MCQ on Microscopy | Tools and Techniques in Biology

MCQ on Microscopy | tools-and-techniques-in-biology
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Zoology Topic Tools and Techniques in Biology MCQ with Answers ( Tools and Techniques in Biology ) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

MCQ on Electron Microscopy | MCQ on Microscopy with Answers

1. ‘ Fingerprinting ‘ involves

( a ) agglutinations

( b ) chromatography

( c ) electrophoresis

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. c

2. Lithium halide cells are used in

( a ) pacemakers

( b ) ultrasound imaging

( c ) Positron Emission Tomographic ( PET ) scanning

( d ) None of the above

Ans. a

3. Who developed CAT scanner ?

( a ) Raymond Damnadian

( b ) Louis Sokoloff

( c ) Godfrey Hounsfield

( d ) Andreas Gruntzig

Ans. c

4. Positron Emission Tomography ( PET ) scanning was developed by

( a ) Raymond Damadian

( b ) Louis Sokoloff

( c ) Willern Koiff

( d ) Joseph Murray

Ans. b

5. A positron emitting isotope is

( a ) nitrogen 13

( b ) carbon 14

( C ) oxygen 16

( d ) None of these

Ans. a

6. ELISA is used to detect viruses where the key reagent is

( a ) alkaline phosphate

( b ) catalase

( c ) DNA probe

( d ) RNAse

Ans. a

7. The method which yields the best pictorial form and does not expose the patient to potentially harmful ionising radiation is

( a ) angiography

( b ) X – ray radiography

( c ) computed tomography

( d ) magnetic resonance imaging

Ans. c

ap biology multiple choice practice | microscope multiple choice questions and answers pdf | mcq on microscopy with answers

9. This technique uses the body’s water molecules as the bases for its images .

( a ) Sonography

( b ) MRI

( c ) Radioactive traces

( d ) Thermography

Ans. b

10. Immunoprecipitation involves the purification of

( a ) antigen

( b ) antibody

( c ) antigen and antibodies

( d ) antigen – antibody complexes

Ans. d

11. Which of the goals is achieved by fixative , used in electron microscopy ?

( a ) Stopping metabolism

( b ) Fixing structures of organelles and molecules in their current position

( c ) Making material accessible and stable during further processing

( d ) All of the above

Ans. d

12. Which of the following additive is added to the fixative of EM to better preserve membranes and their contrast ?

( a ) ca2+ and Li+ ions

( b ) Ferrocyanide

( c ) Tannic and picric acid

( d ) All of these

Ans. d

13. Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay ( ELISA ) , is a

( a ) dry assay

( b ) wet assay

( c ) insilico assay

( d ) in vivo assay

Ans. b

14. in ELISA which of the molecule is adsorbed on the solid stationary phase ?

( a ) Enzyme

( b ) Antigen

( c ) Antibody

( d ) Both ( b ) and ( c )

Ans. d

15. The ELISA has been used as a diagnostic tool in

( a ) medicine

( b ) plant pathology

( c ) quality control

( d ) All of these

Ans. d

16. Arrange the various steps as they are performed in sandwich ELISA

I. Antigen binding

II . Analysis

III . Polyclonal antibody binding

IV . Secondary antibody binding

V. Enzyme substrate

VI . Monoclonal antibody binding

VII . Spectro – photometric readings

( a ) V , VI , VII , I I

( b ) VI , IV , VII , II , III , IV

( c ) VI , I , I IV , V VII , II

( d ) II , IV , I, VII VI , VII

Ans. c

Objective Questions of Biology | Biology MCQs | Electron Microscope MCQ | Microscopy MCQ with Answers

17. Which of the ELISA contains the following steps , antigen binding , blocking , primary antibody , secondary antibody , enzyme substrate , calorimetric reading ?

( a ) Direct ELISA

( b ) Indirect ELISA

( c ) Competitive ELISA

( d ) Sandwich ELISA

Ans. b

19. Immuno – fluorescence is a technique used for

( a ) electron microscope

( b ) light microscope

( c ) confocal microscope

( d ) light microscopy with a fluorescence microscope

Ans. d

20. Which of the following membrane is used for the transfer of protein in Western blot ?

( a ) Nitrocellulose

( b ) PVDF

( c ) Both ( a ) and ( b )

( d ) None of these

Ans. c

21. Which of the following stain is used for checking the transfer of proteins onto the membrane after electrophoresis?

(a) Coomassie Brilliant Blue G-250

(b) Coomassie Brilliant Blue R-250

(c) Amido black

(d) Ponceau S

Ans. d

22. Which of the following statement is incorrect regarding ELISPOT?

(a) Conceptuaily it is a modified version of the EIA and this assay was originally developed to enumerate B-celt secreting antigen-specific antibodies

(b) ELISPOT assay allows visualisation of the secretory product of individual activated or responding cells

(c) ELISPOT assay provides both qualitative (type of imme protein) and quantitative (number of responding culs information

(d) ELISPOT assay is comparatively less sensitive than ELISA

Ans. d

24. DNA fingerprinting was first used in

(a) England 

(b) India

(c) USA

(d) Germany

Ans. a

25. DNA fingerprinting can resolve

(a) identification of a person

(b) paternity dispute

(c) maternity dispute

(d) All of these

Ans. d

26. DNA is generally methylated at

(a) A-base 

(b) G-base

(c) T-base

(d) C-base

Ans. d

27. Which cannot be used for DNA fingerprinting in humans?

(a) Leucocytes 

(b) Erythrocytes

(c) Hair bulbs

(d) Sperms

Ans. b

Multiple choice questions on scanning electron microscope | scanning electron microscope mcq | life processes mcqs | zoology questions and answers mcq

28. One of the major requirement for DNA fingerprinting is

(a) electron microscopy 

(b) electrophoresis

(c) ELISA

(d) HPLC

Ans. b

29. If the coronary vessel is occluded (closed), it can be tested by

(a) NMR 

(b) ECG

(c) PET

(d) CAT

Ans. b

30. NMR is useful for

(a) tinsue metabolism by spectroscopy

(b) heartbeats

(c) X-rays

(d) None of the above

Ans. a

32. Which technique is best for probing embryo?

(a) X-rays 

(b) CT scan

(c) Sonography

(d) NMR imaging

Ans. c

33. Electric potential of various parts of brain is recorded by an instrument called

(a) sphygmomanometer

(b) electrocardiography

(c) electroencephalography

(d) computed axial tomography

Ans. c

34. EEG represents spontaneous

(a) electrical activity of brain recorded from the scalp

(b) activity of pacemaker

(c) activity of alimentary canal

(d) None of the above

Ans. a

35. ELISA test is used to detect

(a) AIDS

(b) viral hepatitis

(c) tuberculosis and cysticercosis

(d) All of the above

Ans d

36. The process to employ artificial artieries is called 

(a) vascular graft

(b) crown graft

(c) bud graft

(d) None of these

Ans. a

multiple choice questions on fluorescence microscopy | fluorescence microscopy mcq | atomic force microscopy mcq questions | atomic force microscopy mcq | multiple choice questions on scanning tunneling microscope | mcq on phase contrast microscopy | mcq on fluorescence microscopy | scanning tunneling microscope mcq | mcq on confocal microscopy | a level biology multiple choice questions | scanning electron microscopy mcq questions | mcq on bioinformatics | mcq on scanning electron microscopy

37. HDL cholesterol and coronary heart disease

(a) are directly proportional

(b) have no relationship

(c) Both (a) and (b)

(d) are inversely related

Ans. d

38. The cells used in a pacemaker are those of

(a) cadmium chloride

(b) lead zirconate

(c) ithium halide

(d) zirconium

Ans. c

39. P-wave of ECG depicts  

(a) ventricular contraction 

(b) atrial contraction

(c) heart block

(d) heart tallure

Ans. b

40. The portion of electrocardiogram related to the propagation of the cardiac impulse between the SA node and the AV node is the… interval.

(a) QT

(b) PR

(c) ST

(d) RR

Ans. b

41. Which of the following is a disposable biomedical device?

(a) Defibriliator

(b) Vascular graft

(c) Pacemaker

(d) Syringes

Ans. d

42. Ultrasound waves produced for sonography is due to the  

(a) X-rays 

(b) electrical effect

(c) sound effect

(d) piezoelectric effect

Ans. d

43. Blood pressure is usually taken in

(a) right brachial artery 

(b) left brachial artery

(c) carotid artery

(d) femoral artery

Ans. c

44. Which of the following reveals the muscle disorders?

(a) ECG 

(b) EEG

(c) EMG

(d) All of these

Ans. c

45. Radiology deals with the study of

(a) UV-rays 

(b) gamma rays

(c) cosmic rays

(d) X-rays

Ans. d

46. CT scanning helps in the diagnosis of diseases of

(a) brain 

(b) spinal cord

(c) chest

(d) All of these

Ans. d

47. Which of the following can clearly differentiate between white and grey matter?  

(a) MRI

(b) PET scanning

(c) CT scanning

(d) All of these

Ans. a

48. Ultrasound imaging is useful in diagnosing the dbo diseases of

(a) brain 

(b) gallstones

(c) cirrhosis

(d) All of these

Ans. d

49. Which of the following is an implant?

(a) Pacemaker

(b) Medical laser

(c) Oxygenator

(d) PET scanning

Ans. a

For More Topic of Zoology MCQs CLICK HERE


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “MCQ on Microscopy | Tools and Techniques in Biology”

Leave a Comment