Punjab Geography MCQ | Important MCQ for upcoming exams

Punjab Geography MCQ | Important MCQ for upcoming exams detail given below.

Geographic Information Science

In this post we are going to cover geographic information science. and objective type questions.

GEOGRAPHY OF PUNJAB

1. The total area of Punjab is:        

a.50362 sq.kms.

b. 50673 sq.kms.

c. 44212 sq.kms.

d. 83743 sq.kms.

Ans. a

2. The total number of rivers in the present Punjab is:

a. 2

b. 4

c. 2.5

d. 5

Ans. c

3. Which of the following rivers does not flow through the present Punjab:

a. The Jhelum

b. The Sutlej

c. The Ravi

d. The Beas

Ans. a

4. Which of the following states is located in the south of Punjab?

a. Jammu and Kashmir

b. Himachal Pradesh

c. Haryana

d. Pakistan

Ans. c

5.What is known as the triangular region in between the river Sutlej and Beas?

a. Majha

b. Malwa

c. Doaba

d. Pothohar

Ans. c

6. Which of the following districts does not come under the Doaba region?

a. Ludhiana

b. Jalandhar

c. Hoshiarpur

d. Kapurthala

Ans. a

7.  Which of the following pair of the rivers does the Doaba region in Punjab fall in between?

a. The Ravi-Beas

b. The Beas-Sutlej

c. The Sutlej-Ghaggar

d. The Jhelum-Ravi

Ans. b

8. Which belt or region of Punjab does come under the Ravi and the Beas rivers?

a. Majha

b. Malwa

c. Doaba

d. Pothohar

Ans. a

9. Which town in Punjab is famous for the textile industry?

a. Ludhiana

b. Amritsar

c. Patiala

d. Dhariwal

Ans. b

10. Which of the following rivers has the Upper-Bari Doab canal or tributary been diverted from?

a. The Sutlej

b. The Ravi

c. The Beas

d. The Chenab

Ans. b

Books

11. What is the name of the soil found in the Mid-plains in Punjab?

a. Sandy soil

b. Alluvial soil

c. Clayey soil

d. Black soil

Ans. b

12. Which crop is cultivated almost in every district?

a. Millet

b. Gram

c. Barley

d. Wheat

Ans. d

13. Which of the following districts, is cotton grown in the maximum quantity?

a. Faridkot

b. Gurdaspur

c. Ferozepur

d. Hoshiarpur

Ans. c

14. Which river-bank is Haridwar situated at?

a. The Bein river

b. The Jamuna

c. The Saraswati river

d. The Ganga river

Ans. d

15. How many districts are there in Punjab in all?

a. 20

b. 22

c. 32

d. 19

Ans. b

16. The flow of river water made the unlevlled soil?

a. Hilly

b. Mountainous

c. Peaks

d. Plains

Ans. d

17. Total Population Punjab in the year 2011 is_

a. 27704236

b. 19871392

c. 22413782

d. 30967352

Ans. a

18. Who is the first lady Chief Minister of Punjab?

a. Bibi Jagir Kaur

b. Kiran Bedi

c. Rajinder Kaur Bhattal

d. Ms. Seema Roy

Ans. c

19. Who was the first Governor of Punjab?

a. Mr. Chandu Lal Trivedi

b. Bansilal

c. Gopi Chand

d. Amrinder Singh

Ans. a

20. Who is the first lady Deputy Commissioner of Punajb?

a. Ms. Vini Chohan

b. Ms. Vini Mahajan

c. Ms. Kiran Bedi

d. None of these

Ans. b

21. Which is the biggest District of Punjab?

a. Fatehgarh Sahib

b. Mansa

c. Morinda

d. Ferozepur

Ans. d

22. Which is the smallest District in Punjab?

a. Moga

b. Mansa

c. Fatehgarh Sahib

d. Bhatinda

Ans. c

23. When was the Punjab annexation with the British Rule?

a. 1829

b. 1839

c. 1859

d. 1849

Ans. d

24. Which is new created city in Punjab?

a. Fatehgarh Sahib

b. Anandgarh

c. Garshankar

d. Nawanshahar

Ans. b

25. When was Punjabi University established?

a. 1930

b. 1940

c. 1950

d. 1960

Ans. d

26. When was the Punjab School Education Board established in Punjab?

a. 1969

b. 1959

c. 1949

d. 1939

Ans. a

27. Which is the biggest grain market of Punjab?

a. Marinda

b. Mansa

c. Kotkpoora

d. Khanna

Ans. d

28. When was the treaty of Amritsar held on:

a. 1805

b. 1806

c. 1807

d. 1809

Ans. d

29. When was the Punjab and Pepsu merged?

a. 1950

b. 1952

c. 1953

d. 1956

Ans. d

30. According to 2001 census, the total population of Punjab was:

a. 24389296

b. 24289296

c. 24489296

d. 24488296

Ans. b

31. Where is the Punjabi University located?

a. Chandigarh

b. Ludhiana

c. Jalandhar

d. Patiala

Ans. d

32. Who is the pioneer of Punjabi suba?

a. Master Tara Singh

b. Master Kapoor

c. Master Akesh

d. Master Mohan

Ans. a

33. Which city of Punjab is famous for furniture goods?

a. Kirtpur

b. Mansa

c. Kartarpur

d. Khanna

Ans. c

34. How many divisions of Punjab State?

a. 5

b. 4

c. 6

d. 7

Ans. b

35. Where is Punjab Agriculture University located?

a. Chandigarh

b. Amritsar

c. Ludhiana

d. Jalandhar

Ans. c

36. What is the old name of Punjab?

a. Sapta Sindhu

b. Sapta Rishi

c. Saapta-Aba

d. Panj-Ab

Ans. a

37. Who is the President Chief Minister of Punjab?

a. Parkash Verma

b. C. Amrinder Singh

c. Prakash Singh Badal

d. M. Surjeet Singh

Ans. b

38. Who was the first Chief Minister of Punjab?

a. M. Ajit Singh

b. Gurmel Singh

c. Tota Singh

d. Gopi Chand Bhargva

Ans. d

39. How many Border State of Punjab?

a. 3

b. 4

c. 5

d. 6

Ans. b

40. Which is the famous and biggest Airport of Punjab?

a. Amritsar

b. Chandigarh

c. Bhatinda

d. Ludhiana

Ans. a

41. ‘Chos’ are mainly found in which of the following districts?

a. Hoshiarpur

b. Nawanshahar

c. Ropar

d. All of the above

Ans. d

42. Which of the following animals is not found in Punjab?

a. The Wolves

b. The Revive

c. The Leopard

d. The Elephant

Ans. b

43. How many total Districts are there in Punjab?

a. 20

b. 22

c. 24

d. 25

Ans. b

Books

44. Punjab is rich in:

a. Gold

b. Coal

c. The rock salt

d. Oil

Ans. c

45. What is the shape of the Punjab State?

a. Triangular

b. Square

 c. Rectangular

d. Rombus

Ans. a

46. The land of five rivers Punjab was named in Purans as:

a. The Brahmnad

b. The Aeropious

c. Devbhumi

d. Panchand

Ans. c

47. Front How many states of India is Punjab One of them?

a. 30

b. 25

c. 15

d. 45

Ans. b

48. How many Tehsils are there in Punjab?

a. 65

b. 57

c. 81

d. 40

Ans. c

49. The capital of ‘Punjab and East Punjab State Union’(PEPSU) was at:

a. Amritsar

b. Nabha

c. Faridkot

d. Patiala

Ans. d

50. How many rivers flowed in Punjab?

a.4

b. 6

c. 3

d. 5

Ans. d

51. How many Sub-Tehsils are there in Punjab?

a. 70

b.68

c. 67

d. 76

Ans. d

52. The number of Dental Colleges in Punjab is?

a. 3

b. 5

c. 6

d. 2

Ans. d

53. The number of females per thousand males in Punjab is:

a. 888

b. 923

c. 933

d. 930

Ans. d

54. On which side of India Punjab situated?

1. North West

b. South West

c. East west

d. North South

Ans. b

55. The Rachna Doab comprises the areas including:

a. Wazirabad, Sialkot, Gujranwala and Sheikhupura

b. Gujarat, Bheramk, Shahpur, Miami

c. Attock, Rohtak and Jehlum

d. Lahore, Amritsar and Multan

Ans. a

56. How many Vidhan Sabha Constituencies are there in Punjab?

a. 120

b. 188

c. 117

d. 119

Ans. c

57. Ranjit Sagar Dam was previously known as:

a. Thein Dam

b. Pong Dam

c. Patiala

d. Amritsar

Ans. a

58. Bhakra Dam was completed in the year

a. 1952

b. 1962

c. 1961

d. 1967

Ans. c

59. The greater part of Punjab is covered with:

a. The alluvial soil

b. The desert soil

c. The grassy soil

d. None of these

Ans. a

60. Name the District which is situated on the bank of the river:

a. Patiala

b. Ferozepur

c. Moga

d. Jalandhar(Phillaur)

Ans. d

61. What is the number of hospitals in Punjab?

a. 207

b. 208

c. 210

d. 200

Ans. b

62. The rocky barren lands of Punjab are:

a. The region of Multan and Hissar

b. The region of Bari Doab

c. The region of Bist Jalandhar

d. None of these

Ans. a

63. How many villages are there in Punjab?

a. 12888

b. 12342

c. 13000

d. 13425

Ans. a

64. Among the various passes of Himalayas, which was the most frequently visited by the external invaders:

a. The Kurran pass

b. The Khyber pass

c. The Gomal pass

d. The Bolan pass

Ans. b

65. The total population density of Punjab is:

a. 482/sq Km

b. 483/sq Km

c. 503/sq Km

d. 450/sq Km

Ans. a

66. The total number of seats of Punjab in Lok Sabha is

a. 9

b. 10

c. 14

d. 13

Ans. d

67. Literacy rate of Punjab is:

a. 66.68%

b. 76.68%

c. 72.68%

d. 71.68%

Ans. a

68. The largest Railways Station of Punjab is in

a. Ferozepur

b. Ludhiana

c. Gurdaspur

d. Amritsar

Ans. d

69. The largest Railway Junction in Asia is

a. Ferozepur

b. Ludhiana

c. Gurdaspur

d. Bhatinda

Ans. d

70. The main road of Punjab located on NH1 is

a. Baba Farid Road

b. Grand Trunk Road

c. Maharaja Ranjit Singh Road

d. Bhattal Road

Ans. b

71. Which is the State Tree of Punjab?

a. Shisham

b. Deodar

c. Banyan Tree

d. Maple

Ans. a

72. The State Animal of Punjab is:

a. Tiger

b. Cow

c. Elephant

d. Blackbuck

Ans. d

73. Area wise Punjab Stands on which rank?

a. 19th

b. 17th

c. 18th

d. 20th

Ans. a

74. Which is the most famous city in Punjab?

a. Ludhiana

b. Amritsar

c. Jalandhar

d. Patiala

Ans. b

75. Punjab University is Located at

a. Patiala

b. Chandigarh

c. Ropar

d. Fatehgarh Sahib

Ans. b

76. Which State known as ‘Steel City of Punjab’?

a. Mandi Gobindgarh

b. Ludhiana

c. Ropar

d. Jalandhar

Ans. a

77. Which State known as ‘City of Garden’ of Punajb?

a. Amritsar

b. Jalandhar

c. Patiala

d. Sangrur

Ans. c

78. According to area, Punjab is India’s _ smallest state?

a. 5th

b. 7th

c. 8th

d. 9th

Ans. b

79. Which of the following districts is not situated in the hilly areas of Punjab?

a. Hoshiarpur

b. Gurudaspur

c. Roopnagar

d. Jalandhar

Ans. d

80. Which one of the following river is not in India Punjab?

a. Sutlej

b. Chenab

c. Beas

d. Ravi

Ans. b

For More Punjab GK MCQs

Related Queries:

animal geography | cultural geography | urban geography | geographic information | study of geography

WordPress database error: [Table 'i6345372_wp1.wp_comments' doesn't exist]
SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS wp_comments.comment_ID FROM wp_comments WHERE ( comment_approved = '1' ) AND comment_post_ID = 1651 AND comment_parent = 0 ORDER BY wp_comments.comment_date_gmt ASC, wp_comments.comment_ID ASC

Leave a Comment

error: Content is protected !!