Punjab History and Culture objective Questions (Punjab GK MCQ)

Punjab History and Culture
Spread the knowledge

All the questions and answers regarding Punjab History and Culture objective Questions (Punjab GK MCQ) is given below.

CULTURE OF PUNJAB MCQs

1. What are the symptoms of culture?

a. Culture is based on symbols

b. Culture is fused and a complicated system

c. Culture is universal or versatile

d. All of above

Ans. d

2. In which years did the publication of culture Human Science book take place?

a. in 1984

b. in 1987

c. in 1985

d. in 1986

Ans. b

3. Into how many parts has Dr. Jaswinder Singh divided the culture?

a. four

b. eight

c. two

d. three

Ans. a

4. Where does man get culture from?

a. from folk art

b. from foreign countries

c. from heritage

d. from books

Ans. c

5. How many phases are there that of the development of human civilization?

a. two

b. three

c. four

d. five

Ans. c

6. Culture is

a. a heavenly heritage

b. a materialistic heritage

c. a social heritage

d. a religious heritage

Ans. c

7. The maker of culture and the Punjabi culture is

a. Harcharan Singh

b. Suba Singh

c. Jaswinder Singh

d. Gurbaksh Singh

Ans. d

8. Culture Theory and Behavior is the masterpiece by

a. Brahmjagdish Singh

b. Gurbaksh Singh Faraik

c. Jaswinder Singh

d. Jeet Singh Joshi

Ans. d

9. Culture includes

a. Changeability

b. Rigidity

c. Stagnance

d. Inactivity

Ans. a

10. For culturalisation , the determination applied by the American Scholars is

a. Culture contact

b. Unculturalisation

c. Diffusion

d. None of above

Ans. b

Punjab GK MCQ

11. What does culture provide to cultural activities?

a. Power

b. Strength

c. Direction

d. Objective

Ans. a

12. What sort of relation is there between cultural and geography?

a. Deep

b. Mutual

c. Fast

d. None of three

Ans. a

13. Which of the following factors does the cultural accept at the maximum?

a. Physical fact

b. Historical fact

c. Political fact

d. Geographical fact

Ans. d

14. What does the changing of geographical field affect to?

a. Civilisation

b. Culture

c. Society

d. Human

Ans. b

15. Literature is an important________ of culture?

a. part

b. hand

c. organ

d. foot

Ans. c

16. What is the relationship between culture and language?

a. Mutual

b. Deep

c. Fast

d. None of the three

Ans. b

17. What is the factor without which the existence of culture is not recognized?

a. Man

b. Nature

c. Environment

d. Language

Ans. d

18. To move jointly is some geographical field what is called as the exchange between the both?

a. Civilisation

b. Literature

c. Culturalisation

d. Language

Ans. b

19. What are culture and language?

a. Changeable

b. Mutual

c. Fast

d. Language

Ans. a

20. What does affect the living style of people?

a. Dress

b. Script

c. Language

d. Geographical factor

Ans. c

21. Whose isseparable organs are History and Mythology?

a. Language

b. Culture

c. Literature

d. Civilisation

Ans. b

Punjab GK Quiz

22. Where have both culture and literature arisen from?

a. Nature

b. Environment

c. Society

d. None of the three

Ans. c

23. Whose medium is literature culture?

a. Language

b. Communication

c. Script

d. Entertainment

Ans. b

24. The Medieval Punjabi constitutes

a. The popular love stories of man and woman

b. The stories in hand written form

c. The converted love stories from the Arabian language that came to Punjab

d. Love or Romance or renunciation or Bhakti or the poetic details of the worriors sacrifice

Ans. d

25. Who is called as the genesis of the Punjabi sufi poetry?

a. Sheikh Farid

b. Kabir

c. Shah Hussain

d. Bulle Shah

Ans. a

26. What is the correct historic sequence of the four medieval poets given below

a. Bulle Shah, Hasimshah, Hafiz Barkhurdar Mukbal

b. Hafiz Barkhurdar, Bulle Shah, Mukbal,Hashim Shah

c. Hafiz Barkhurdar, Mukbal, Bulle Shah, Hashim Shah

d. Mukbal, Hafiz Barkhurdar, Bulle Shah, Hashim Shah

Ans. c

27. Which of the followings had the maximum philosophical influence on the Punjabi fiction poetry?

a. of Gurmat

b. of Folklore

c. of Sufism

d. of Worldy love

Ans. c

28. Which composition is vastly dominated by the Punjabi culture

a. Chandi Di Var

b. Sassi Hashim

c. Heer Waaris

d. of worly love

Ans. c

29. Under which Mughal emperor’s rulership, the origination of the fiction poetry take place?

a. Aurangzeb

b. Akbar

c. Jehangir

d. Ashok

Ans. b

Cultural Heritage of Punjab

30. What has been included in the medieval Punjabi literature?

a. The Gurmat poetry and the Sufi poetry

b. Valourous poetry

c. Bhakti poetry and other poetry

d. Medieval prose

Ans. d

31. What among the following is included in the Gurmat poetry?

a. the Bani of the Gurus

b. the Bani of the Bhakts

c. the Bani of the Bhakts and the Bani of the Guru Ghar’s poets

d. The composition of Bhai Gurdas

Ans. d

32. According to the Gurmat poetry, the muslims used to wear

a. Shirt-trousers

b. Salwar

c. Toga and all of these

d. Headgear

Ans. d

33. Whose reference is found in the Gurmat poetry regarding the life style

a. Palace-Paragola

b. Inns

c. Mussoleums and all of these

d. Cottage or huts

Ans. c

34. Which code (worshipping technique) has been mentioned in the Gurmat poetry?

a. Rozey, Hajj, Namaz

b. Hom Yajna giving alms

c. Fasting

d. Purification and all of these

Ans. d

35. Catching of which animals has been described in the Gurmat poetry?

a. Tiger and Lion

b. Deer and Elephant

c. Leopard

d. Antler

Ans. b

36. In the Gurmat poetry, which contemporary folk belief do we know about?

a. Sutak-Patak

b. Sneezing

c. Interception by Cat

d. Coming across an empty hamper

Ans. a

37. Which is the belt in Punjab that is dominated by the practice of Gugga, Seetla’s Basaria and undertaking chowkies?

a. Malwai

b. Doaba

c. Malwa

d. Majha

Ans. c

38. Which of the ancient books is considered the genesis of the oldest civilization?

a. the Vedas

b. the Koran

c. the Rigveda

d. the Granth

Ans. c

39. The basic source of the Holi festival is?

a. Indian culture

b. Indian mythology

c. Indian History

d. Indian Folk-stream

Ans. b

40. Is the Punjabi dress the turban indicates

a. Islamic impact

b. Sikkhism

c. Hinduism

d. Kashmiri

Ans. b

Punjab GK Questions

41. Which community is the Baisakhi festival is?

a. Farmer

b. Labour

c. Leader

d. None of these

Ans. a

42. “Starving person hardly cares of other issues” is a

a. story

b. drama

c. idioms

d. proverb

Ans. d

43. What are the Punjabis extremely fond of?

a. Make up

b. Dress

c. Eating

d. None of these

Ans. c

44. How many hours do the Punjabis have to dine?

a. Two

b. Five

c. One

d. Four

Ans. d

45. What is known as the ‘Chhah vela’?

a. Evening

b. Morning

c. Afternoon

d. None of these

Ans. a

46. In which period was the dress made out of banana, Furwanh, Kusha or grass in vogue

a. Rigveda

b. Vedic

c. Prehistoric

d. None of these

Ans. b

47. Which hour of the day is called as ‘Laudah vela’

a. Morning

b. Afternoon

c. Night

d. Evening

Ans. b

48. Which religion does have the Purdah system?

a. the Sikhs

b. the Britishers

c. the Hindus

d. the Muslims

Ans. d

49.  Who among the following put on blue shawl, blue toga or overcoat and traditional underwear?

a. Nihangs

b. Christians

c. Musalmans

d. Sikhs

Ans. a

50. At the time of birth of a child in gaiety, which ritual is performed to express the importance of the turban?

a. Dastarbandi

b. Winding of Dastar

c. Winding of turban

d. None of these

Ans. a

51. Which of the following is not the sign of identifying the Punjabi culture?

a. Valour

b. To eat fish-rice

c. To lead a majestic life

d. Keeping faith in self confidence

Ans. b

52. Which of the followings have the Punjabies not borrowed from any other culture?

a. Male overcoat

b. Laddoo-Jalebi

c. Not to scare Death

d. Impact of TV

Ans. c

53. Which period did the proverb ‘Khada peeta laahe da, Rehanda Ahmed Shahe Da’ become the part of the Punjabi Culture?

a. in Ranjit Singh’s period

b. in Banda Bahadur period

c. in Pre-Guru Nanak period

d. During the invasions of Ahmed Shah Abdali

Ans. d

54. Which fair is that where the donkeys are worshipped?

a. The fair of Chhapar

b. The fair of Jarag

c. Mahlpoorey and kheer

d. Rote

Ans. b

55. Whose worship is done in the fair of ‘Jarag’?

a. of goddess Durga

b. of goddess Shakti

c. of Chandi

d. of goddess Sheetla

Ans. d

56. In which month is Basant Panhami festival celebrated?

a. Chaitra

b. Magh

c. Phagun

d. Paosh

Ans. c

57. Which month is ‘Jarag’ fair organized?

a. Jyaishta

b. Phagun

c. Chaitra

d. Asharah

Ans. c

58. What is the other name of the ‘Jarag’ fair?

a. Naag Panchami fair

b. Basant Panchami fair

c. fair of Gugga Shah

d. Behariey Fair

Ans. d

59. Where is the fair of ‘Hola Mohalla’ celebrated?

a. Fatehgarh Sahib

b. Anandpur Sahib

c. Damdama Sahib

d. Muktsar

Ans. b

60. What is meant by ‘Subbar’?

a. Shroud to cover the dead body

b. A form of Phulkari

c. A cloth worm by the newly born child

d. None of these

Ans. b

61. When is, the festival of ‘Gugga Nauvin’ celebrated?

a. Chaitra

b. Aasharah

c. Phagun

d. Bhadrapad

Ans. c

62. In which district is the fair of Chhspaar held?

a. Patiala

b. Fatehgarh Sahib

c. Ludhiana

d. Kapurthala

Ans. c

63. Having inhabited the earth for millions of years by man, which development did take place in him?

a. Dress

b. Script

c. Language

d. None of these

Ans. c

64. Which invasions did become the cause of affecting the culture?

a. the British

b. the Iranian

c. the Mughals

d. the Foreigners

Ans. d

65. Where is the Sikh Heritage Complex developed?

a. Mansa

b. Amritsar

c. Ropar

d. Anandpur Sahib

Ans. d

66. Who is the first Punjabi novelist to get Jananpith Award?

a. Sr. Nanak Singh

b. Sr. Gurdial Singh

c. Sr. Gurdial Duggal

d. Sr. Nanak Duggal

Ans. a

67. When was the use of Punjabi made Compulsory in the year?

a. 1990

b. 1991

c. 1992

d. 1994

Ans. b

68. Who is the Punjabi to get Jananpith Award?

a. Ms. Amrita Shergil

b. Ms. Amrit Pritam

c. Dilip Kaur Tiwana

d. Ms. Sharmila Panday

Ans. a

69. Which is the Pioneer of Punjabi Novel?

a. Sr. Gurdial Singh

b. Sr. Nanak Singh

c. Sr. Nanak Duggal

d. Sr. Gurdial Khanna

Ans. b

70. Where was the headquarters of Punjab School Education Board?

a. Morinda

b. Chandigarh

c. Mohali

d. Ropar

Ans. c

71. Where are mini Olympics are held:

a. Mandi Gobindgarh

b. Ropar

c. Mansa

d. Ludhiana

Ans. d

72. How many Universities in Punjab?

a. 8

b. 10

c. 6

d. 9

Ans. 6

73. Which is the centre of newspapers of Punjab?

a. Jalandhar

b. Ludhiana

c. Moga

d. Khanna

Ans. a

74. Who is the first IPS lady of Punjab?

a. Ms. Surinder Kaur

b. Bibi Jagir Kaur

c. Ms. Rajinder Kaur

d. Ms. Kiran Bedi

Ans. d

75. Where is the Science city of Punjab?

a. Jalandhar

b. Moga

c. Khanna

d. Ludhiana

Ans. a

76. Where is the Manchester of Punjab?

a. Jalandhar

b. Ludhiana

c. Chandigarh

d. Moga

Ans. b

77. How many Airports in Punjab?

a. 5

b. 3

c. 2

d. 4

Ans. d

78. Which is the most Polluted city of Punjab?

a. Jalandhar

b. Ludhiana

c. Moga

d. Bhatinda

Ans. b

79. When was the present Punjab came into Existence?

a. 1866

b. 1966

c. 1766

d. 1867

Ans. b

80. When was the Punjabi declared as a official language in Punjab?

a. 1766

b. 1867

c. 1966

d. 1967

Ans. c

81. When was SGPC established in Punjab?

a. 1970

b. 1925

c. 1922

d. 1924

Ans. b

82. Which is the most famous temple of Punjab?

a. Golden Temple

b. Temple of Sikh Guru

c. Nanak Temple

d. Heritage Temple

Ans. a

83. Which district of Punjab has lowest literacy?

a. Patiala

b. Mansa

c. Moga

d. Khanna

Ans. b

84. Which is the major occupation of Punjabi’s?

a. House hold

b. Sports things

c. Farming

d. Diary

Ans. c

85. Which district of Punjab has the highest literacy rate?

a. Ludhiana

b. Hoshiarpur

c. Jalandhar

d. Patiala

Ans. b

86. which is the most popular game of Punjab?

a. Hockey

b. Kabaddi

c. Kho-Kho

d. Badminton

Ans. b

87. Sheesh Mahal is developed by

a. Maharaja Ranjit Singh

b. Narinder Singh

c. Maninder Singh

d. Raghubir Singh

Ans. b

88. The State Bird of Punjab is

a. Baz

b. Peacock

c. Sparrow

d. Parrot

Ans. a

89. Which of the following pairs is NOT correctly matched?

a. Shiv Kumar Batalvi – Poet

b. I.C. Nanda – Critic

c. Sujan Singh – Short Story Writer

d. Jawant Singh Kanwal – Novelist

Ans. b

90. Which of the following is NOT a travelogue?

a. Yatroo Di Diary

b. Mera Roosi Safarnama

c. Koora Kabara

d. Sacho Sach

Ans. c

History and Culture of Punjab Book

HISTORY OF PUNJAB MCQs

1. Which word has been used in the Rig-veda period?

a. Penta Potamia

b. Sapt Sindhu

c. Lahore  Provice

d. Tak Country

Ans. a

2. When was Punjab merged into the British territory?

a. In 1842 AD.

b. In 1843 AD.

c. In 1849 AD.

d. In 1876 AD.

Ans. c

3. Who and when was the compilation of the “Adi Granth” done?

a. By Guru Arjan Dev in 1604 AD.

b. By Guru Gobind Singh in 1618 AD.

c. By Guru Nanak Dev Ji in 1490 AAD.

d. By Bhai Mani Singh in 1721 AD.

Ans. a

4. How many compositions have been included in the Dasam Granth?

a. 10

b. 12

c. 18

d. 16

Ans. c

5. Which Guru is th Dasam Granth related to?

a. Guru Nanak Dev Ji

b. Guru Gobind Singh Ji

c. Guru Arjan Dev Ji

d. Guru Teg Bahadur Ji

Ans. b

6. Which of the Vaars by Bhai Gurdas Ji are considered important from the point of view of history?

a. 1st and 11th

b. 2nd and 11th

c. 1st and 23rd

d. 24th and 3rd

Ans. a

7. Which of the ‘Sakhies’ is considered as to be the most reliable?

a. Ancient Janam Sakhi

b. Sakhi, by Meharban

c. The Janam Sakhi by Bhai Bala

d. Bhai Mani Singh’s Janam Sakhi

Ans. a

8. Who composed the ‘Ratnawali’?

a. Bhai Veer Singh

b. Meharban Ji

c. Bhai Mani Singh

d. Bhai Bala

Ans. c

9. Which languages is the “Jafarnama” available in?

a. Punjabi and Persian

b. Persian and Hindi

c. Punjabi and English

d. All of these

Ans. a

10. Who did introduce the coins of the Sikhs, initially?

a. Maharaja Ranjit Singh

b. Banda Singh Bahadur

c. Ahmed Shah Abdali

d. None of these

Ans. b

11. Who had been the ruler of Punjab in the beginning of the 16th century?

a. Bahlol Khan Lodhi

b. Sikander Lodhi

c. Daulat Khan Lodhi

d. Ibrahim Lodhi

Ans. c

12. Who was the last sultan of the Lodhi dynasty?

a. Bahlolkhan Lodhi

b. Sikander Lodhi

c. Ibraim Lodhi

d. Tatarkhan Lodhi

Ans. c

13. When did Babur attack Punjab for the first time?

a. In 1519

b. In 1516

c. In 1529

d. In 1539

Ans. c

14. How many times did Babur attack Punjab in all?

a. Four times

b. Six times

c. Three times

d. Five times

Ans. d

15. When was the first battle of Panipat fought?

a. In April 21, 1524 AD.

b. In April 21, 1526 AD.

c. In April 26, 1526 AD.

d. In September 26, 1526 AD.

Ans. b

16. Which of the following communities had been found in a very destitute condition?

a. The Rajputs

b. The Shudras

c. The Hindus

d. The Jats

Ans. b

13. When did Babur attack Punjab for the first time?

a. In 1519

b. In 1516

c. In 1529

d. In 1539

Ans. c

14. How many times did Babur attack Punjab in all?

a. Four times

b. Six times

c. Three times

d. Five times

Ans. d

15. When was the first battle of Panipat fought?

a. In April 21, 1524 AD.

b. In April 21, 1526 AD.

c. In April 26, 1526 AD.

d. In September 26, 1526 AD.

Ans. b

16. Which of the following communities had been found in a very destitute condition?

a. The Rajputs

b. The Shudras

c. The Hindus

d. The Jats

Ans. b

17. Which had been the distinguished industry in Punjab during the 16th century?

a. Agriculture

b. Textile Industry

c. Animal husbandry

d. None of these

Ans. b

18. Which of the followings were the main communities in the 16th century that of the Hindus?

a. Shaiva sect

b. Shakti sect

c. Vaishnava sect

d. All of these

Ans. d

19. Who had been the founder of the Bhakti movement among the followings?

a. Guru Nanak Dev ji

b. Guru Arjan Dev ji

c. Guru Gobind Singh ji

d. Guru Ram Das ji

Ans. a

20. Who were those from whom the Jazia tax was recovered?

a. From the non-Hindus

b. From the non-Muslims

c. From the non-Christians

d. From the non-Sikhs

Ans. b

21. Which were the main two difficulties in writing of the Punjab history?

a. Lack of reliable sources

b. Religious fanaticism of the Muslim writers

c. Indolence of the Punjabis

d. Both a and b

Ans. d

22. How many Muslim educational centers were there in Punjab in the early 16th century?

a. Two

b. Four

c. Five

d. One

Ans. b

23. Which of the following towns in associated to th Indus Valley civilization?

a. Fatehgarh Sahib

b. Patiala

c. Roopnagar

d. Bhatinda

Ans. c

24. In the hierarchy of the Janam Sakhies, the latest that emerged was, that of

a. The Sakhi by Bhai Bala

b. The Gyan Ratnawali

c. The Meherban’s Sakhi

d. The Adi Sakhies

Ans. b

25. Which of the given pairs about the Misls and their founder is not correct?

a. Faizalpuria- Nawab Kapoor Singh

b. Kanhaiyya- Jai Singh

c. Bhangi- Chajja Singh

d. Shukarchakiyya- Jassa Singh Ahluwalia

Ans. d

26. Which of the followings edited/compiled the Dasam Granth?

a. Bhai Gurdas

b. Guru Arjan Dev

c. Guru Gobind Singh

d. Guru Teg Bahadur

Ans. c

27. Who is the founder of the Sikh region?

a. Guru Angad Dev ji

b. Guru Nanak Dev ji

c. Guru Gobind Singh ji

d. Guru Arjan Dev ji

Ans. b

28. When was Guru Nanak Dev ji born?

a. April 15, 1469 AD.

b. May 16, 1471 AD

c. May 5, 1479 AD

d. September 24, 1534 AD

Ans. a

29. What was he name of the mother of Guru Nanak Dev Ji?

a. Mata Sulankhani

b. Mata Gujri

c. Mata Tripta

d. Mata Ganga

Ans. c

30. At what age did Guru Nanak Dev Ji undertake the job of a herdsman?

a. At the age of 15 years

b. At the age of 20 years

c. At the age of 13 years

d. At the age of 12 years

Ans. d

31. What was the name of the elder sister of Guru Nanak Dev ji?

a. Bebey Nanaki

b. Bibi Bhani

c. Mata Bhani

d. Bibi Kaulan

Ans. a

32. At what age, did Guru Nanak Dev ji refuse to wear the janeyu?

a. 20 years

b. 10 years

c. 30 years

d. 15 years

Ans. b

33. What was the name of the Pandit who instructed Guru Nanak Dev ji to wear Janeyu?

a. Pandit Dayal

b. Pandit Daya

c. Pandit Ram

d. Pandit Hardayal

Ans. d

34. Which were the major communitie/dominating, on the eve of Guru Nanak’s birth?

a. The British Community

b. The Hindus and the Muslim Community

c. The Christian Community

d. The Mughal Community

Ans. b

35. In whose company did Guru Nanak Dev ji initiate the first Udasi?

a. Bhai Bala

b. Bhai Mansukh

c. Bhai Lehana

d. Bhai Mardana

Ans. d

36. At which place did Guru ji preach the tridition of true Aarti?

a. Jagannath puri

b. Haridwar

c. Delhi

d. Mathura

Ans. a

37. What is called the tenth part(tieths) of the earnings by a sikh, which is spent in the interest of the religion?

a. Earnings

b. Dasvand

c. Kirat

d. Distribution

Ans. b

38. What was the name of the messenger of the ruler of Amenabad?

a. Mardana

b. Bhai Bala

c. Malik Bhago

d. Sajjan

Ans. d

39. Where did the Sajjan Thug(sharper) use to live?

a. Talumba Village

b. Rai Bhoyen

c. Lamma pind

d. Mulatn

Ans. a

40. Who did invite Guru Nanak Dev ji to dine for Brahm Bhoj?

a. Sajjan

b. Malik Bhago

c. carpenter

d. Nawab Daulat Khan

Ans. b

41. What was Bhai Lalo by his profession?

a. Carpenter

b. Businessman

c. Mason

d. Tailor

Ans. a

42. Where did the pandit, named Kaljug use to live?

a. Delhi

b. Jagannath puri

c. Mathura

d. Haridwar

Ans. b

43. Which Bani is that, where the discussion among the yogis from Achal Vatale has been registerd?

a. Siddh Goshat

b. Soheley

c. Jap

d. Alahunian

Ans. a

44. How many years towards the last days of his age did Guru ji spend in Kartarpur Rakuba?

a. Ten years

b. Eighteen years

c. Twenty years

d. Two years

Ans. b

45. When did Guru Nanak Dev Ji leave this mortal world?

a. in 1539 AD

b. in 1580 AD

c. in 1545 AD

d. in 1569 AD

Ans. a

46. What did Guru Nanak Dev ji preach to the public?

a. Observe starvation

b. Earn by sweat and share with others

c. Eat and do nothing

d. Rob others of their money and be cruel

Ans. b

47. What did Guru Nanak Dev ji preach to the public on his arrival of Kartarpur?

a. to adopt agriculture

b. to do business

c. to meditate in God’s name

d. to do labour work

Ans. d

48. Was Guru Nanak Dev ji a Social reformer?

a. Yes

b. No

c. Yes and No both

d. Can’t say

Ans. a

49. In which year was District planning and development board established?

a. 1980

b. 1985

c. 1987

d. 1990

Ans. c

50. The “Bara Mah” composition is that of?

a. Guru Arjan Dev ji

b. Guru Gobind Singh ji

c. Guru Nanak Dev Ji

d. Guru Amar Das ji

Ans. c

51. Who had been the successor of Guru Nanak Dev Ji?

a. Guru Amar Dass Ji

b. Guru Angad Dev Ji

c. Guru Ram Dass Ji

d. Guru Gobind Singh ji

Ans. b

52. Who among the following Mughal emporers had Guru Nanak Dev ji been the contemporary one?

a. Babur

b. Shahjehan

c. Akbar

d. Jehangir

Ans. a

53. Which direction did Guru Nanak Dev Ji undertake the first Udasi?

a. Towards South

b. Towards East

c. Towards West

d. Towards North

Ans. b

54. Which Guru sahib’s birth place is Talwandi Saabo, which is now in Pakistan?

a. Guru Nanak

b. Guru Angad

c. Guru Amardass

d. Guru Ramdass

Ans. a

55. Which of the following Gurus composed the “Japuji Sahib”?

a. Guru Nanak

b. Guru Angad

c. Guru Ramdass

d. Guru Arjan Dev

Ans. a

56. Who was the composer of the ‘Asa Di Vaar’?

a. Guru Amar Dass ji

b. Guru Angad Dev ji

c. Guru Nanak Dev ji

d. Guru Arjan Dev ji

Ans. c

57. Where is the Gurudwara Ber Sahib situated?

a. at Tarntaran

b. at Nankana Sahib

c. at Sultanpur

d. at Amritsar

Ans. c

58. What is the other name of Panja Sahib?

a. Chak Sri Ram Dass

b. Hasan Abdal

c. Chuna Mandi

d. None of these

Ans. b

59. Which place is that, where Guru Nanak Dev ji acquired the cefestial knowledge?

a. Amritsar

b. Sultanpur Lodhi

c. Nanaksar

d. Muktsar

Ans. b

60. Who introduced the Langar system?

a. Guru Teg Bahadur

b. Guru Arjan Dev Ji

c. Guru Ramdass Ji

d. Guru Angad Dev Ji

Ans. d

61. Who founded the ‘ Udasi Sect’?

a. Bhai Bala

b. Lakshmi Dass

c. Sri Chand

d. Bhai Mardana

Ans. c

62. How many Udasies did Guru Nanak Dev Ji undertake in all?

a. 3

b. 4

c. 8

d. 5

Ans. b

63. In the ‘Baburbani’ there is mentioned the persecution by the soldiers of the Babur upon the Indian citizens. Whose composition is “the Baburbani”?

a. Guru Angad Dev ji

b. Guru Amar Dass Ji

c. Guru Nanak Dev Ji

d. Guru Ram Dass ji

Ans. c

64. Which of the followings is not the Bani-Composition of Guru Nanak Dev Ji?

a. Japuji

b. Asa Di Vaar

c. Jap Sahib

d. Bara Mah

Ans. c

65. Whose devout was Mardana?

a. Guru Teg Bahadur Ji’s

b. Guru Arjan Dev Ji’s

c. Guru Nanak Dev Ji’s

d. Guru Gobind Singh Ji’s

Ans. c

66. Which is the Guru known as the savior of “Tilak-Jannyu”?

a. Guru Hargobind

b. Guru Teg Bahadur

c. Guru Arjan Dev

d. Guru Gobind Singh

Ans. b

67. What was the motive of the “Manjies” in the “Sikh religion”?

a. To deliver sermons

b. To have love for religion

c. To collect revenues

d. To look after religious institutions

Ans. a

68. Which composition in the followings is said to be outstanding masterpiece of Sri Guru Nanak Dev?

a. Asa Di Var

b. Bara Mah

c. Japuji Sahib

d. Jap Sahib

Ans. c


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment