Cities With Rivers | Cities and Rivers Multiple Choice Questions

River side cities mcqs
Spread the knowledge

River Based Questions | Quiz On Rivers | Cities and Rivers Multiple Choice Questions

1 ‘New York’ city is situated ? On the banks of which river is
(a) Potomac
(b) Fibe
(c) Hudson
(d) Spree
Ans. c
2. On the banks of which river are the cities ‘Saint Louise’ and ‘New Orleans’ situated ? (a) Mississippi
(b) Saint Lawrence
(c) Ottava
(d) Volga
Ans. a
3. In the following given rivers – nearby cities which is wrongly matched ?
(a) Vltava – Prague
(b) Chu – Kiang – Canton
(c) Karnaputhi – Akyab
(d) Neiper – Kiev
Ans. c
4 On the banks of which river is ‘Bristol’ city in England situated ?
(a) Seine
(b) Avon
(c) Thames
(d) Tiber
Ans. b
5. On the banks of which river are the cities ‘Nanking’ and ‘Chun-king’ situated ?
(a) Yangtze
(b) Chu-kiang
(c) Yang tze kiang
(d) Hoyang ho
Ans. c
6. ‘Dundee’ city is on the banks of ‘Tay’. Then on the banks of which river is the city ‘Dresden’ situated ?
(a) Elbe
(b) Mersey
(c) Vistula
(d) Seine
Ans. a
7. Which city that is on the banks of ‘Darling’ river ?
(a) Canberra
(b) Sydney
(c) Tokyo
(d) New Orleans
Ans. b
8. Which is the city, that is not on the banks of international river ‘Daunbe’ ?
(a) Belgrade
(b) Budapest
(c) Vienna
(d) Lisbon
Ans. d
9. Which is the city, that is not on the banks of the world’s longest river ‘Nile’ ?
(a) Khartoum
(b) Alexandria
(c) Cairo
(d) Canton
Ans. d
10. On the banks of which river is the capital of Iraq, ‘Baghdad’ situated ?
(a) Tiber
(b) Tigris
(c) Tei
(d) Neiper
Ans. b
11. The city ‘Karachi’ in Pakistan is situated on the banks of ‘Sindhu’ river. Then ‘Lahore’ is situated on which river ?
(a) Sutluj
(b) Zhelum
(c) Cheenab
(d) Ravi
Ans. d
12. On the banks of which river is the capital of Britain, ‘London’ situated ?
(a) Avon
(b) Tine
(c) Thames
(d) Humber
Ans. c
13. What are the cities that are on the banks of the river “Saint Lawrence” ?
(a) Montreal, Quebec
(b) Ottava, Quebec
(c) Hamilton, Ottava
(d) Hull, Montreal
Ans. a
14. Which of the following are wrongly matched ?
(a) Chittagong-Karnaputhi
(b) Mandalay – Irawady
(c) Tokyo – Sumidha
(d) Yangoon – Kaladan
Ans. d
15. On the banks of which river is the city of Russia, ‘Leningrad’ situated ?
(a) Neva
(b) Volga
(c) Vistula
(d) Elbe
Ans. a
16. ‘Berlin city is Germany is on the banks of the river Spree.’ Then ‘Bonn’ situated on the bank of ? 
(a) Spree
(b) Rhine
(c) Elbe
(d) Neiper
Ans. b
17. Which of the following given rivers – and the cities on their banks aré wrongly matched ?
(a) Chao Phraya – Bangkok
(b) Hudson – New York
(c) Cango – Canton
(d) Potomac – Washington
Ans. c

Cities On The Mississippi

18. On the banks of which river is the city ‘Amsterdam’ situated ?
(a) New Mass
(b) Caladan
(c) Amsel
(d) Mississippi
Ans. c
19. On the banks of which river is the capital of Thailand, ‘Bangkok’ is situated ?
(a) Chao Phraya
(b) Chukiyong
(c) Vistula
(d) Humber
Ans. a
20. On the banks of which river is the famous holy city of Tamil Nadu ‘Srirangapatnam’ situated ?
(a) Vaigei
(b) Cauvery
(c) Luni
(d) Periyar
Ans. b

Quiz on Ganga River

21. On the banks of which river is ‘Srikalahasthi’ ?
(a) Vamsadhara
(b) Penna
(c) Galeru- Nagari
(d) Swarnamukhi
Ans. d
22. Which of the following given rivers and the river by cities are wrongly matched ?
(a) Ganga – Agra
(b) Brahmaputra – Dibrugarh
(c) Gomati – Lucknow
(d) Sindhu – Leh
Ans. a
23. On the banks of which river is the city ‘Ayodhya’ in Uttar Pradesh situated ?
(a) Gomathi
(b) Sarayu
(c) Ganga
(d) Yamuna
Ans. b
24. Which of the following cities is not on the banks of Yamuna ?
(a) Delhi
(b) Mathura
(c) Varanasi
(d) Agra
Ans. c
25. On the bank which river ‘Srikakulam’ a city in Andhra Pradesh Situated on ?
(a) Vamsadhara
(b) Langulya
(c) Swarnamukhi
(d) Janzavathi
Ans. b
26. On the banks of which river is ‘Roorkhela’ one of the famous Iron and Steel industry of India situated ?
(a) Mahanadi
(b) Suyarnarekha
(c) Hugli Brahmini
(d) Brahmini
Ans. d

River Krishna Originates From

27. In which of the place rivers Krishna and Thungabadra meet ?
(a) Sangameshwaram
(b) Kurnool
(c) Bhadrachalam
(d) Srikalahasti
Ans. a
28. On the banks of which river is ‘Kolkata’ situated ?
(a) Hugli
(b) Damodar
(c) Murali
(d) Bhagirathi
Ans. a
29. ‘Ajmer’ is on the banks of ‘Luni’ river. Then on the banks of which river is ‘Ujjain’ situated ?
(a) Sabarmati
(b) Shipra
(c) Saraswati
(d) Betwa
Ans. b

Cities On The Banks Of The Ganga River

30. Which of the following city is not on the banks of the river ‘Ganga’ ?
(a) Bhagalpur
(b) Mathura
(c) Buxar
(d) Munger
Ans. b
31. On the banks of which river is the famous Buddhist place “Amaravati” in Andhra Pradesh situated ?
(a) Godavari
(b) Penna
(c) Krishna
(d) Thungabadra
Ans. c
32. On the banks of which river are the cities Sambalpur and Cuttack situated ?
(a) Kosi
(b) Damodar
(c) Mahanadi
(d) Gandak
Ans. c
33. On the banks of which river is the country’s first iron. steel factory ‘TISCO’ in Jamshedpur situated ?
(a) Suwarnarekha
(b) Kosi
(c) Damodar
(d) Gandak
Ans. a
34. Which of the following rivers and the cities on their banks is wrongly matched ?
(a) Ram Ganga – Moradabad
(b) Bhima – Nasik
(c) Periyar – Alwaye
(d) Chambal- Kota
Ans. b
35. Which is the city that is on the banks of the river ‘Vamsadhara’
(a) Vijayanagaram
(b) Sri Kakulam
(c) Vishakapatnam
(d) Kalingapatnam
Ans. d
36. On the banks of which river is ‘Madhurai’, the famous holy city in South India situated ?
(a) Kunda
(b) Periyar
(c) Vaigei
(d) Kaveri
Ans. c
37. Which of the following cities is not on the banks of the river “Thungabhadra’ ?
(a) Kumool
(b) Srisailam
(c) Mantralayam
(d) Alampuram
Ans. b
38. On the banks of which river is ‘Nasik’ situated ?
(a) Godawari
(b) Sabarmati
(c) Malaprabha
(d) Krishna
Ans. a
39. On the banks of which river is the capital of Telangana, ‘Hyderabad’ situated ?
(a) Manjeera
(a) Musi
(c) Ghataprabha
(d) Pranahitha
Ans. b
40. Which of the following given rivers and the cities on their banks is wrongly matched ?
(a) Hugli-Howrah
(b) Muta-Pune
(c) Cheenab-Srinagar
(d) Cauvery-Thiruchirapalli
Ans. c

MCQ Questions on Rivers of India

41. On the banks of which river is ‘Ahmedabad’ well known for Cotton Industry in Gujarat situated ?
(a) Mahi
(b) Narmada
(c) Tapati
(d) Sabarmati
Ans. d
42. On the banks of which river is the capital of Assam, “Guwahati’ situated ?
(a) Kauna
(b) Rihand
(c) Brahmaputra
(d) Bhagirathi
Ans. c
43. Which is the city that is on the banks of the river “Sutlez” ?
(a) Bharuch
(b) Buxar
(c) Ludhiana
(d) Moradabad
Ans. c
44. Which of the following given rivers and the riverside cities is wrongly matched ?
(a) Vistula – Warsaw
(b) Wang Fu – Shanghai
(c) Elbe – Dresden
(d) Rhine – Clogne
Ans. b
45. Which of the following given rivers and the cities on their banks are wrongly matched ?
(a) Panaji – Mandwi
(b) Kalahasti – Swarnamukhi
(c) Ayodhya – Gomathi
(d) Jamshedpur – Suvarna Rekha
Ans. c

Ganga Quest Quiz

46. On the banks of which river the city ‘Rotterndam’ in Netherlands is situated ?
(a) Danube
(b) Neva
(c) New Mass
(d) Elbe
Ans. c
47. Which of the following given cities and the nearby rivers are wrongly matched ?
(a) Washington-Hudson
(b) Berlin-Spree
(c) Paris – Seine
(d) Madrid-Manzanares
Ans. a
48. Which of the following given cities and the nearby rivers are wrongly matched ?
(a) Kiev-Neiper
(b) Canton-Chu-Kiang
(c) Bristol-Avon
(d) Sydney-Humber
Ans. d
49. On the banks of which river are the cities Badrinath, Bhagalpur, Buxar, Haridwar, Kanpur, Munger, Patna and Varanasi are situated ?
(a) Ganga
(b) Bhagirathi
(c) Yamuna
(d) Gomati
Ans. a
50. On the banks of which river is ‘Nellore’ situated
(a) Penna
(b) Swarnamukhi
(c) Vamshadhara
(d) Krishna
Ans. a
51. On the banks of which river is the capital of Goa, ‘Panaji’ situated ?
(a) Mutha
(b) Luni
(c) Mandwi
(d) Obra
Ans. c
52. Which is the city that is situated at the confluence of Ganga, Yamuna and Saraswati ?
(a) Varanasi
(b) Patna
(c) Allahabad
(d) Ahmedabad
Ans. c
53. On the bank of which river ‘Badrachalam’ a city in Telangana situated on ?
(a) Godawari
(b) Vamshadhara
(c) Janzavathi
(d) Mangeera
Ans. a
54. Which of the following towns are situated on the bank river Nile ?
(a) Alexandria and Baghdad
(b) Cairo and Baghdad
(c) Alexandria and Cairo
(d) Baghdad and Budapest
Ans. c


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment