National Income Multiple Choice Questions and Answers pdf

National Income Multiple Choice Questions and Answers pdf

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic National Income Multiple Choice Questions and Answers pdf ( MCQ on National Income Multiple Choice Questions and Answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

MCQ on National Income pdf | National Income Multiple Choice Questions and Answers pdf

1. Comparisons of GDP levels across countries are most accurate when

(a) the value of non-market activities is the same across countries

(b) prices are the same across countries

(c) prices and the value of non-market activities are the same across countries

(d) prices for non-market activities are the same across countries

Ans. c

2. The value of output produced by residents located within the country, before depreciation and including the influence of taxes and subsidies, is known as

(a) GNP at matket prices

(b) GNP at factor cost

(c) GDP at factor cost

(d) GDP at market prices

Ans. d

3. The. can be utilised to measure the direct and indirect effects on the entire economy of any sectoral change in input-output of final demand,

(a) output coefficient table

(b) input coetficient table

(c) transactions

(d) None of the above

Ans. b

4. Which of the following is an example of an intermediate product?

(a) A pair of skise sold by a sporting goods retailer to a skier

(b) A share of IBM stock

(c) The lumber produced by Boise Cascade and sold to builder of new houses

(d) An antique car sold to the highest bidder

Ans. c

5. Social accounts help to form the basis for economic models for the purpose

(a) of analysing the behaviour of the economy as a whole

(b) of hiding the problems of the economy

(c) to control papulation and illiteracy

(d) None of the above

Ans. a

6. Which one of the following are excluded when measuring national income?

(a) Consumer spending in the expenditure method

(b) Value added in the output method

(c) Tranister payments in the income method

(d) None of the above

Ans. c

7. Investment is the purchase of capital equipment, inventories, and

(a) structures

(c) depreciation

(b) non-durable goods

(d) import investment

Ans. a

8. Which of the following would not be counted as a final good for inclusion in GDP?

(a) A piece of glass bought by a consumer to fix a broken window

(b) A sheet of glass purchased by a commercial builder of a new home

(c) A sheet of glass produced this year and ending up in the inventory of a retail store

(d) A home that is built this year but is not sold

Ans. b

9. In an economy, the total income derived from all economic activities in a given year is

(a) greater than the sum of gross nationial product

(b) equal to the sum of gross national product

(c) equal to national income

(d) greater than the national income Nominal GNP

Ans. c

10. GNP deflator= Nominator GNP/?x100

(a) Real GNP

(b) Consumer price index

(c) Current price index

(d) None of the above

Ans. a

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

E Commerce Multiple Choice Questions and Answers pdf| Demand and Supply

MCQ on Demand and Supply with Answers PDF

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic E Commerce Multiple Choice Questions and Answers pdf: Demand and Supply ( MCQ on Demand and Supply with Answers PDF Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

MCQ on Demand and Supply with Answers PDF

1. What does ‘elasticity of supply’ measure?

(a) The change in quantity supplied divided by the price

(b) The responsiveness of quantity supplied to a change in price

(c) The responsiveness of quantity supply to a change in demand

(d) The responoiveness of price to a change in the quantity supplied

Ans. b

2. If a 5% fall in the price of a commodity causes quanitity supplied to decrease by 8%, then supply is

(a) elastic

(b) inelastic

(c) unit elastic

(d) perfectly inelastic

Ans. a

3. The market period supply curve for perishable commodities is

(a) relatively inelastic

(c) relatively elastic

(b) perfectly inelastic

(d) perfectly elastic

Ans. b

4. If a 5% increase in the price of one good results in a decrease of 2% in the quantity supplied of another good, then it can be concluded that the two goods are

(a) complements

(b) substitutes

(c) independent

(d) normal

Ans. b

5. The supply of a particular product will be more inelastic

(a) the longer it takes to produce the good

(b) the longer the good can be stored

(c) the greater the number of firms in the industry

(d) the greater the amount of spare capacity in the industry

Ans. a

MCQ on Demand and Supply with Answers

6. The elasticity of supply of a commodity measures the with which

(a) its productioni can be expanded in response to a change

(b) additianal units of a fixed factor used in its production can be obtained

(c) units of a variable factor can be substituted for units of a fixed factor used in its production

(d) additional units of a factor used in its production can be purchased at going rates

Ans. a

7. The chief determinant of price elasticity of supply of product is

(a) the number of good substitutes the product has

(b) the length of time sellers have to adjust to a change in price

(c) whether the product is a luxury or necessity

(d) whether the product is a durable or a non-durable good

Ans. b

8. If supply is inelastic and demand decreases, the total revenue of sellers will

(a) increase

(b) decrease

(c) decrease only if demand is elastic

(d) increase only if demand is inelastic

Ans. c

9. Which one of the following is likely to lead directly shift in the supply curve for dresses?

(a) An increase in the income of consumers

(b) A reduction in a tariff on imported cotton used in dress manufacture

(c) A successful advertising campaign by an association of dress manufacturers

(d) An increase in the prices of skirts and blouses

Ans. b

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Multiple Choice Questions on Consumer Behaviour in Economics PDF

Multiple Choice Questions on Consumer Behaviour in Economics PDF

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Multiple Choice Questions on Consumer Behaviour in Economics PDF ( Multiple Choice Questions on Consumer Behaviour in Economics PDF Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Multiple Choice Questions on Consumer Behaviour in Economics pdf | Consumer’s Theory and Demand

1. The transformation curve is derived from the

(a) consumption ourve

(b) utility possibility curve

(c) production contract curve

(d) social welfare function

Ans. c

2. Price line is the same as the

(a) production possibility frontier

(b) isocost line

(c) budget line

(d) MR curve under perfect competition

Ans. c

4. As per the law of demand, a demand curve

(a) slopes upward from left to right

(b) slopes downward from left to right

(c) slopes downward from right to left

(d) parallel to the Y-axis

Ans. a

5. If elasticity of demand is zero, the demand curve will be

(a) parallel to X-axis

(b) parallel to Y-axis

(c) upward sloping 45° line

(d) downward sloping from left to right

Ans. b

6. Utility may be defined as

(a) willingness to pay for a commodity

(b) the desire for a commodity

(c) availability of a commodity

(d) want satisfying power of a commodity

Ans. d

7. Opportunity cost may be defined as

(a) the values of available alternatives

(b) difference between explicit cost and implicit cost

(c) the value of next best available alternative

(d) cost of an additional unit of a commodity

Ans. c

8. Marginal utility curve always

(a) słopes upward

(b) never slopes upward

(c) parallel to X-axis

(d) falls under normal conditions

Ans. d

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Multiple Choice Questions on Theory of Production and Cost pdf

Multiple Choice Questions on Theory of Production and Cost pdf

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic Multiple Choice Questions on Theory of Production and Cost pdf ( Multiple Choice Questions on Theory of Production and Cost pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Multiple Choice Questions on Theory of Production and Cost pdf | Production, Cost, and Revenue

1. If a firm’s revenues just cover all its opportunity costs, then

(a) normal profit is zero

(b) economic profit is zero

(c) total revenue equals its explicit costs

(d) total revenue equals its implicit costs

Ans. b

2. Total production will be maximum when

(a) marginal production is maximum

(b) average production is maximum

(c) mărginal production is zero

(d) average production is equal to marginal production

Ans. c

3. An isoquant represents all those input combinations which are capable of producing

(a) same level of output

(b) different levels of output at different points

(c) Either ‘a’ or ‘b

(d) Both ‘a’ and ‘b’

Ans. a

4. If a more efficient technology was discovered by a firm, there would be

(a) an upward shift in the AVC curve

(b) an upward shift in the AFC curve

(c) a downward shift in the AFC curve

(d) a downward shift in the MC curve

Ans. d

5. A firm’s long-run average total cost line is

(a) identical to its long-run marginal cost line

(b) also its long-run supply curve

(c) in tact the average total cost curve of the optimal plant

(d) tangent to all the curves of short-run average total cost

Ans. d

6. Average fixed cost

(a) is u-shaped

(b) declines over the entire output range

(c) is a long-run concept only

(d) is influenced in diminishing returns to production

Ans. b

7. Why the TC and TVC curves increase in a parallel way?

(a) Because of TC

(b) Because to TVC

(c) Because of TFC

(d) All of these

Ans. c

8. Which cost curve is known as rectangular hyperbola?

(a) MC

(c) AC

(b) AVC

(d) AFC

Ans. d

9. If average total cost is Rs. 100 for a given output and marginal cost is Rs. 70, then the average fixed cost is

(a) rs 30

(b) rs 170

(c) rs 70

(d) not possible to determine with the information given

Ans. d

10. Implicit costs are

(a) equal to total fixed costs

(b) comprised entirely of variable costs

(c) payments tor self-employed resources

(d) always greater in the short-run than in the long-run

Ans. c

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

Office Management Questions and Answers pdf

Office Management Questions and Answers pdf

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic Office Management Questions and Answers pdf ( Office Management Questions and Answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best

Office Management Questions and Answers pdf | Office Manager Test Questions

1. The functions to be performed in an office can be categorised as

(a) primary functions

(b) secondary functions

(c) management tunctions

(d) Both ‘a’ and ‘c

Ans. d

2. Which among the following is/are primary functions of office?

(a) It receives intormation from various departments of the organisation or from outside

(b) It is required to convert the information received into other forms, so that it can be easily understood by the managenent

(c) Both ‘a’ and ‘b’

(d) None of the above

Ans. c

3. Which among the following is/are management functions of an office?

(a) It is required to colect, process, categorise, arrange and present information for analysis and reference

(b) For smooth flow of work, development of office system and procedures is essential

(c) Both ‘a’ andb

(d) None of the above

Ans. b

4. …… is understood to be a place where clerical work is done and all kinds of paper work is maintained and dealt with.

(a) Office

(c) Reception

(b) Factory

(d) None of the above

Ans. a

5. To protect and safeguard the assets against destruction, damage, loss, etc., is a . function of an office.

(a) primary

(b) secondary

(c) managerment

(d) None of the above

Ans. c

6. Office is important for an organisation because

(a) it ofters important clerical and other services to other departments of the organisation

(b) it is the information centre of the business

(c) it connects the outsiders with different departments and vice-versa

(d) All of the above

Ans. d

7. “Office management is the manipulation and control of men, methods, machines and materials to achieve the best possible results of the highest possible quality with the best possible efforts and expenses in the shortest practicable time and in a manner acceptable to the management”. The above definition is given by

(a) RH Wessel

(c) Wyle and Brecht

(b) Howard and Upton

(d) Soloman

Ans. c

8. Who is responsible for office management ?

(a) Receptionist

(c) Managing director

(b) Office manager

(d) Chief executive officer

Ans. b

9. The duties and responsibilities of an office manager are

(a) he has to coordinate the work of different sub-units of the office

(b) he is resporisible to maintain discipline in the office

(c) Both a’ and b’

(d) None of the above

Ans. c

10. The qualities required to be possessed by an office manager are

(a) education and training

(c) leadership

(b) experience

(d) All of these

Ans. d

For More MCQs Please Join and Login for Membership

Read more

HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF

HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF ( HRM Multiple Choice Questions and Answers PDF Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below. NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, … Read more

MCQ on Financial Management

MCQ on Financial Management

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic MCQ on Financial Management PDF( MCQ on Financial Management Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below. NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best MCQ … Read more

MCQ on Marketing Management

MCQ on Marketing Management

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic marketing management mcqs ( mcq on marketing management Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below. NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. All the Best Marketing Management … Read more

Business Environment Questions and Answers pdf

Business Environment Questions and Answers pdf

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic Business Environment Questions and Answers pdf ( Business Environment Questions and Answers pdf Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below. NOTE: Be carefully during selecting Answers because we shuffle the answer options for more concentration so, Be Active. … Read more

MCQ on Business Organisation and Management with Answers pdf

MCQ on Business Organisation and Management with Answers pdf

Multiple choice questions of Subject Commerce MCQs Topic MCQ on Business Organisation and Management with Answers pdf ( MCQ on Business Organisation and Management with Answers pdf Quiz) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below. After completing you can gain certification through this Academy: https://www.shareasale.com/r.cfm?u=2813831&m=112124&b=1797496 NOTE: Be carefully … Read more

error: Content is protected !!