Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic Office Management Questions and Answers pdf ( Office Management Questions and Answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.
NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best
Office Management Questions and Answers pdf | Office Manager Test Questions
1. The functions to be performed in an office can be categorised as
(a) primary functions
(b) secondary functions
(c) management tunctions
(d) Both ‘a’ and ‘c
Ans. d
2. Which among the following is/are primary functions of office?
(a) It receives intormation from various departments of the organisation or from outside
(b) It is required to convert the information received into other forms, so that it can be easily understood by the managenent
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of the above
Ans. c
3. Which among the following is/are management functions of an office?
(a) It is required to colect, process, categorise, arrange and present information for analysis and reference
(b) For smooth flow of work, development of office system and procedures is essential
(c) Both ‘a’ andb
(d) None of the above
Ans. b
4. …… is understood to be a place where clerical work is done and all kinds of paper work is maintained and dealt with.
(a) Office
(c) Reception
(b) Factory
(d) None of the above
Ans. a
5. To protect and safeguard the assets against destruction, damage, loss, etc., is a . function of an office.
(a) primary
(b) secondary
(c) managerment
(d) None of the above
Ans. c
6. Office is important for an organisation because
(a) it ofters important clerical and other services to other departments of the organisation
(b) it is the information centre of the business
(c) it connects the outsiders with different departments and vice-versa
(d) All of the above
Ans. d
7. “Office management is the manipulation and control of men, methods, machines and materials to achieve the best possible results of the highest possible quality with the best possible efforts and expenses in the shortest practicable time and in a manner acceptable to the management”. The above definition is given by
(a) RH Wessel
(c) Wyle and Brecht
(b) Howard and Upton
(d) Soloman
Ans. c
8. Who is responsible for office management ?
(a) Receptionist
(c) Managing director
(b) Office manager
(d) Chief executive officer
Ans. b
9. The duties and responsibilities of an office manager are
(a) he has to coordinate the work of different sub-units of the office
(b) he is resporisible to maintain discipline in the office
(c) Both a’ and b’
(d) None of the above
Ans. c
10. The qualities required to be possessed by an office manager are
(a) education and training
(c) leadership
(b) experience
(d) All of these
Ans. d