DANCES OF INDIA | Indian Classical Dance Forms

Dances of India

We are going to cover dances of India. There are number of Indian Classical Dance Forms and Quiz on that is given below.

Dance Forms of India | Indian Dance


There are mainly two Dance Forms in India available including

  1. Classical Indian Dance 
  2. Folk Dances in India

Classical Indian Dance

State of Origin

Classical Dance in India

Uttar Pradesh

Kathak

Odisha

Odissi

Manipur

Manipur

Assam

Sattriya

Kerala

Kathakali and Mohiniyattam

Tamil Nadu

Bharatnatyam

Andhra Pradesh

Kuchipudi

 

Folk Dances in India

State of Origin

Folk Dance in India

Uttar Pradesh

Nautanki, Kajri, Raslila, Chappeli, Jhora

Odisha

Savari, Painka, Ghumara, Munari

Manipur

Lai Haraoba, Thang Ta, Pung Cholom, Dol Cholam  

Assam

Natpuja, Bichhua, Maharas, Kaligopal, Bihu, Bagurumba, Khel Gopal, Naga dance

Kerala

Kaikottikali and Ottam Thullal

Tamil Nadu

Kumi, Kavadi, and Kolattam

Andhra Pradesh

Bhamakalpam, Lambadi, Dappu, Kolattam, Veeranatyam, Vilasini Natyam, Dhimsa, Tappeta Gullu

Arunachal Pradesh

Popir, Chalo, Buiya, Pasi Kongki, Wancho, Ponung

Goa

Jagar, Koli, Shigmo, Dekhni, Ghode, Modni, Tarangamel, Samayi nrutya, Fugdi, Ranmale

Bihar

Jata-Jatin, Panwariya, and Bakho-Bakhain

Haryana

Phag, Dhamal, Daph, Gugga, Loor, Khor, Jhumar 

Punjab

Bhand, Bhangra, Daff, Giddha, Dhaman,

Jammu & Kashmir

Hikat, Kud Dandi Nach, Rauf, Mandjas

Rajasthan

Ghumar, Ghapal, Jhulan Leela, Chakri, Jhuma, Ganagor, Suisini

Nagaland

Rangma, Nsuirolians, Zeliang, Gethinglim

Meghalaya

Ka Shad Suk Mynsiem, Laho, and Nongkrem

Maharashtra

Lavani, Koli, Nakata, Gafa, Lezim, Dahikala Dasavtar

Himachal Pradesh

Mahasu, Chharhi, Jhora, Dhaman, Jhali, Chhapeli,

 

Traditional Indian Dance

Bharatanatyam, or classical Indian dance, is the traditional Indian dance type. It is considered to have first appeared in Tamil Nadu. A Bharatanatyam performance uses a well-rehearsed and meticulously orchestrated combination of facial expressions, dance steps, hand gestures, and eye movements. Carnatic music is primarily performed live. There are typically two types of costumes for bharatanatyam. They have a unique skirt design and are pyjama-style. These two artistically created outfits give the dancer comfort so they can perform the movements that go with the “Tala sounds.” For Bharatnatyam dancers, heavy jewellery and makeup are typical. Yamini Krishnamurthy, Rukmini Devi, Alarmel Valli, Padma Subrahmanyam, and Mallika Sarabhai are a few of the well-known names in the traditional Indian dance world.  


Indian Wedding Dance

Without Indian wedding dance performances, Indian weddings are lacking. Everyone looks forward to the newlyweds, parents, or other loved ones breaking out into heartfelt dances to joyfully celebrate their marriage of love, and these Indian Wedding Dances never fail to steal the show.


Dans India Dans

A popular Indian reality show focusing on dance is called dans India dans (Dance India Dance). It began airing on Zee TV in 2009 and is still going strong today. The programme has also had offshoots including DID Dance Ka Tashan, DID Super Moms, and DID L’il Masters, among others.


Books

Classical Dance of India | Indian Classical Dance Near Me


Chakyar Koothu

1. Chakiar Koothu is one of the most impressive dance forms of ..

a. Kerala

b. Tamil Nadu

c. Karnataka

d. Goa

Ans. a


2. Which among the following is not a classical dance of India..?

a. Kuchipudi

b. Odissi

c. Manipuri

d. Rasleela

Ans. d


3. Name of Dance which was revived by Vallathol.

a. Odissi

b. Kathakali

c. Manipuri

d. Bharatanatyam

Ans. b


uday shanker

4. Indian classical dance has been popularized abroad by

a. Malaika Arora

b. Gopi Krishna

c. Uday Shankar

d. Yamini Krishnamurthy

Ans. c


kathakali

5. Which of the following is a dance drama?

a. Kathak

b. Kathakali

c. Odissi

d. Manipuri

Ans. b


Bhangra

6. Which among the following is the folk dance popular during the harvest season in Punjab?

a. Kathak

b. Bhangra

c. Odissi

d. Garba

Ans. b


kajri

7. The popular folk dance of Uttar Pradesh is known as

a. Maang

b. Kajri

c. Baul

d. Boli

Ans. b


ghoomar-dance-rajasthan

8. The famous folk dance prevalent in Rajasthan.. is called?

a. Ghumar

b. Gidda

c. Kathak

d. Garba

Ans. a


Druphad

9.  The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is

a. Ghazal

b. Dhrupad

c. Thumri

d. None of these

Ans. b


Sangeet Natak Akademy

10. The Sangeet Natak Akademy fosters the development of dance, drama and music in the country. When was it established?

a. 1951

b. 1953

c. 1954

d. 1956

Ans. b


Lalit Kala Akademy

11. The Lalit Kala Akademy was established by the Government of India to promote understanding of Indian Art, both within and outside the country. When was it established?

a. 1951

b. 1953

c. 1954

d. 1955

Ans. c


alam ara

12. India’s first talkie film produced in 1931 was

a. Shakuntala

b. Alam Ara

c. Indra Sabha

d. Neel Kamal

Ans. b


13. Chakri, Hikat, Rauf, Damali, Dandinach, Kud dances are folk dances in which state?

a. Jammu and Kashmir

b. Gujarat

c. Rajasthan

d. Punjab

Ans. a


Hari Prasad Chaurasia

14. Hari Prasad Chaurasia is a renowned Player of

a. Tabla

b. Sarod

c. Flute

d. Shehnai

Ans. c


Ustad Mustaq Ali

15. With which musical instrument was Ustad Mustaq Ali  Kan associated:

a. Shehnai

b. Flute

c. Sitar

d. Tabla

Ans. c


Birju Maharaj

16. Birju Maharaj is a well known exponent of

a. Manipuri dance

b. Kathakali

c. Odissi dance

d. Kathak

Ans. d


 Yamini Krishnamurty

17. Yamini Krishnamurti is an accomplished exponent of

a. Kuchipudi

b. Bharatnatyam

c. Kathak

d. Odissi

Ans. b


Nandalal Bose

18. Nandalal Bose is known mostly for his

a. Dances

b. Light music

c. Paintings

d. Instrumental music

Ans. c


Samantha Fox

19. Samantha Fox is associated with

a. Sports

b. Politics

c. Pop music

d. Social service

Ans. c


 Pandit Vishwamohan Bhatt

20. Pandit Vishwamohan Bhatt,, who has won the prestigious ‘Grammy Awards’.. is an exponent in which of the following musical instrument?

a. Sarod

b. Tabla

c. Violin

d. Guitar

Ans. d


Mallika Sarabhai

21. Mallika Sarabhai is associated with which of the following fields?

a. Social service

b. Classical music

c. Classical dance

d. Sports

Ans. c


Vilayat Khan

22. Vilayat Khan was associated with

a. Shehnai

b. Tabla

c. Sitar

d. Flute

Ans. c


Panna Lal Ghosh

23. Panna Lal Ghosh plays which of the following musical instruments?

a. Flute

b. Sitar

c. Violin

d. Santoor

Ans. a


Zaveri sisters

24. Zaveri sisters are famous in the field of

a. Manipuri Dance

b. Mural Paintings

c. Classical Music

d. Sculpture

Ans. a


Madhubani Painting in Patna at best price by Madhubani Art - Justdial

25. ‘Madhubani’ a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?

a. Madhya Pradesh

b. Uttar Pradesh

c. Classical Music

d. Sculpture

Ans. a


Yaksagana

26. The folk theatre of Karnataka is

a. Bhagwat Mela

b. Yaksagana

c. Bhavai

d. Koodiattam

Ans. b


Stream SKVV - Thillana by ArangetramOrchestra | Listen online for free on  SoundCloud

27. Thillana is a format of

a. Kuchipudi

b. Odissi

c. Bharatnatyam

d. Kathak

Ans. c


 Bharat Muni

28. ‘Natya-Shastra’- the main source of India’s classical dances was written by

a. Bharat Muni

b. Tandu Muni

c. Narad Muni

d. Abhinav Gupta

Ans. a


The veena village - The Hindu

29. Most ancient musical instrument among the following is

a. Sarod

b. Tabla

c. Sitar

d. Veena

Ans. d


 

30. People from which state celebrate their harvest festival around Makar Sankranti?

a. Kerala

b. Punjab

c. Karnataka

d. Tamil Nadu

Ans. c


31. Which of the following musical instruments is also referred to as ‘earth  body’?

a. Tabla

b. Santoor

c. Mridangam

d. Dholak

Ans. c


32. Which of the following dtates is Nautanki, a folk dance?

a. Uttar Pradesh

b. Arunachal Pradesh

c. Meghalaya

d. Orissa

Ans. a


33. The dance encouraged and performed from the temple of Tanjore was

a. Bharatnatyam

b. Kathakali

c. Odissi

d. Mohiniattam

Ans. a


34. Which dance was revived by Rabindranath Tagore?

a. Bharatnatyam

b. Kathakali

c. Manipuri

d. Kuchipudi

Ans. b


35. Which of the following dances is a solo dance?

a. Yakshagana

b. Ottan Thullal

c. Odissi

d. Kuchipudi

Ans. b


36. Shanta Rao, Bharati Shivaji, Vaijaintimala, Kanak Rele were the famous dancers in the field of

a. Kathakali

b. Manipuri

c. Kathak

d. Mohiniattam

Ans. d


37. ‘Dandia’ is a popular dance of

a. Maharashtra

b. Gujarat

c. Tamil Nadu

d. Punjab

Ans. b


38. Which of the following is a famous Assamese festival?

a. Baisakhi

b. Yugadi

c. Rongali Bihu

d. Onam

Ans. c


39. Rajasthani and Pahari schools were famous for

a. Music

b. Dancing

c. Sculpture

d. Painting

Ans. d


40. The headquarters of the Sahitya Akademi is at

a. Mumbai

b. Chennai

c. New Delhi

d. Kolkata

Ans. c


41.  Which classical dance called as ‘Poor man’s Kathakali’

a. Ottam Thullal

b. Kathak

c. Mohiniattam

d. Nautanki

Ans. a


42. Koodiiyattam is a

a. Dress prepared in Goa

b. Traditional dance of Kerala

c. Festival of Andhra Pradesh

d. None of these

Ans. b


43. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu diety?

a. Ram

b. Shiva

c. Vishnu

d. Jagannath

Ans. d


44. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?

a. Garba

b. Bhangra

c. Nautanki

d. Kathakali

Ans. a


45. Kathak is classical dance of

a. Manipur

b. North India

c. Tamil Nadu

d. Kerala

Ans. b


 

For More GK QUIZ

For More Punjab GK MCQs

Related posts

Leave a Comment