MCQ on Mutation | Linkage and Recombination

Linkage and Recombination
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Zoology Topic Linkage and Recombination MCQ with Answers ( Linkage and Recombination ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Mutation | Linkage and Recombination | Zoology Quiz

1. Rearrangement of DNA is known as

( a ) replication

( b ) transcription

( C ) recombination

( d ) None of these

Ans. c

2. Who coined the term ‘ crossing over ” ?

( a ) Darwin

( b ) Griffith

( c ) Morgan

( d ) None of these 

Ans. c

3. Type of recombination are

( a ) homologous recombination

( b ) restricted recombination

( c ) site – specific recombination

( d ) Both ( a ) and ( c )

Ans. d

4. Who described the breakage of chromatids ?

( a ) Morgan

( b ) Stern and Hotta

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) Darwin

Ans. b

5. Lambda integrase enzyme is involved in which of the following recombination ?

( a ) Homologous recombination

( b ) Site – specific recombination

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of the above

Ans. b

6. Number of linkage in a polynucleotide would be

( a ) same as number of nucleotides

( b ) twice as number of nucleotides

( c ) one less than the number of nucleotides

( d ) one only

Ans. d

7. Linked genes are separate due to the

( a ) recombination

( b ) mutation

( c ) crossing over

( d ) None of these

Ans. c

8. Morgan coined the term ‘ linkage ‘ to describe

( a ) generation of non – parental gene combinations

( b ) association of genes on a chromosome

( c ) physical status of gene combinations

( d ) generation of parental gene combinations

Ans. b

9. Recombination describes

( a ) generation of parental gene combinations

( b ) generation of non – parental gene combinations

( c ) generation of both parental and non – parental gene combinations

( d ) All of the above

Ans. b

10. Alfred Strutevant to measure the distance between genes and mapped their position on the chromosome used the frequency of

( a ) recombination between gene pairs on the two different chromosomes

( b ) recombination between gene pairs on the same chromosome

( c ) gene pairing on two different chromosomes

( d ) gene pairing on the same chromosomes

Ans. b

MCQ on Mutation | Gene Mutation Occurs at the Time of MCQ

11. Linkage and cytological maps for the same chromosome

( a ) are both based on mutant phenotypes and recombination data

( b ) may have different sequences of genes

( c ) have both the same sequences of genes and intergenic distances

( d ) have the same sequences of genes , but different intergenic distances

Ans. d

12. Variability may originate during meiosis due to 

( a ) crossing over

( b ) chromosomal aberations

( c ) polyploidy

( d ) mutations 

Ans. a

14. Complete linkage in Drosophila males

( a ) results in the absence of cross overs

( b ) results in total absence of genetic recombination

( c ) means that sperms produced are only of two types

( d ) results in all the genes in a particular linkage group mapping at the same point

Ans. a

15. Maize has 10 pairs of chromosomes . How many linkage groups will be present if all the genes are mapped ?

( a ) 15

( b ) 10

( c ) 20

( d ) 40

Ans. b

16. A pair of genes are linked if their recombination frequency in test cross is

( a ) 75 %

( b ) 50 %

( c ) 100 %

( d ) lower than 50 %

Ans. d

17. According to chromosomal theory of linkage of Morgan and Castle

( a ) strength of linkage between two successive genesis inversely proportional to the distance between two genes

( b ) genes lie in a linear order in the chromosomes

( c ) linked genes are arranged in cis or trans manner cis – arrangement AB/ab brings coupling ( parental combinations ) while trans – arrangement Ab/ab brings  recombinations ( repulsions )

( d ) All of the above

Ans. d

18. Linkage in Drosophila was first discovered by

( a ) Bateson and Punnett

( b ) Bridges

( c ) Morgan

( d ) Sturtevant

Ans. c

19. Complete linkage is observed in

( a ) birds

( b ) lizards

( c ) frog

( d ) Drosophila

Ans. d

20. A linkage group is explained as

( a ) different groups of genes located on the same chromosomes

( b ) all the linked genes of a chromosome pair

( c ) all the linked genes of a chromosome

( d ) None of the above

Ans. b

Mutation MCQ | Point Mutation Involves MCQ

21. When two genes are located very close to each other in a chromosomes ?

( a ) No crossing over is seen between them

( b ) Only double cross over can take place

( c ) Hardly any crossing over can be detected

( d ) Percentage of crossing over is very high

Ans. c

22. The test cross of a F individual with genotype ( ++ / ab ) produced the following offspring ++ / ab 10 , ab / ab 10 , + a / ab 40 , + b / ab 40. Based on this data , predict the configuration of F , heterozygous .

( a ) trans – configuration

( b ) cis – configuration

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of the above

Ans. a

23. Linkage map of X – chromosome of fruitfly has 66 map units with yellow body gene ( y ) at one end and bobbed hair ( b ) at other . The recombination frequency between y and b gene would be

( a ) 66 %

( b ) > 50 %

( c ) <=50 %

( d ) 100 %

Ans. c

24. If two genes a ‘ and ‘ b ‘ are linked and show 20 % recombination , the proportion of gametes produced in F1 by a dihybrid ++ / ab derived from a cross between ++ / ++ and ab / ab would be

( a ) + + 20 : ab 20 + a 20 + b 20

( b ) + + 80 : ab 20

( c ) ++ 50 : ab 50

( d ) ++ 40 : ab 40: + a10 + b10

Ans. d

25. Consider the following statements regarding linkage . I. The linked genes are located on the same chromosome . II. Crossing over between linked genes is rare . III. Linked genes are always inherited together . IV. Linkage affects the percentage of homozygosity Select the correct statements .

( a ) I and III

( b ) I and II

( c ) II, III and IV

( d ) I, Ill and IV

Ans. a

mcq on chromosome mapping | linkage results in mcq | linkage prevents which condition

26. The first attempt to show linkage in plants was done in

( a ) Zea mays

( b ) Oenothera amarckiana

( c ) Pisum sativum

( d ) Lathyrus odoratus

Ans. d

27. Which of the following genetic events represent a case of incomplete linkage ?

( a ) Inheritance between gene , so that one gene prevents expression of other genes

( b ) A condition , in which the phenotype effect of a gene’s simultaneously expressed in the heterozygote

( c ) Occasional separation of two genes on the same chromosome by a recombinant event

( d ) Expression of heterozygous phenotype , which is distinct form and often intermediate to that of either parent

Ans. c

28. In tomato , three pairs of genes are located on a chromosome of these each two are linked . There is 8 % recombination between the genes for tallness ( T ) and smooth surface ( S ) . There is 20 % recombination between tallness and oval – shape ( O ) of the fruit and 12 % between oval – shape fruit and smooth fruit surface . The correct sequence of the genesis

( a ) S – O – T

( b ) S – T – O

( c ) T – S – O

( d ) O – T – S

Ans. c

29. In a linear chromosome , map distances between 4 loci is as follows a – b 10 % , a – d 3 % , b – c 4 % and a – c 6 % . The cross over frequency between cand d is

( a ) 4-12 %

( b ) 3 or 9 %

( c ) 9 %

( d ) 3 %

Ans. d

30. Genetic maps of chromosomes are based on the frequency of

( a ) non – disjunction

( b ) translocation

( c ) dominance

( d ) genetic recombination

Ans. d

Mutation Multiple Choice Questions and Answers | Linkage Prevents MCQ

31. In rabbit , two recessive genes produce a solid body colour and long hair in contrast to dominant spotted body colour and short hair . The result of a cross between heterozygous spotted short haired rabbit to solid long haired rabbit gives spotted , short haired 48 , spotted long haired 5 , solid short haired 7 , solid long haired 40 , total 100. In terms of cross over units how far are there two genes on the chromosome ?

( a ) 40 map units

( b ) 7 map units

( c ) 12 map units

( d ) 48 map units

Ans. c

32. One centimorgan is equal to recombination frequency of

( a ) 1

( b ) 0.1

( c ) 10

( d ) 0.01

Ans. d

33. Individuals homozygous for cd genes were crossed with wild type ++ . The F dihybrid thus , produced was test crossed . It produced progeny in the following ratio +4900 ; + d115 ; cd 880 : C + 105 . What is the distance between cand d genes ?

( a ) 47 units

( b ) 88 units 

( C ) 11 units

( d ) 5.75 units

Ans. c

34. AB genes are linked . What is genotype of the progeny in cross between AB / ab and ab / ab ?

( a ) AABB and aabb

( b ) AaBb and aabb

( c ) AAbb and aaBB

( d ) AaBb and AaBb

Ans. b

35. Number of linkage groups in Pisum sativum is

( a ) 2

( b ) 5

( c ) 7

( d ) 9

Ans. c

36. Linkage decreases frequency of

( a ) recessive alleles

( b ) dominant alleles

( c ) hybridisation

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. c

37. In order to remain linked , the distance between two genes should not increase beyond

( a ) 10 map units

( b ) 20 map units

( c ) 40 map units

( d ) 50 map units

Ans. c

38. Two dominant non allelic genes are 50 map units apart The linkage is

( a ) cis – type

( b ) trans – type

( c ) complete

( d ) absent / incomplete

Ans. d

39. In a dihybrid cross , two recessive genes showed 10 % recombinations . The distance between two genes is

( a ) 10 map units

( b ) 20 map units

( c ) 30 map units

( d ) 40 map units

Ans. a

what are the types of linkages mcq | mcq on linkage in drosophila | linkage and recombination neet questions

40. Crossing over took place in

( a ) one strand stage

( b ) two strand stage

( c ) three strand stage

( d ) four strand stage

Ans. d

41. One chromosome of a homologous pair carries the genes J and K. The other chromosome of the pair carries the genes j and k at corresponding loci . Crossing over results in exchange of chromosome segments and production of gametes with new combinations of genes . A ‘ recombinant type gamete resulting from this cross over might contain

( a ) genes J and K

( b ) genes j and K

( c ) genes J and K

( d ) genes j and k

Ans. b

43. Individual homozygous for cd genes were crossed with crossed and progenies produced in following ratio wild types ( + ) . The F hybrids thus , produced was test + + – 450 , cd – 440 , + d – 58 , + c – 54 Calculate the distance between cand d genes .

( a ) 5.75 units

( b ) 11.2 units

( c ) 45 units

( d ) 44 units

Ans. b

44. If gene frequency between genes a and c 2 % , b and c 13 % , b and d 4 % , a and b15 % , c and d 19 % . What will be the sequence of these genes in a chromosome ?

( a ) a, b , c , d

( b ) a , c, b, d

( c ) d , b , a , c

( d ) a , d, b, c

Ans. b

45. The genetic maps are used as a starting point in the sequencing of whole genomes as in the case of

( a ) human project

( b ) human gene sequencing project

( c ) human genome sequencing project

( d ) All of the above

Ans. c

46. Linked genes are separated due to

( a ) recombination

( b ) mutation

( c ) crossing over

( d ) None of these

Ans. d

47. Which of the following is suitable for experiment on linkage ?

( a ) aaBB x aaBB

( b ) AABB xaabb

( c ) AaBb x AaBb

( d ) AAbb x AaBB

Ans. b

48. Cis – trans expression of genes is an example of

( a ) mutation

( b ) intergenic crossing over

( c ) intragenic crossing over

( d ) cytoplasmic inheritance

Ans. c

49. Crossing over is advantageous because it brings about

( a ) linkage

( b ) stability

( c ) variation

( d ) inbreeding

Ans. c

50. Recombination is involved in the process of

( a ) cytokinesis

( b ) crossing over

( c ) spindle formation

( d ) chromosomal duplication

Ans. b

For More Topic of Zoology MCQs CLICK HERE


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment