Nucleic Acid MCQ | Protein Synthesis Questions and Answers PDF

Nucleic Acids and Protein Synthesis
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Zoology Topic Nucleic Acids and Protein Synthesis MCQ with Answers ( Nucleic Acids and Protein Synthesis ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Nucleic Acid MCQ | Protein Synthesis Questions and Answers PDF

1. Radioisotope used to label proteins differentially from nucleic acids is

( a ) 32P

( b ) 14C

( c ) 35S

( d ) 15N

Ans. c

2. Sugar – phosphate backbone in nucleic acid is

I. Hydrophilic in nature

II. Negatively charged

( a ) Only I

( b ) Only II

( c ) Both I and II

( d ) Neither I nor II

Ans. c

3. In a given nucleic acid G + A is not equal to C + T content This indicates sample is

( a ) DNA

( b ) ssDNA

( d ) GC rich

Ans. b

4. The information in a genetic nucleic acid resides in the

( a ) kinds of nucleotides

( b ) sequence of nucleotides

( c ) number of nucleotides

( d ) All of the above

Ans. d

5. Melting of DNA results in

( a ) increase in the optical density

( b ) decrease in the optical density

( c ) no change in the optical density

( d ) None of the above

Ans. a

6. DNA base stacking is diagnosed by

( a ) hyperchromacity

( b ) pH change

( c ) electrophoretic mobility

( d ) None of these

Ans. a

7. Melting temperature of DNA is the temperature at which

( a ) 50 % of the DNA is denatured

( b ) 80 % of the DNA is denatured

( c ) DNA melts completely

( d ) None of the above

Ans. a

8. Chargaff’s rule states that

( a ) A + G / T + C = 1

( b ) ( A + T ) / ( G + C ) = always 1

( c ) G = C in both RNA and DNA

( d ) In RNA , AU and in DNA , A = T

Ans. a

9. Which reagents and conditions denature dsDNA ?

I. Heat

II . Extreme pH

III . Urea

IV . Ethanol

( a ) Only I

( b ) I , II and III

( c ) I, II , III and IV

( d ) IV and I

Ans. c

10. GC rich DNA has higher stability than AT rich DNA because

( a ) stacking interactions are stronger in GC bp

( b ) GC base pairs bind the double helix more tightly

( c ) fewer Nations bind to AT bp

( d ) GC base pairs have three hydrogen bonds

Ans. d

MCQ on Nucleic Acid

11. Double – stranded DNA molecule uses its viscosity upon

( a ) denaturation

( b ) filtration

( c ) sedimentation

( d ) concentration

Ans. a

12. Each unit of a nucleic acid consisting of a sugar , attached phosphate group and base is a

( a ) nucleolus

( b ) nucleotide

( c ) histone

( d ) nucleosome

Ans. b

13. In nucleic acids , the phosphate group is attached to which carbon of the sugar ?

( a ) 5′

( d ) 4′

( c ) 3′

( d ) 2′

Ans. a

14. Nucleoside is a pyrimidine or purine base

( a ) covalently bonded to sugar

( b ) lonically bonded to a sugar

( c ) hydrogen bonded to a sugar

( d ) None of the above

Ans. a

15. Nucleic acids can be analysed experimentally by their

( a ) molecular weight

( b ) absorption of visible light

( c ) absorption of UV light

( d ) None of the above

Ans. c

16. A genetic unit that codes for amino acid sequence of a complete functional polypeptide could be termed as

( a ) cistron

( b ) exon

( c ) intron

( d ) recon

Ans. a

17. Which of the following is not necessary for protein synthesis to occur , once transcription is completed ?

( a ) tRNA

( b ) Ribosomes

( c ) mRNA

( d ) DNA

Ans. d

18. GTP is required by which of the following steps in protein synthesis ?

( a ) Attachment of mRNA to ribosomes

( b ) Translocation of RNA – nascent protein complex from A to P – sites

( c ) Attachment of ribosomes to endoplasmic reticulum

( d ) Aminoacyl RNA synthetase activation of amino acids

Ans. b

19. GUG codes for valine in both prokaryotes and eukaryotes but when its an initiation codon , it codes for

( a ) valine

( b ) tryptophan 

( c ) methionine

( d ) None of these

Ans. c

20. Initiation of protein synthesis from most eukaryotic mRNA requires

( a ) a 5 ‘ cap

( b ) a 3′ poly A tail

( c ) a 3 ‘ cap

( d ) Both a poly A tail and a 5 cap

Ans. d

Protein Synthesis Multiple Choice Questions PDF

21. The growing polypeptide chain is released from the ribosomes when

( a ) a chain terminating codon is reached

( b ) a chain terminating RNA binds to the ribosome

( c ) the 7 – methyl guanosine cap is reached

( d ) the poly A tail is reached

Ans. a

22. The peptidyl transferase reaction occurs

( a ) on the large subunit

( b ) on the small subunit

( c ) between the subunit

( d ) None of these

Ans. a

23. The pathway of a RNA during polypeptide elongation on the ribosome is

( a ) A – site — P site —Ext site

( b ) A – site — P -site – Entry site

( c ) P – site — A site – Exit site

( d ) P – site — Entry site — Exit site

Ans. a

24. How many energy bonds are expended in the formation of a peptide bond ?

( a ) 3

( b ) 4

( c ) 2

( d ) 6

Ans. b

25. An antibiotic which inhibits translation in both prokaryotes and eukaryotes is

( a ) tetracycline

( b ) actinomycin – D

( C ) chloromycetin

( d ) puromycin

Ans. d

26. Wobble position means

( a ) base pairing

( b ) altered base on code

( c ) third altered base on code

( d ) None of the above

Ans. c

27. If Meselson and Stahl’s experiment is continued for four generations in bacteria , the ratio of fourth generation would be 15N / 15N : 15N / 14N : 14N / 14N containing DNA in the

( a ) 1: 1 : 0

( b ) 1: 4 : 0

( c ) 0: 1 : 3

( d ) 0:1: 7

Ans. d

28. Which of the following is the smallest RNA ?

( a ) mRNA

( b ) RNA

( c ) Chromosomal RNA

( d ) Ribosomal RNA

Ans. b

29. The translation step in the process of protein synthesis is made by a charged form of

( a ) mRNA

( b ) RNA

( c ) IRNA

( d ) template DNA

Ans. c

30. Genetic material is

( a ) any nucleic acid

( b ) a nucleic acid made from a nucieic acid template that has been of is capable of being used as a template in replication

( c ) a nucleic acid that is capable of being used as a template in transcription

( d ) a nucleic acid that is capable of being used as a template in replication and transcription

Ans. d

Nucleic Acids Multiple Choice Questions and Answers pdf

31. RNA polymerase

( a ) is the protein responsible for the production on ribonucleotides

( b ) is the enzyme that creates hydrogen bonds between nucleotides on the DNA template strand and their complementary RNA nucleotides

( c ) is the enzyme that transcribes exons , but does not transcribe introns

( d ) begins transcription at a promoter sequence and moves along the template strand of DNA , elongating the RNA molecule in a 5 ‘ + 3 ‘ direction

Ans. d

32. Transfer RNA

( a ) forms hydrogen bonds between its codon and the anticodon of mRNA in the A – site of a ribosome

( b ) binds to its specific amino acid in the active site of an aminoacyl RNA synthetase

( c ) uses GTP as the energy source to bind its amino acid

( d ) is translated from mRNA

Ans. b

33. Which enzyme is responsible for the synthesis of rRNA ?

( a ) ANA replicase

( b ) RNA polymerase

( c ) Aminoacyl RNA synthetase

( d ) Ribosomal enzymes

Ans. b

34. A prokaryotic gene of 600 nucleotides long can code for a polypeptide chain of about how many amino acids ?

( a ) 100

( b ) 200

( c ) 300

( d ) 600

Ans. b

35. Which of the following is transcribed and then translated to form a protein product ?

( a ) Gene for RNA

( b ) Intron

( c ) Gene for a transcription factor

( d ) Leader and trailer

Ans. c

36. A prokaryotic gene typically has all of the following features except

( a ) a promoter

( b ) an operator

( c ) enhancers

( d ) structural gene

Ans. c

37. Experiments using N ( heavy nitrogen ) to confirm the semiconservative replication of DNA were carried out by

( a ) Meselson and Stahl

( b ) Hershey and Chase

( c ) Beadle and Tatum

( d ) Watson and Crick

Ans. a

38. RNA and DNA were artificially synthesised in vitro by

( a ) Ochoa and Nirenberg

( b ) Ochoa and Kornberg

( c ) Kornberg and Nirenberg

( d ) Nirenberg and Khorana

Ans. d

39. DNA is a polymer of nucleotides which are linked to each other by 3-5 ‘ phosphodiester bond . To prevent polymerisation of nucleotides , which of the following modifications would you choose ?

( a ) Replace purine with pyrimidines

( b ) Remove / Replace 3’OH group in deoxyribose

( c ) Remove / Replace 2 OH group with some other group in deoxyribose

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. b

40. In order to enable a chemical to serve as a genetic material , it is essential that the chemical should be

( a ) able to duplicate itself

( b ) able to form itself into long spiral molecules

( c ) a compound of pyrimidines and purines

( d ) easily changed

Ans. a

Nucleic Acid Questions and Answers

41. During protein synthesis , amino acids recognise and get attached to tRNA with the help of

( a ) ribosomes , sigma and rho factors

( b ) mRNA owma ana hora

( c ) aminoacyl RNA synthetase

( d ) tRNA

Ans. c

42. Who among the following established that RNA is the genetic material ?

( a )Lederberg

( b ) Griffith

( c ) Nirenberg and Holley

( d ) Fraenkel Conrat

Ans. d

43. In E. coli , ‘ lac ‘ operon is induced by

( a ) Beta – galactosidase

( b ) lactose

( c ) ‘l’ gene

( d ) promoter gene

Ans. b

44. In an E. coli cell , according to the operon theory , an operator gene combines with

( a ) inducer gene to switch on structural gene transcription

( b ) regulator gene to ‘ switch of structural gene transcription

( c ) regulator protein to switch of structural gene transcription

( d ) regulator protein to switch on structural gene transcription

Ans. c

45. Which one of the following pairs is correctly matched ?

( a ) Frederick Griffith Discovered the phenomenon of transformation

( b ) Linus Pauling Isolated DNA for the first time

( c ) Francis Crick Proposed one gene – one polypeptide hypothesis

( d ) George Beadle Proposed the concept of Inborn errors

Ans. a

Nucleotides and Nucleic Acids Exam Questions | MCQ on Nucleic Acid Metabolism | Aqa a Level Biology Nucleic Acids Exam Questions

46. When gene resemble functional genes , but do not produce functional substance are called 

( a ) jumping gene

( b ) overlapping gene

( c ) pseudogene

( d ) non – functional gene

Ans. c

47. Which of the following will be translated into a protein ?

( a ) UAA AUG CCC TCC ATT ATG

( b ) AUG CCC UCU AUA GUA GTC

( c ) UAA CCC UCU AUA GUA GUC

( d ) AUG CCC UCU AUG GUC UAG

Ans. d

48. The example of inducible operon is

( a ) trp operon

( b ) lac operon

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. b

49. In the absence of B – galactosidase , transcription of

( a ) lac – A is not possible

( b ) lac – Y is not possible

( c ) lac – Z is not possible

( d ) All of these

Ans. c

50. Expression of gene is controlled in eukaryotes

( a ) at one place in the nucleus

( b ) af many places in the nucleus

( c ) at many places in the cell

( d ) cannot be controlled at all

Ans. c

51. The histone protein associated with nucleic acid are

( a ) acidic in nature

( b ) basic in nature

( c ) amphoteric in nature

( d ) None of the above

Ans. b

52. In DNA if 10 % of guanine is present , how much thymine is present ?

( a ) 10 %

( b ) 20 %

( c ) 4095

( d ) 80 %

Ans. c

53. The length of DNA having 23 base pair is 

( a ) 78 A

( b ) 78.4 A

( c ) 78.2 A

( d ) 74.2 A

Ans. c

54. A given double – stranded DNA molecule is 1,00,000 base pair long . The length of this DNA molecule will be

( a ) 104 nm

( b ) 10000 nm

( c ) 3.4 x 10 nm

( d ) 2,00.000 nm

Ans. c

55. There are special proteins that help to open up DNA double helix in front of the replication fork . These proteins are

( a ) DNA ligase

( b ) DNA polymerase

( c ) Endonuclease

( d ) DNA gyrase

Ans. d

For More Topic of Zoology MCQs CLICK HERE


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Nucleic Acid MCQ | Protein Synthesis Questions and Answers PDF”

  1. […] Nucleic Acid MCQ | Protein Synthesis Questions and Answers PDF […]

Leave a Comment