Multiple Choice Questions on Fruits and Vegetables Science

fruits and vegetables science
Spread the knowledge

Top Horticulture MCQs

1. Which of the following country is the largest producer of fruits?

a. Brazil

b. India

c. China

d. U.S.A.

Ans. c

2. Fruit which contains maximum calories is-

a. Date palm

b. Karonda

c. Custard apple

d. Aonal

Ans. a

3. Chlorosis in plants is caused due to deficiency of-

a. Manganese and Zinc

b. Boron and Phosphorus

c. Calcium and Oxygen

d. Nitrogen and Manganese

Ans. a

4. At what concentration level, the sugar acts as preservative?

a. 66%

b. 60%

c. 50%

d. 40%

Ans. a

5. ‘Pusa Urvashi’ is a variet of:

a. Mango

b. Guava

c. Grape

d. Jackfruit

Ans. c

6. The National Fruit of India is-

a. Apple

b. Banana

c. Mango

d. Guava

Ans. c

7. Which of the following fruit is known as “bathroom fruit”?

a. Banana

b. Jackfruit

c. Grapefruit

d. Mango

Ans. d

8. National Botanical Research Institute is located at-

a. Lucknow

b. Bangalore

c. New Delhi

d. None of these

Ans. a

9. Mulberry fruit is botanically known as-

a. Blausta

b. Sorosis

c. Amphisarca

d. Syconium

Ans. b

10. ‘Alphonso’ a variety of mango is mostly grown in-

a. Punjab

b. UP

c. Maharashtra

d. Bihar

Ans. c

Objective Fruit Science

11. Ploidy level of Alona is-

a. Auto-tetraploid

b. Auto-hexxaploid

c. Auto-octaploid

d. None of these

Ans. a

12. Fragaria vesca is commonly known as-

a. Raspberry

b. Cranberry

c. Strawberry

d. Blueberry

Ans. c

13. Mango variety which is suitable for high density planting-

a. Mallika

b. Aomapole

c. Neelum

d. Sindhu

Ans. b

14. Which of the following fruit is known as Hesperidium?

a. Custard apple

b. Apple

c. Orange

d. Litchi

Ans. c

15. Ploidy level of edible banana is-

a. Diploid

b. Triploid

c. Tetraploid

d. None of these

Ans. a

16. Botanically pineapple fruit is known as-

a. Berry

b. Comosus

c. Sorosis

d. Balusta

Ans. c

17. Mango seed lose their viability within the-

a. 2-3 weeks

b. 4-5 weeks

c. 6-8 weeks

d. 9-10 weeks

Ans. b

18. Which of the following fruit crop is most susceptible to water logging?

a. Ber

b. Banana

c. Papaya

d. Pineapple

Ans. c

19. Karonda belongs to family-

a. Apocynaceae

b. Boraginaceae

c. Euphorbiaceae

d. Myrtaaceae

Ans. a

20. Which of the following fruit crop is most suitable for filler crop in mango orchard?

a. Aonla

b.Phalsa

c. Papaya

d. Grape

Ans. c

Pomology (Fruit Science) Multiple Choice Questions: Agriculture Entrance Exams

21. Which of the following fruit is most suitable for marmalade preparation?

a. Guava

b. Litchi

c. Orange

d. Apple

Ans. c

22. ‘Sindhu’ a variety of mango is a cross between-

a. Alphonso * Amrapali

b. Ratna * Alphonso

c. Ratna * Neelum

d. None of these

Ans. b

23. In hexagonal planting system how much more plants can accommodate than the square system-

a. 10%

b. 15%

c. 25%

d. 40%

Ans. b

24. Father of systematic pomology-

a. Darwin

b. Mendel

c. Decandole

d. None of these

Ans. c

25. Plant growth regulator used for fruit thining-

a. IAA

b. NAA

c. GA3

d. C2H4

Ans. b

26. Which growth regulator is used to reduce period of chilling requirement?

a. Cytokinin

b. IBA

c. NAA

d. GA3

Ans. d

27. Cashewnut is originated from-

a. India

b. South East Asia

c. Brazil

d. China

Ans. c

28. Type of parthenocarpy in ‘Sindhu’ variety of mango is-

a. Stimulative

b. Vegetative

c. Stenospermocarpy

d. None of these

Ans. c

29. Mango hybridization work was started in the year:

a. 1901

b. 1911

c. 1921

d. 1931

Ans. b

30. Bronzing in guava is caused due to deficiency of-

a. Copper

b. Manganese

c. Phosphorus

d. Magnesium

Ans. c

31. Best rootstock for citrus in South India is—

a. Citrange

b. Rangpur lime

c. Mandarin

d. All of the above

Ans. b

32. ‘Criket Ball’ is a popular variety of-

a. Mango

b. Apple

c. Sapota

d. Custard apple

Ans. c

33. Which of the following is a popular cultivator of the ber tolerant against salinity and alkalinity?

a. Umran

b. Gola

c. Dodia

d. All of the above

Ans. b

34. Which of the following is/are self-incompatible cultivator(s) of mango?

a. Chausa

b. Bombay green

c. Langra

d. All of the above

Ans. d

35. ‘Arka Mridula’ is a variety of—

a. Guava

b. Mango

c. Pomegranate

d. Sapota

Ans. a

36. ‘Tas-e-Ganesh’ is a popular variety of which fruit crop?

a. Mango

b. Guava

c. Grape

d. Pomegranate

Ans. c

37. Self- incompatibility does not exist in which mango variety?

a. Chausa

b. Langra

c. Dashehari

d. Mallika

Ans. d

38. Which of the following is not a climacteric fruit?

a. Banana

b. Grape

c. Mango

d. Sapota

Ans. b

39. For regular bearing in mango which growth regulator is recommended?

a. GA3

b. IAA

c. NAA

d. Paclobutrazol

Ans. d

40. Parthenocarpic fruits are:

a. False fruit

b. Composite fruits

c. Seedless fruits

d. None of these

Ans. c

Fruit Science Objective Questions

41. Titrom, Kelsey and Alpha are the popular variety of:

a. Peach

b. Plum

c. Pear

d. Phalsa

Ans. b

42. The term ‘three quarterful of Full three quarter; is used to denote fruit maturity in which of the following fruit crop?

a. Mango

b. Papaya

c. Pineapple

d. Banana

Ans. d

43. ‘Apple Color’ is a popular variety of:

a. Apple

b. Peach

c. Pear

d. Guava

Ans. d

44. Which of the following is a post harvest physiological disorder of Mango?

a. Black tip

b. Internal necrosis

c. Sap burn

d. None of these

Ans. c

45.  Largest producer of Papaya in India is:

a. West Bengal

b. Uttar Pradesh

c. Karnataka

d. Maharashtra

Ans. c

46. ‘Arka Shyam’ is a popular hybrid of—

a. Jamun

b. Mango

c. Grape

d. Guava

Ans. c        

47. ‘Sigatoka’ is associated with-

a. Mango

b. Banana

c. Apple

d. Pineapple

Ans. b

48. ‘Foster’ is a popular variety of:

a. Grape

b. Apple

c. Peach

d. Grape Fruit

Ans. d

49. Which of the following is/are correct with Sapota?

a. Slow growing evergreen tree

b. Flowering and fruiting are terminal in the axils of leaves

c. Requires high temperature and humidity

d. All of the above

Ans. d

50. Which fruit is called ‘Miracles fruit of China’:

a. Kiwi Fruit

b. Mulberry

c. Cherry

d. Litchi

Ans. b

Multiple Choice Questions on Fruits and Vegetables Processing

51. National Horticulture Board (NHB) was established in:

a. 1980

b. 1955

c. 1952

d. 1984

Ans. d

52. ‘Furete’ is an improved variety of:

a. Almond

b. Walnut

c. Avocado

d. Olive

Ans. c

53. ‘Calyptra’ is a term associated with which of the followin fruit crops?

a. Grape

b. Litchi

c. Cherry

d. Phalsa

Ans. a

54. Polyembryony in coconut was reported into:

a. Lacadive

b. T*D

c. Gangabondam

d. Arasikere Tall

Ans. a

55. Jamun (Syzigium Cumini) is also called as:

a. Natal plum

b. Java plum

c. Rose plum

d. None of these

Ans. b

56. Central Institute of Sub-tropical Horticulture (CISH) was initially:

a. Central Mango Research Station (CMRS)

b. Central Mango Research Institute (CMRI)

c. Mango Research Institute of India (MRII)

d. None of these

Ans. a

57. ‘Amrit Sagar’ is a variey of:

a. Banan

b. Litchi

c. Mango

d. Apple

Ans. a

58. ‘Paradox’ is a nematode resistant rootstock of walnut developed through cross between:

a. Juglans regia * J. nigra

b. Juglans hindsi * J. regia

c. Juglans hindsi * J. nigra

d. None of hese

Ans. c

59. In which fruit crop, Pond apple (Annona glabra) is used as a rootstock?

a. Custard apple

b. Jamun

c. Apple

d. Plum

Ans. a

60. M-9 a dwarfing rootstock of a apple has originated as a result of:

a. Cross of M16 * M27

b. Cross of M27 * Northern spy

c. Cross of Northern spy * M16

d. Chance seeding selection

Ans. d

61. Domestic quarantine exist in India for:

a. Potato eelworm

b. Sanjose scale

c. Panama wilt

d. Suagrbeet eelworm

Ans. a

Horticulture Multiple Choice Questions and Answers pdf

62. Grape are proned in only once in North India while twice in South India. This difference is due to the fact that grapes:

a. Shed leaves in winter in Northern India while they remain evergreen in Southern India

b. Less prone to disease in North India while they are more prone to disease in South India

c. Have early bearing in North India while late in South India

d. Bear lightly in Northern India while they bear heavily in South India

Ans. a

63. The nutrition element which improves quality of the fruit is:

a. K

b. P

c. S

d. N

Ans. a

64. Zizyphus nummularia is known to impart dwarfness in ber. Dwarfness is due to:

a. Graft incompatability

b. Poor Nutrient

c. Poor root formation

d. Virus infection

Ans. a

Multi choice Questions

65. L-49 is a selection from Allahabad Safeda made by Dr. G.S. Cheema at-

a. Delhi (1930)

b. Lucknow (1935)

c. Allahabad (1929)

d. Pune (1927)

Ans. d

66. Artificial hybridization in fruit crop in the world was first practised by-

a. Fairchild

b. Knight

c. Thomas Knight and Andrew

d. Camoreous

Ans. c

67. Type of Banana which have persistent male bud at ripening:

a. Horn plantain

b. Pseudo-horn plantain

c. French plantain

d. None of these

Ans. c

68. Pistachionut is _________ in nature.

a. Monoecious

b. Polygamous

c. Dioecious

d. None of these

Ans. c

69. Mangosteen (Garcinia mangostana) flower is sersile and botanically its fruit is:

a. Berry

b. Drupe

c. Nut

d. None of these

Ans. a

70. Kinnow a hybrid between of citrus nobilis * citrus deliciosa was developed by H.B. Frost in 1935 at:

a. Australia

b. California

c. Brazil

d. India

Ans. b

71. Nectarine is smooth skinned peaches. It has originated from Fuzzy skinned peaches as a result of mutation. The mutation is:

a. Single dominant gene

b. Recessive

c. Multiple allels

d. None of these

Ans. a

72. Saharanpur Seedless is a seedless variety of guava. The seedlessness is due to:

a. Vegetative

b. Triploidy

c. Stimulative

d. None of these

Ans. b

73. ‘Mangosteen’ fruit contains seed. The development of mangosteen seed is from nucellar tissue hence propagate true to type through sexual propagation. This process of seed formation is called:

a. Parthenocarpy

b. Polyembrony

c. Parthenogenesis

d. Apomixis

Ans. c

74. ‘Oroblanco’ is a triploid citrus originated as a result of cross between:

a. Ruby Orange * King Tangore

b. Trifoleate Orange * Washington Naval Orange

c. Trifoleate Orange * Ruby Orange

d. None of these

Ans. a

75. Sex in grape is under the control of two alleles. Femaleness is governed by (Sf) and hermaphorodite by (Sh). What is the inheritance pattern of sex in Grape?

a. Sf is dominant

b. Sh is dominant

c. Sh is recessive

d. Sf is recessive

Ans. b

76. Which hormone is more effective in hulling of walnut?

a. GA3

b. Kinetin

c. IAA

d. Ethephon

Ans. b

77. Why Paetobutrozol used as anti GA:

a. It inhibit only growth of the plant no color and flavour

b. It inhibit growth, color and flavour

c. It doesn’t effect on any growth, color and flavour

d. None of these

Ans. a

78. Viral disease transmitted by seed is:

a. Psorosis

b. Canker

c. Exanthema

d. Die-back

Ans. a

79. In which of the following fruit, Thailand is the leading producer in the world?

a. Mango

b. Apple

c. Berry

d. Pineapple

Ans. d

80. In which group you classify pineapple, according to its respiration rate?

a. Low

b. Moderate

c. High

d. Very high

Ans. a

81. “Pusa Srijan” a dwarfing root stock of Guava has been released by:

a. CISH

b. IIHR

c. CITH

d. IARI

Ans. d

82. India’s share in global production of fruit is:

a. 10%

b. 20%

c. 5%

d. 15%

Ans. a

83. Haploid chromosome number of Litchi is:

a. 11

b. 12

c. 10

d. 15

Ans. d

84. L-49 is a variety of Guava developed at:

a. Lucknow

b. Allahabad

c. Pune

d. Delhi

Ans. a

85. Bottom Heat Treatment of mango cuttings from rootings is done at:

a. 50 degree C

b. 32 degree C

c. 40 degree C

d. 100 degree C

Ans. a

86. Sonaka is a clonal selection of:

a. Thompson Seedless

b. Pusa Seedless

c. Beaut Seedless

d. Kishmish Charni

Ans. a

87. Which of the following techniques is used for detection of virus?

a. RAPD

b. RFLP

c. AFLP

d. ELISA

Ans. d

88. Soil application of “cultar” is recommended in mango orchard. Its commercial does is:

a. 4-5 g/tree

b. 0.4-0.5 g/tree

c. 40-50 g/tree

d. None of these

Ans. a

89. Central Institute of Sub-tropical Horticulture (CSIH) is located at:

a. Uttar Pradesh

b. Delhi

c. Maharashtra

d. Punjab

Ans. a

90. Indian Journal of Horticulture is a publication of:

a. ICAR

b. IARI

c. HSI

d. IIHR

Ans. c

Vegetable Science Objective Questions pdf

91. Soil Erosion can be efficiently checked by :

a. Growing plants with extensive fibrous root system

b. Planting tall growing trees at wider spacing

c. Dividing the farm land into several small plots

d. Farming the land with a gentle slope

Ans. a

92. A plant species has 6 chromosomes in each of the 4 cells of its pollen terated. The number of chromosomes present in its leaf tips would be:

a. 3

b. 12

c. 6

d. 24

Ans. b

93. In order to avoid low temperature injury the temperate peaches should be pruned during:

a. Mid of February

b. First week of January

c. Last week of January

d. Last December

Ans. a

94. “Top Red” is a bud sport of which variety?

a. Golden Delicious

b. Starking Delicious

c. Red Gol

d. Red Delicious

Ans. b

95. Dwarfness is a desirable character for selection in fruit crop. The pre-selection criteria for dwarfness is:

1. Leaf Size

2. Phloem/Xylem ratio

3. Respiration rate

4. Stomatal density on abaxial leaf surface

a. 1 and 2

b. 2 and 3

c. 3 and 4

d. 2 and 4

Ans. d

96. Self unfruitful variety of Peach is:

a. J.H. Hale

b. July Elberta

c. Sharbati

d. Shan-e-Punjab

Ans. b

97. “Water Core” a disorder of apple is formed due to:

a. Water stress

b. water excess

c. High temperature

d. Formation of Ice Crystal and deposition of sorbitol

Ans. d

98. “Black Heart” is a variety of:

a. Cherry

b. Apple

c. Almond

d. Pear

Ans. a

99. M-27 a dwarfing rootstock of apple is cross between:

a. M9 * M13

b. M12 * M16

c. M12 * M15

d. M20 * M9

Ans. a

100. “Colt” is a rootstock of:

a. Pear

b. Plum

c. Apple

d. Cherry

Ans. d

101. “False bloom” is a disorder associated with excessive water. It is observed in which of the following fruit crops?

a. Strawberry

b. Craneberry

c. Raspberry

d. None of these

Ans. b

102. A dwarf rootstock of Pear is:

a. Quince A

b. Quince B

c. Quince C

d. Kainth

Ans. c

103. Cell division continues till maturity in fruit development of:

a. Peach

b. Strawberry

c. Avocado

d. Apple

Ans. c

104. First successful transgenic fruit plants are produced in:

a. Pear

b. Cherry

c. Walnut

d. Apple

Ans. a

105. ‘Nemaguard’ a nematode is resistant rootstock of:

a. Plum

b. Pear

c. Cherry

d. Apple

Ans. b

106. Ideal storage temperature of Banana is:

a. 7-10 degree C

b. 13-14 degree C

c. 1-3 degree C

d. 5-6 degree C

Ans. b

107. The pigment present in Jamun is:

a. Carotenoid

b. Anthocyanin

c. Lycopens

d. Xanthophy2

Ans. b

108. Karna Khatta is a commercial rootstock of citrus preferred in light soil of:

a. Punjab

b. Madhya Pradesh

c. Karnataka

d. Uttar Pradesh

Ans. a

109. Yeast is used in making:

a. Nectar

b. Cordial

c. Cidar

d. Syrup

Ans. c

110. Browning of fruits or their products is mainly due to:

a. Pectinase

b. Amylase

c. Protenase

d. Polyphenolase

Ans. d

Father of Systematic Pomology

111. Who discovered the method of preservation through canning?

a. Nicholas Appert

b. Gay-Lussac

c. Louiss Pasteur

d. William Underwood

Ans. a

112. Pickles are preserved because they contain:

a. Salt

b. Lactic acid

c. Salth and lactic acid

d. Oil

Ans. c

113. What level of SO2 is used in the preservation through canning?

a. 0.035%

b. 0.35%

c. 1.0%

d. 0.5%

Ans. a

Some Fruit Science Books

Treasure of Fruit Science

Treasure of Fruit Science ICAR-JRF, SRF, NET, ARS Preliminary and IARI Ph.D. (INCLUDES Memory Based Previous Year Question Papers)

Fruit crops book

114. Filbert can be propagated through:

a. Tip layering

b. Compound layering

c. Stool layering

d. Simple layering

Ans. a

115. Mango pulp is preserved by:

a. KMS

b. Citric acid

c. Sodium Benzoate

d. None of these

Ans. a

Fruit is ripened mcqs

116. Fruit having pH below 4.5 are processed at a temperature of:

a. 100 degree C

b. 60 degree C

c. 120 degree C

d. 212 degree C

Ans. a

117. According to FPO, the juice content of fruit squash should be:

a. 10%

b. 15%

c. 25%

d. 30%

Ans. c

118. Sugar acts as preservative above:

a. 30%

b. 40%

c. 60%

d. 50%

Ans. c

119. The dominant organic acid in grapes is:

a. Malik acid

b. Tartaric acid

c. Citric acid

d. Oxalic acid

Ans. b

120. Preservative of Squash is:

a. SO2

b. KMS

c. Citric acid

d. None of these

Ans. b

121. “Retort” is essential for;

a. Vegetable canning

b. Fruit canning

c. Both fruit and vegetable

d. None of these

Ans. a

122. “Pink Surf” is a product of:

a. Apple

b. Strawberry

c. Cherry

d. Carrot

Ans. b

123. Peelinated fruit pulp cooked with 0.4.4-6% organic acid and 70% sugar is kknown as:

a. Jelly

b. Jam

c. Marmalade

d. Chutney

Ans. b

124. “Syruping” is done for preservation of:

a. Fruits

b. Vegetables

c. Both a and b

d. None of these

Ans. a

125. Temperature required for boiling of fruits is:

a. 240 degree F

b. 232 degree F

c. 212 degree F

d. 117 degree F

Ans. a

126. Sulphur resistant liquer is known as:

a. Corn enamel

b. Tartis enamel

c. Both a and b

d. None of these

Ans. a

127. For Tenderization of meat, which one of the following is used?

a. Nisin

b. Pepsin

c. Tylosin

d. None of these

Ans. b

128. First fruit and vegetable processing factory was established in …… at …….. in India?

a. 1939, Bombay (Mumbai)

b. 1935, Mysore

c. 1935, Bombay (Mumbai)

d. 1932, Mysore

Ans. c

129. FPO(Fruit Product Order) comes in India in:

a. 1955

b. 1950

c. 1945

d. 1959

Ans. a

130. ‘Feni’ a fermented beverage popular in:

a. Maharashtra

b. Punjab

c. Goa

d. All of the abov

Ans. c

131. Fruit juices are pasteurized at:

a. 45 degree C

b. 65 degree C

c. 85 degree C

d. 95 degree C

Ans. c

132. A separate ministry of Food Processing in Government of India was created in the year:

a. 1968

b. 1978

c. 1988

d. 1998

Ans. c

133. Which of the following statements is correct with respect to nutritive value?

a. Plenty of water should be added while cooking the vegetables

b. Vegetables should be cooked in strong heat

c. Vegetables should be peeled throughly before cooking

d. Vegetables once cooked should not be heated again

Ans. d

134. In early prebearing life of pear orchard peach is grown in between pear trees because it:

a. generates some additional income

b. protect pear tree from hot winds

c. improve micro climate for pear

d. prevent scald of pear

Ans. a

135. Nucellar seedlings are:

a. inferior to their parents

b. weaker to their parents

c. vigorous and true

d. superior to their parents

Ans. c

136. Most suitable intercrops in bearing young mango orchard:

a. Soybean and Cowpea

b. Coriander and Cowpea

c. Soybean and Coriander

d. Soybean, Coriander and Cowpea

Ans. a

137. If irrigation is not available which aspect (elevation) is suitable for apple cultivation?

a. Northern

b. Southern

c. Both a and b

d. None of these

Ans. a

138. Generally peach trees are intercropped in apple plantation because:

a. short juvenile period and tree size is more

b. Long juvenile period and tree size is more

c. short juvenile period and tree size is smaller

d. None of these

Ans. c

139. Flower Bud Differentiation (FBD) of mango in florida:

a. October

b. December

c. March

d. August

Ans. a

140. Totapari Red Small (TRS) has been found to have very short juvenile phase and thus it can be used as a male parent in hybridization programme to reducce the length of juvenile phase: Why not used as female parent?

a. Female parent cannot be used in hybridization

b. When used as a female parent it exhibit long juvenile phase

c. Because there is not effect of the female parent has been found on the distribution of the juvenile period

d. None of these

Ans. c

141. Sindhu ( a variety of mango) is evolved from:

a. Vengurla, Maharashtra

b. Pune, Maharashtra

c. Nagpur, Maharashtra

d. None of these

Ans. a

142. Skiffing practice is used in:

a. Rubber

b. Cocoa

c. Coffee

d. Tea

Ans. c

143. Temperature suitable for coconut growth is:

a. 21 degree C

b. 29 degree C

c. 27 degree C

d. 24 degree C

Ans. c

144. ‘Maridula’ is a variety of:

a. Pomegranate

b. Phalsa

c. Cashew

d. Karonda

Ans. a

145. “Black Pod” is a disease of:

a. Arecanut

b. Coconut

c. Cashewnut

d. Cocoa

Ans. d

146. Father of “Golden Revolution” is:

a. Dr. K.L. Chadha

b. Dr. M.S. Swaminathan

c. Dr. V. Kurian

d. Dr. M. Mahadevappa

Ans. a

147. To regulate the cropping the best time of puring of guava shoots in UP plains is:

a. April- June

b. December- January

c. October- November

d. February- March

Ans. d

148. Which insect leaves stylet during feeding:

a. Brown Plant Hopper

b. Gall Midge

c. Case Worm

d. Yellow Stem Borer

Ans. a

149. The term ‘Pomology’ has been derived from:

a. Greek

b. Latin

c. German

d. Italy

Ans. a

Some Fruit Science Books

Treasure of Fruit Science

Treasure of Fruit Science ICAR-JRF, SRF, NET, ARS Preliminary and IARI Ph.D. (INCLUDES Memory Based Previous Year Question Papers)

Fruit crops book


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment