MCQ on Genetic Engineering and RDT

Genetic-Engineering-and-RDT
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Zoology Topic Genetic Engineering and RDT MCQ with Answers ( Genetic Engineering and RDT ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Genetic Engineering

1. In a chromosome , there is a specific DNA sequence , which is responsible for initiating replication , known as

( a ) vector

( b ) origin of replication

( c ) recognition sequence

( d ) blunt end

Ans. b

2. When an alien DNA is linked with the origin of replication , so that this alien piece of DNA can replicate and multiply itself in the host organism , then this can be called as

( a ) gene transfer

( b ) gel electrophoresis

( c ) cloning

( d ) transformation

Ans. c

3. It was found that Hind II always cuts DNA molecules at a particular point by recognising a specific sequence of six base pairs . This specific base sequence is known as the

( a ) recognition sequence

( b ) restriction endonuclease

( c ) palindromic nucleotide sequence

( d ) nucleases

Ans. a

4. The cutting of DNA by restriction endonucleases results in the fragments of DNA . These fragments can be separated by a technique known as

( a ) PCR

( b ) molecular diagnosis

( c ) isolation of DNA

( d ) gel electrophoresis

Ans. d

5. Now – a – days , the most commonly used matrix in gel electrophoresis is

( a ) agarose

( b ) ethidium bromide

( c ) sulphate bromide

( d ) sulphite bromide

Ans. a

6. The separated DNA fragments can be visualised only after staining the DNA with a compound known as

( a ) ethidium sulphide

( b ) ethidium bromide

( c ) ethidium sulphite

( d ) ethidiurn bromite

Ans. b

7. You can see bright orange a coloured bands of DNA in a ethidium bromide stained gel exposed to

( a ) X – rays

( b ) Sun rays

( c ) UV – rays

( d ) Y – rays

Ans. c

8. In addition to ori , the vector requires which helps in identifying and elimination non transformants and selectively permitting the growth of the transformants

( a ) solectia

( b ) cloning sites

( c ) antibiotic resinance genes

( d ) bacteriophage

Ans. a

9. Retroviruses in animals have the ability to transform normal cell into

( a ) tumour

( b ) RNA containing cell

( c ) DNA containing cell

( d ) cancerounce

Ans. d

10. The method , in which recombinant DNA is directly injected into the nucleus of an animal cell is

( a ) microinjection

( b ) blolistic

( c ) gene gun

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. a

Genetic Engineering MCQ | Genetic Engineering and RDT

11. Which of the following processes is employed to check the progression of a restriction enzyme digestion ?

( a ) RFLP

( b ) PCR

( c ) Agarose gel electrophoronis

( d ) Genetic printing

Ans. c

12. A thermostable DNA polymerase , which remains active during the high temperature induced denaturation of double – stranded DNA is isolated from a bacterium

( a ) E col

( b ) Thermus aquaticus

( c ) Salmonella

( d ) Thermus coccus

Ans. b

13. If any protein encoding gene is expressed in a heterologous host , is called a

( a ) recombinant protein

( b ) primary protein

( c ) secondary protein

( d ) tertiary protein

Ans. a

14. A stirred – tank reactor is usually cylindrical or with a curved base to

( a ) give a large surface area

( b ) facilitate the mixing of the reactor content

( c ) avoid the mixing of the reactor content

( d ) increase the oxygen transfer area

Ans. b

15. The processes , which are collectively referred to as downstream processing are

( a ) identification and purification

( b ) separation and puntication

( c ) selection and separation

( d ) All of the above

Ans. b

16. The process by which multiple copies of the gene of interest is synthesised in vitro using two sets of primers , is known as

( a ) PCR

( b ) gol electrophoresis

( c ) downstrearn processing

( d ) genetic printing

Ans. a

17. In order to link the alien DNA , the vector needs to have very few , preferably single ……. for the commonly used restriction enzymes

( a ) ori

( b ) recognition site

( c ) insertional sites

( d ) circular sites

Ans. b

18. E coli cloning vector pR322 contains restriction sites ( Hind III . Eco RI , Bam HI . Sal 1. Puu II . Pst L Cla 1 ) , ori , amp R . tet B and rop . Rop codes for the

( a ) antibiotic resistance gones

( b ) foreign DNA

( c ) selection of recombinants from non – recombinants

( d ) proteins involved in the replication of the plasmid

Ans. d

19. The cutting of DNA at specific locations became possible with the discovery of

( a ) cloning

( b ) restriction endonuclease

( c ) restriction eruyrne

( d ) vectors

Ans. b

20. The linking of antibiotic resistance gene with the plasmid vector became possible with the enzyme

( a ) DNA ligase

( b ) RNA polymerase

( c ) DNA polymerase

( d ) All of these

Ans. a

Biotechnology Multiple Choice Questions and Answers pdf

21. In the year 1963 , the two enzymes responsible for restricting the growth of bacteriophage in E. coli were isolated . One of these added methyl groups to DNA while , the other cut DNA . The latter was called

( a ) restriction endonuclease

( b ) restriction exonuclease

( c ) restriction enume

( d ) plasmid

Ans. a

22. Be toxin is produced by a bacterium called

( a ) Actinomyces

( b ) Streptomyces

( c ) Bacillusthunngiensis

( d ) All of these

Ans. c

23. A method of cellular defences that takes place in all eukaryotic organisms is

( a ) RNA

( b ) downstream processing

( c ) extension

( d ) annealing

Ans. b

24. At present about 30 recombinant therapeutics have been approved for human use the world over How many are presently being marketed in India ?

( a ) 12

( b ) 10

( c ) 30

( d ) 15

Ans. a

25. Insulin consists of two short polypeptide chains , chain A and B , that are linked together by

( a ) hydrogen bond

( b ) disulphide bridges 

( C ) DNA Ligase

( d ) DNA polymerase

Ans. b

26. In genetic engineering . DNA fragments are joined through

( a ) ligase

( b ) polymerase

( c ) helicase

( d ) gyrase

Ans. a

27. The most extensively used bacteria in genetic engineering is

( a ) Bacillus

( b ) Clostridium

( c ) Escherichia

( d ) Salmonella

Ans. c

28. PCR is useful in

( a ) DNA synthesis

( b ) DNA amphication

( c ) Protein synthesis

( d ) Amino acid synthes

Ans. b

29. Identify the plasmid

( a ) ECOR

( b ) pBR322

( c ) Alu

( d ) Hind III

Ans. b

30. Extrachromosomal DNA used as vector in gene cloning ist

( a ) transposon

( b ) intron

( c ) exon

( d ) plasmid

Ans. d

Biotechnology and its Applications NEET mcqs pdf

31. DNA segment cleaved by Fco Rl is

( a ) ATTOGA

( b ) GAATTC

( c ) GCTTAA

( d ) CGGCAA

Ans. b

32. Identify the vector suitable for doning long DNA fragments

( a ) phage vector

( b ) bacterial plannid

( c ) yeast plaid

( d ) cosmic

Ans. d

33. Nucleic acid is fragmented by enzyme

( a ) ligases

( b ) proteases

( c ) nucleasen

( d ) polymerases

Ans. c

34. The technique of insertion of a desired gene into DNA of plasmid vector is

( a ) gene splicing

( b ) gene dressing

( c ) gone cloning

( d ) gene drafting

Ans. c

35. Bacterial plasmid contains

( a ) RNA

( b ) RNA + protein

( c ) ONA

( d ) photosynthetic structures

Ans. c

36. Which is the first enzyme used in the production of cDNA

( a ) Restriction onyme

( b ) Reverse transcriptase

( c ) Ligase

( d ) DNA polymerase

Ans. b

37. Which is the first enzyme used in the production of DNA fragments for DNA fingerprinting

( a ) Restriction enzyme

( b ) Lysosomo

( c ) Lyases

( d ) DNA polymerase

Ans. a

38. Which of the following processes or procedures does not involve any nucleic acid hybridisation ?

( a ) Separation of fragments by gel electrophoresis

( b ) Southern blotting

( c ) Polymerase chain reaction

( d ) DNA sequencing by the Sanger method

Ans. a

39. Tag DNA polymerase enzyme , which is the basis of PCR was a declared molecule of the year 1989. It was discovered by

( a ) Karry Mullis

( b ) EM Southern

( c ) Alick Issacs

( d ) J Lindeman

Ans. a

40. Using recombinant DNA technology , genes from a dort cell can be usinted into a bacterium for UNA replication and protein synthesis . The kinds of cells this can be used as ge … anors in this technology are

( a ) bacteria only

( b ) either yeast or bacteria only

( c ) eukaryotic cells only

( d ) any kind of cell

Ans. d

Recombinant DNA Technology MCQs with Answers pdf

41. The genes encoding resistance to antibiotics such as ampicillin , chloramphenicol tetracycline or kanamymic etc. are considered useful selectable markers for

( a ) E coll

( b ) Bacillus thuringiensis

( c ) Meloidegyre incognita

( d ) All of the above

Ans. a

42. The procedure , in which DNA fragments are separated by gel electrophoresis and then transferred on to a filter for radioactive probing is known as

( a ) gene mapping

( b ) gene cloning

( c ) polymerase chain reaction

( d ) Southern blotting technique

Ans. d

43. Which of the following restriction enzymes produce blunt ends ?

( a ) Sma I

( b ) Hae III

( c ) Alu I

( d ) All of these

Ans. d

44. Plasmids that carry genes to provide resistance to antibiotics are called

( a ) R plasmids

( b ) C plasmids

( c ) A plasmids

( d ) Ti plasmids

Ans. a

45. The name molecular scissors is given to

( a ) enzymes

( b ) restriction endonucleases

( c ) vectors

( d ) restriction DNAse

Ans. b

46. The breakage of DNA fragment and instting it into another DNA molecule , this technique is related to

( a ) gene splicing

( b ) gene cloning

( c ) gene typing

( d ) DNA fingerprinting

Ans. b

47. Genetically identical copy of individual cell or gene is known as

( a ) species

( b ) phagemid

( c ) clone

( d ) plasmid

Ans. c

48. Which of the following is a cloning vector ?

( a ) Cosmid

( b ) Phagemid

( c ) Plasmids

( d ) All of these

Ans. d

49. Term which can be used as synonym of genetic engineering in many cases is known as

( a ) gene manipulation

( b ) gene therapy

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) recombinant DNA technology

Ans. d

50. Restriction enzymes were firstly isolated from

( a ) Haemophilus influenzae

( b ) Ecol

( c ) Pseudomonas putida

( d ) Agrobacterium

Ans. b

MCQ on Biotechnology and its Applications pdf

51. DNA of plasmid is

( a ) double – stranded and circular

( b ) single – stranded and circular

( c ) double – stranded and linear

( d ) single – stranded and linear

Ans. a

52. Ori sequence in plasmid refers to sequence

( a ) for antibody resistance

( b ) from which replication will start in plasmid

( c ) for restriction site

( d ) Both ( a ) and ( c )

Ans. b

53. PCR stands for

( a ) Polymerase Cyclic Reaction

( b ) Polymerase Chain Reaction

( c ) Polyethyl Cytosine Reaction

( d ) Polymerisation Chain Reaction

Ans. b

54. Yeast has become important in genetic engineering because it

( a ) has plasmids that can be genetically engineered

( b ) allows the study of eukaryotic gene regulation and expression

( c ) grows readily and rapidly in the laboratory

( d ) All of the above

Ans. d

55. The molecular binder in genetic engineering is

( a ) polymerase

( b ) endonuclease

( c ) ligase

( d ) permease

Ans. c

56. Automated DNA sequences , work on the principle of the method developed by

( a ) Fredrick Sanger

( b ) Francis Crick

( c ) Alec Jeffreys

( d ) Erwin Charga

Ans. a

57. A plant species which has been explained for the production of hirudin is

( a ) Brassica napus 

( b ) Zea mays

( c ) Solanum nigrum

( d ) Oryza sativa

Ans. a

58. Restriction enzymes are used to cut

( a ) single – stranded RNA

( b ) double – stranded DNA

( c ) single – stranded DNA

( d ) double – stranded RNA

Ans. b

59. A suitable vector for gene cloning in higher organisms is

( a ) baculovirus

( b ) retrovirus

( c ) Salmonella typhimurium

( d ) Neurospora crassa

Ans. a

60. Which of the following is used in recombinant DNA technique ?

( a ) Cell wall of virus

( b ) Gene which produces capsid of virus

( c ) Virus

( d ) Capsid of virus

Ans. c

mcq on genetic engineering techniques | mcq on application of genetic engineering | recombinant dna technology questions and answers pdf

61. The first case of IVF – ET technique success , was reported by

( a ) Banting test

( b ) Patrick Steptoe and Robert Edward

( c ) Robert Steptoe and G Brown

( d ) Baylis and Starling Taylor

Ans. b

62. Probes , used in DNA fingerprinting are initially

( a ) single – stranded RNA

( b ) minisatellite

( c ) 19 base long oligonucleotide

( d ) All of the above

Ans. b

63. The vector for T – DNA is

( a ) Thermus aquaticus

( b ) Salmonella typhimurium

( c ) Agrobacterium tumefaciens

( d ) Escherichia coll

Ans. c

64. Which of the following is not a restriction endonuclease ?

( a ) Eco RI

( b ) Hind IlI

( c ) Pst I

( d ) DNAse l

Ans. d

65. The basis of DNA fingerprinting is

( a ) the double helix

( b ) errors in base sequence

( c ) polymorphism in sequence

( d ) DNA replication

Ans. c

For More Topic of Zoology MCQs CLICK HERE


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “MCQ on Genetic Engineering and RDT”

Leave a Comment