c. Raphanus

d. None of these

Ans. b

6. Pumpkin as well as squashes do best at a soil pH of:

a. 4.0-5.5

b. 6.0-6.5

c. 7.5-8.5

d. none of these

Ans. b

7. Most suitable time for sowing of Pisa Chetki Variety of radish is:

a. March-August

b. October- November

c. After November

d. None of the above

Ans. a

8. Which of the following variety of Brassica pekninensis is a useful leafy vegetable for plains and hills of North India?

a. Chinese

b. American

c. Canadian

d. Japanese

Ans. d

9. Protein content of Guar meal is about:

a. 11.3%

b. 22.2%

c. 33.3%

d. 44.4%

Ans. c

10. In which year, Pusa Bedana variety of watermelon was reeased?

a. 1970

b. 1969

c. 1972

d. 1989

Ans. c

OLERICULTURE

11. Which of the following pointed ground numbers are enough to plant an area of one hectare?

a. 20000

b. 30000

c. 40000

d. 50000

Ans. d

12. Which of the following type of vegetable gardening is followed in Dal Lake of Kashmir Valley?

a. Floating garden

b. Hydroponiocs

c. Kitchen garden

d. None of these

Ans. a

13. “Durgapura Kesar” is an important cultivator of:

a. Musk melon

b. Water melon

c. Cucumber

d. Bottle goud

Ans. b

14. Which of the following is YUMV resistant?

a. Pusa Makhmali

b. Pusa Sawami

c. Punjab No.8

d. None of these

Ans. b

15. Which of the following variety of winter squash has been recommended from IARI?

a. Arka Chandan

b. Arka Suryamukhi

c. Large red

d. None of the above

Ans. b

 

16. Which of the following variety is tolerant to fruit borer?

a. Punjab Neelam

b. Punjab Barsati

c. Jamuni Gola

d. None of these

Ans. b

17. Which of the following planting ratio of females to male gives good fruit yielding of parval?

a. 15-20 to 1

b. 30-40 to 1

c. 1 to 1

d. None of these

Ans. a

18. For growing carrot, radish and turnip for table purpose, sowing is done at a spacing of:

a. 45 * 30 cm

b. 30 * 15 cm

c. 45 * 20 cm

d. None of these

Ans. d

19. For induction of reater number of female flowers in watermelon, spray seedings at 2-4 leaf stage with 2,4,5-triiodobenzoic acid at a concentration of:

a. 10-15 ppm

b. 25-50 ppm

c. 50-100 ppm

d. none of these

Ans. b

20. Cucumber fruits can be stored for longer period at the temperature of:

a. 5 degree C

b. 10 degree C

c. 25 degree C

d. None of these

Ans. c

VEGETABLE MCQs

21. Cluster bean is sown at a spacing of:

a. 75*60 cm

b. 60*45 cm

c. 45*20cm

d. none of these

Ans. c

22. Cluster bean is:

a. Self-pollinated

b. Cross-pollinated

c. Often ross-pollinated

d. None of these

Ans. a

23. Colour of Pusa Sweti variet of turnip is:

a. Red

b. Golden

c. White

d. None of these

Ans. c

24. Cowpea is probably a native of:

a. India

b. China

c. Central Africa

d. None of these

Ans. c

25. Vegetables are rich source of:

a. Vitamins

b. Carbohydrates

c. Proteins

d. Fat

Ans. a

26. Vegetables are generally subjected to drying after:

a. Blanching

b. Without blanchinf

c. Sulphuring

d. Any other means

Ans. a

27. Sweet potato vine cuttings are planted at a spacing of:

a. 60*3 cm

b. 100*60 cm

c. 150*60 cm

d. None of these

Ans. a

28. Virus disease of chilli are spread by:

a. White flies

b. thrips

c. aphids

d. None of these

Ans. a

29. Vitamin C content in French bean is enhanced with the application of:

a. Zinc

b. Iron

c. Copper

d. None of these

Ans. a

30. Watermelon can grow well on acidic soil with pH of:

a. 4.0

b. 5.0

c. 6.0

d. None of these

Ans. b

VEGETABLE SCIENCE MCQs

31. Chenopodiaceae is the family of:

a. Potato

b. Sweet Potato

c. Okra

d. Spanish

Ans. d

32. Chilly hybrid-1(CH-1) was evolved by:

a. CSAUA & 1 (Kanpur)

b. PAU (Ludhiana)

c. CCHAU (Hissar)

d. IARI (New Delhi)

Ans. b

33. Which of the following is an early variety of cauliflower?

a. Pusa Katki

b. Synthetic second

c. Snowball-16

d. None of these

Ans. a

34. Which of the following is a true vegetable crop?

a. Sweet potato

b. Okra

c. Potato

d. Spanish

Ans. b

35. Which one is not correctly matched?

a. Ginger- Rhizome

b. Garlic- Bulb

c. Potato- Tuber

d. Sweet potato- Stolen

Ans. d

36. Which of the following seed rate of TPS is recommended for one hectare area?

a. 150 g

b. 250 g

c. 350 g

d. 450 g

Ans. a

37. Tomato variety RKMT is evolved through:

a. X-rays

b. Gamma rays

c. EMS

d. MMS

Ans. a

38. Which of the following colour of flower is produced by Trigonella foenum graecum (Common methi) ?

a. White

b. red

c. purple

d. orange to yellow

Ans. a

39. Potato tuber production stops totally at a temperature of:

a. 25 degree C

b. 30 degree C

c. 35 degree C

d. None of these

Ans. b

40. Turnip belongs to the family?

a. Umbelliferae

b. Chnopodiaceae

c. Cruciferae

d. None of these

Ans. c

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS ON VEGETABLES AND FRUITS SCIENCE

41. Cracking of tomato fruit is brought about by:

a. restricted watering

b. a period of drought followed by sudden heavy watering

c. over watering

d. insufficient watering

Ans. b

42. Punjab-8, variety of Okra has been evolved by:

a. interspecific hybridization

b. irradiation induced mutation

c. chemical induced mutation

d. None of the above

Ans. c

43. Great Lake is a variety of:

a. butter head lettuce

b. leaft type lettuce

c. crisp head lettuce

d. none of these

Ans. c

44. Potato crop is planted at a spacing of:

a. 45*30 m

b. 60*15-20 cm

c. 75-10 cm

d. none of these

Ans. b

 

45. Potato is a rich source of Vitamin:

a. A

b. B

c. C

d. D

Ans. c

46. Seed rate of Musk melon crop is:

a. 1.5-2.0 kg/ha

b. 3.0-4.0 kg/ha

c. 6.0-7.0 kg/ha

d. 7.0-7.5 kg/ha

Ans. a

47. Whiptail in cauliflower is caused by:

a. excess of boron

b. deficiency of boron

c. exxess of molybdenum

d. deficiency of molybdenum

Ans. d

48. Who studied the heterosis in brinjal?

a. B.S. Tomar

b. H.Singh and T.S. Kaider

c. N. Basuvaraja

d. All of the above

Ans. d

49. First intergenic cross between radish and cabbage was made by:

a. Jennings

b. Karpenchenko

c. Hull

d. Richy

Ans. b

50. Flat head or drum head and savoy types cabbage cultivars have ……………… maturity.

a. early

b. mid

c. late

d. None of these

Ans. c

VEGETABLE SCIENCE NET QUESTIONS

51. For a balanced diet, the dieticians have recommended daily consumption of leafy vegetables to the tune of:

a. 50g

b. 125g

c. 250g

d. 120g

Ans. b

52. Coefficient of variance is calculated by the formula of:

a. SD/Mean

b. Mean SD

c. SD/Mean*100

d. Mean SD*100

Ans. c

53. Student’s t-test was discovered by:

a. F.Yates

b. R.A. Fischer

c. W.S. Gosset

d. P.C. Mahalanobis

Ans. c

54. The significance of difference between two means can be tested by using the formula of:

a. Chi- square test

b. t-test

c. f-test

d. none of these

Ans. d

55. The value of 2 value always lies between:

a. 0 to infinite

b. 0 to +1

c. -1 to 0

d. -1 to +1

Ans. a

56. SL -120, semi determinate variety of tomato was evolved by:

a. GB PUAT

b. PAU

c. IARI

d. IIHR

Ans. c

57. Directroate of Vegetable Research is situated in:

a. Bhopal

b. New Delhi

c. Varanasi

d. Ludhiana

Ans. c

58. In potato crop earthing is done after sowing of:

a. 20 days

b. 40 days

c. 50 days

d. none of these

Ans. b

59. The largest chilli growing state is:

a. Madhya Pradesh

b. Tamil Nadu

c. Andhra Pradesh

d. Rajasthan

Ans. c

60. The most ancient type of garden is:

a. Kitchen garden

b. market garden

c. vegetable garden

d. floating garden

Ans. a

VEGETABLE PRODUCTION QUESTIONS

61. The most common leaf vegetable grown in India during summer is:

a. Amarnath

b Portulaca

c. Indian spinach

d. Spinach

Ans. a

62. Great lakes is a variety of:

a. crips head lettuce

b. butter head lettuce

c. leaf type lettuce

d. none of these

Ans. a

63. Haulms in potato seed crop are cut during:

a. End of December or first week of January

b. Second fortnight of January

c. First fortnight of February

d. none of the above

Ans. a

64. Heterosis in bottle gourd was reported in a number of crosses by:

a. I.D. Tyagi(1973)

b. V.S. Seshadri(1988)

c. G.S. Gill(1980)

d. U.K. Verma(1985)

Ans. b

65. The most serious disease of tomato in the rainy and autumn season is:

a. TMV

b. CMV

c. Leaf curl

d. tomato spotted wilt virus

Ans. d

66. The most serious disease of okra is:

a. yellow vein mosaic

b. powdery mildew

c. root rot

d. none of the above

Ans. a

67. The most troublesome insect pest of lettuce is:

a. leaf miner

b. aphid

c. painted bug

d. none of these

Ans. b

68. Highest pod yield in french bean is obtained at a soil pH of:

a. 5.3-6.0

b. 6.0-7.0

c. 7.5-8.5

d. none of these

Ans. a

69. Which of the following vegetable is perennial?

a. Asparagus

b. cauliflower

c. garlic

d. Indian bean

Ans. a

70. Which of the following vegetable has highest amount of vitamin A ?

a. Amaranath

b. carrot

c. cauliflower

d. lettuce

Ans. a

OBJECTIVE VEGETABLE SCIENCE

71. ‘Suverna’ is a popular variety of:

a. Coariander

b. Fenugreek

c. Pumpkin

d. Pointed groud

Ans. b

72. Cytoplasmic male sterility is used for hybrid seed production in:

a. Brinjal

b. Okra

c. Onion

d. tomato

Ans. c

73. Powdery mildew disease is caused by:

a. Bacteria

b. Fungus

c. Virus

d. none of these

Ans. b

74. “Buck eye rot” is associated with:

a. Tomato

b. Pea

c. Sweet Potato

d. Brinjal

Ans. a

75. “Browning” in cauliflower is due to:

a. Bo deficiency

b. N deficiency

c. Mo deficiency

d. Zn deficiency

Ans. a

76. Vegetables are mostly canned in :

a. Brine

b. Syrup

c. Water

d. All of these

Ans. a

77. “Little Leaf” disease of brinjal is caused by:

a. Bacteria

b. Fungus

c. Mycoplasma

d. Virus

Ans. c

78. “Phomosis blight” resistant variety of brinjal is:

a. Azad Kranti

b. Pusa Komal

c. Pant Samart

d. Pant Rituraj

Ans. c

79. Optimum monthly temperature for New Zealand Spinach is:

a. 10-12 degree C

b. 12-15 degree C

c. 15-18 degree C

d. 20-22 degree C

Ans. d

80. Protogyny condition is found in:

a. Onion

b. Cucumber

c. Tomato

d. Cabbage

Ans. a

HORTICULTURE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

81. Minimum monthly temperature for asparagus is:

a. 10 degree C

b. 5 degree C

c. 15 degree C

d. 1 degree C

Ans. d

82. Best storage temperature for tomato is:

a. 8-10 degree C

b. 12-15 degree C

c. 18-20 degree C

d. 20-2 degree C

Ans. b

83. Bottle groud is originated from:

a. Africa

b. India

c. C. America

d. Indonesia

Ans. a

84. Leaf crul resistant tomato variety is:

a. Siou

b. Punjab Chhuhara

c. S-12

d. Hisar Anmol

Ans. d

85. Hybrid vegetable grows maximum in:

a. Brinjal

b. Tomato

c. Cabbage

d. None of these

Ans. b

86. ‘Petha’ is prepared from:

a. 5.1%

b. 8.3%

c. 7.2%

d. 9.0%

Ans. c

87. Pusa Meghna is a variet of:

a. Cow pea

b. Watermelon

c. Carrot

d. Cauliflower

Ans. d

88. Parent of Pusa Sanjog is:

a. Japanese Gynoecious lines*Green Long Naples

b. Japanese Long Green*Himangi

c. Poinsett*Green Long Naples

d. Sheetal*Himangi

Ans. a

89. Catface is a physiological disorder of:

a. Brinjal

b. Potato

c. Cauliflower

d. Tomato

Ans. d

90. Carbohydrates content in potato (in 100g) is:

a. 15.4g

b. 22.6g

c. 17.8g

d. 31.6g

Ans. b

91. Sprouting of potato can be controlled by a pre harvest spray of:

a. IBA

b. MH

c. CCC

d. None of these

Ans. b

92. ICMR recommended per caita consumption of vegetable in a day:

a. 175 g degree C

b. 250 g degree C

c. 285 g degree C

d. 300 g degree C

Ans. d

93. Optimum temperature for onion bulb formation is:

a. 10-12 degree C

b. 20-22 degree C

c. 15-18 degree C

d.None of these

Ans. b

94. Bitter principle in Luffa is:

a. Luffein

b. Momordicin

c. Cucurbitacin

d. None of these

Ans. a

95. Double cross hybrid in cabbage is suggested by:

a. Davis and Richey

b. Odland and Nle

c. Meredith and Bridge

d. Singleton and Nelson

Ans. b

96. Stemphyllium blight is a major disease in :

a. Potato

b. Tomato

c. Onion

d. Okra

Ans. c

97. Temperature requirement for curd intitation of snow ball type cauliflower is:

a. 10-16 degree C

b. 7-9 degree C

c. 18-20 degree C

d. None of these

Ans. a

98. Yellow color of beet is due to:

a. -Carotence

b. _Carotence

c. -Xanthence

d. Lycopene

Ans. c

99. Genetic constitution of maintainer line in onion HSP:

a. Smsms

b. Mmsms

c. NMsms

d. SMsMs

Ans. b

100. Stamin number in onion is:

a. 4

b. 8

c. 9

d. 6

Ans. d

101. Highest Vitamin is found in:

a. Broccoli

b. Cabbage

c. Sweet prepper

d. Amarnath

Ans. c

102. Onion pungeny is due to:

a. Allyl Propyl disulphide

b. Dimethyl trisulphide

c. Diallyl disulphide

d. Quercetin

Ans. a

103. Multistyle flower is common in:

a. Tomato

b. Cauliflower

c. Brinjal

d. Chilli

Ans. c

104. Chromosome number of Cucumber is:

a. 2n=14

b. 2n=24

c. 2n=18

d. 2n=12

Ans. a

105. Bitterness of brinjal is due to:

a. Solanine

b. Momordacine

c. Solasodine

d. None of these

Ans. c

106. Chromosome number of Palak is:

a. 2n=16

b. 2n=22

c. 2n=26

d. 2n=12

Ans. a

107. High and low temperature for fruit setting tomato variety is:

a. Pusa Sheetal

b. Pusa Ruby

c. Pusa Gaurav

d. Pusa Sadabahar

Ans. d

108. Marsh spot in pea is due to:

a. Cu deficiency

b. Ca deficiency

c. Zn deficiency

d. Mn deficieny

Ans. d

109. Which of the following is not matched correctly ?

a. Pusa Sadabahar-Tomato

b. Pusa Jyoti-Watermelon

c. Pusa Sawami-Okra

d. Pusa Naveen-Bitter grourd

Ans. d

110. In which of the following vegetable first hybrid was released?

a. Tomato

b. Chilli

c. Bottle grourd

d. Cowpea

Ans. c

111. Which of the following is a causal organism of common scab of potato:

a. Rhizoctpnia solani

b. Streptomyces scabies

c. Pseudomonas solanceanum

d. Sponospora subterraneam

Ans. b

112. Cauliflower curd can be stored for one month at:

a. 0 degree C and 85-90%RH

b. 10 degree C and 70-80%RH

c. 15 degree C and 60-70%RH

d. None of these

Ans. a

113. Which of the following is/are necessary for successful vegetable production?

a. Better seed

b. Improved cultural practices

c. Better plant protection

d. All of these

Ans. d

114. The purgency in chillies is due to:

a. Capsicin

b. Coumasin

c. Quercetin

d. Capsanthin

Ans. a

115. The tomato sp. which have the upright fruiting is:

a. Lycopersicon esulentum

b. Lycopersicon validium

c. Lycopersicon pyrifomac

d. Lycopersicon cerasifome

Ans. b

116. Which one of the following country is having the first rank in area and production of garlic?

a. India

b. Burma

c. China

d. Japan

Ans. c

117. Solanum tuberosum is a:

a. Haploid

b. Diploid

c. Tetraploid

d. None of these

Ans. c

118. Which of the following vegetable in not a C3 crop?

a. Sweet potato

b. Amarnath

c. Tomato

d. Lettuce

Ans. b

119. Which of the following factor affects the storage life of vegetables?

a. Maturity stage at harvesting

b. Temperature of storage

c. Humidity of storage

d. All of the above

Ans. d

120. In tomato, blossom end rot is caused due to deficiency of:

a. P

b. Ca

c. Mg

d. Boron

Ans. b

122. Little leaf disease resistant brinjal cultivar is:

a. Pusa Purple Cluster

b. Pusa Purple Round

c. Pant Samrat

d. Manjari

Ans. b

For More GK QUIZ

Olericulture Books

Related posts

Leave a Comment