Limitation Act, 1963

Limitation Act, 1963
Spread the knowledge

Multiple choice questions of Subject Judiciary Topic Limitation Act, 1963 ( Limitation Act, 1963 with Answers Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

Limitation Act 1963 PDF MCQs

1. The Limitation Act, 1963 applies to

(a) proceedings before an executive authority

(b) proceedings before court

(c) proceedings before a quasi judicial body

(d) none of the above

Ans. b

2. Every suit instituted, appeal preferred and application made after t prescribed period shall be dismissed

(a) after limitation has been set up as a defence.

(b) limitation has not been set up as a defence

(c) only a

(d) none of the above

Ans. b

3. Section 3 of the Limitation Act 1963 does not apply to

(a) suits

(b) application

(c) appeals

(d) execution proceeding

Ans. d

4. Under Section 21 of the Limitation Act suit includes

(a) appeal

(b) application

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. d

5. For the purpose of Section 3 of the Limitation Act 1963, limitation checked

(a) when the plaint is presented to the proper officer

(b) when the plaint is presented even in a court not competent to try the s

(c) either (a) or (b)

(d) all of the above

Ans. a

6. Where the period of limitation for filing a suit, appeal or application expires on the day when the court is closed such suit, appeal or application, may be instituted with the court

(a) on the day when the court reopens

(b) on the last day before it reopens

(c) either (a) or (b)

(d) neither (a) or (b)

Ans. a

7. Any appeal or any application other than the application under Order 21 of CPC can be admitted after the prescribed period of limitation

(a) If the appellant satisfies the court that he had sufficient cause.

(b) if the appellant does not satisfy that he has sufficient cause.

(c) if he shows his disability

(d) if he does not show his bonafide. 

Ans. a

8. Legal disability under Section 6 of the Limitation Act is

(a) minor

(b) insanity

(c) idiot

(d) all of the above

Ans. a

9. Section 6 of the Limitation Act does not apply to

(a) minor

(b) insane

(c) idiot

(d) insolvent

Ans. d

10. Section 6 of the Limitation Act does not apply to

(a) suit

(b) execution of a decree

(c) suits to enforce a constitutional right

(d) none of the above IL Period of limitation under

Ans. c

Section 5 of limitation act | 1963 Bharat Ratna

11. Section 6 of the Limitation Act stands extended for a maximum period of

(a) 5 years

(b) 4 years

(c)  1 year

(d) 3 years

Ans. d

12. Limitation for filing an appeal commences from

(a) the date of Judgement

(b) the date of signing the decree

(c) the date of which application for getting the copy was made

(d) the date of getting the certified copy of the Judgement

Ans. a

13. Section 13 of the Limitation Act applies to

(a) Suit filed in forma pauperis

(b) appeal filed in forma pauperis

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. c

14. Under section 14 defect in jurisdiction must relate to

(a) territorial jurisdiction

(b) pecuniary jurisdiction

(c) subject matter jurisdiction

(d) all of the above

Ans. d

15. Under Section 12 of the Limitation Act for a suit, appeal or applicati4 the period shall be excluded

(a) the day from which such period is to be reckoned

(b) the day on which the Judgement complained was pronounced and the tie requisite for obtaining a copy.

(c) neither (a) nor (b)

(d) all of the above

Ans. d

16. “Time requisite” under Section 12 of the Limitation Act means

(a) maximum time

(b) minimum time

(c) necessary time

(d) actual time taken

Ans. d

17. Time requisite for obtaining a copy of the decree or an order shall be excluded

(a) any time taken by the court to prepare the decree or order before application for copy is made.

(b) time between pronouncement of Judgement and moving of applicati which has not been taken to prepare the copy.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

18. Under Section 13 of the Limitation Act where a suit or appeal as a pant has been filed, the period shall be excluded where applicant has be prosecuting in good faith his application

(a) as a pauper is allowed

(b) as a pauper is rejected

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. b

19. Section 17 of the Limitation Act encompass within itself

(a) fraud

(b) concealment

(c) mistake

(d) all of the above

Ans. d

20. Section 17 of the Limitation Act does not apply to

(a) criminal proceedings.

(b) civil proceedings

(c) quasi judicial proceedings

(d) both (a) & (b)

Ans. a

limitation act bare act | law of limitation act

21. Under Section 17 of the Limitation Act, the period of limitation starts from

(a) the date of mistake

(b) the date of discovery of mistake

(c) depending on the facts and circumstances of the case

(d) none of the above

Ans. b

22. Section 17 applies to a

(a) Suits

(b) execution proceedings.

(c) both suits and execution proceedings

(d) none of the above action

Ans. c

23. of the Limitation Act does not apply to

(a) suits

(b) execution application

(c) appeals

(d) all of the above

Ans. c

24. Which of the following is not one of the requirements of acknowledgement

(a) made before the expiration of period of limitation

(b) signed by the concerned person

(c) in writing

(d) in the handwriting of the concerned person

Ans. d

25. A fresh period of limitation starts in case of acknowledgement

(a) when the acknowledgement was signed

(b) when it was written

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

26. It When the acknowledgement is undated, it can be proved

(a) through oral evidence

(b) documentary evidence

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

27. Acknowledgement can be signed

(a) personally

(b) by an agent duly authorised

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans.  c

28. Choose the correct answer

(a) once time has taken to run, no subsequent disability or inability to institute a suit or make an application stops the time.

(b) subsequent disability or inability to institute a suit or make application stops the time.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

29. Under Section 19 of the Limitation Act, if the payment is made on ace of debt or of interest on a legacy before expiration of the prescribed by the person liable to pay debt or legacy or by his agent, the per limitation shall be counted

(a) from the time when the payment was made

(b) when the payment became due

(c) both (a) & (b)

(d) None of the above

Ans. a

30. The expression ” agent duly authorised” under Section 18 & 19 ii of person under disability includes

(a) his lawful guardian

(b) committee or manager

(c) an agent duly authorised by such guardian, committee or manage

(d) all of the above

Ans. d

the limitation act 1963 | article 137 of limitation act

31. Under Section 21 of the Limitation Act if the plaintiff or defend substituted or omitted after institution of the suit, the suit sits deemed to have been instituted from the date

(a) when he was made as a party.

(b) when the suit was instituted

(c) when the order for substitution is passed by the court.

(d) none of the above.

Ans. a

32. In the case of a continuing breach of contract or tort a fresh per limitation begins

(a) when the breach or tort is reported

(b) when the cause to the notice of the other party.

(c) at every movement of time during which the breach of the tort cont

(d) none of the above

Ans. c

33. Where the property over which a right of easement is claimed to the Government the period of peaceful enjoyment should be

(a) 15 years

(b) 20 years

(c) 25 years

(d) 30 years

Ans. d

34. Condonation of delay under Section 5 of the Limitation Act can be cl

(a) as a matter of right

(b) as a matter on behalf of the court

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. b

35. Condonation of delay under Section 5 of the Limitation Act can be allowed if

(a) sufficient cause has been shown

(b) simple cause has been shown

(c) extraordinary cause has been shown

(d) none of the above

Ans. a

36. ‘Under Section 5 of the Limitation Act, the delay has to be explained t

(a) from the date of expiry of period of limitation till the date of filing

(b) during the entire period from the starting date of limitation till the filing

(c) during entire period of limitation

(d) none of the above

Ans. a

37. The period of limitation under the Limitation Act, 1963 means:

(a) The period of limitation computed in accordance with the provisions of Limitation Act

(b) The period of limitation prescribed for any suit, appeal or application by the schedule to the Limitation Act

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of the above

Ans. b

38. An application for bringing on records the legal representative of a party has to be filed within:

(a) 75 days

(b) 30 days

(c) 90 days

(d) 15 days

Ans. c

39. “Bill of exchange” as defined in Section 2 of the Limitation Act, 1963 means:

(a) A hundi

(b) A cheque

(c) Cash, hundi and cheque

(d) Only hundi and cheque

Ans. d

40. Suit under the Limitation Act:

(a) Does not include an appeal or an application

(b) Includes an appeal or an application

(c) Writ

(d) None of the above

Ans. a

latest supreme court judgement on limitation act | section 14 of limitation act

41. As application for set-a-side an arbitration award under the Limitation Act has to be filed:

(a) Within 10 days from the date of service of the notice of the filing of the award

(b) Within 30 days from the date of knowledge of the award

(c) Within 60 days from the date of service of the notice of the filing o award

(d) Within 30 days from the date of service of the notice of the filing o award

Ans. d

42. Bar of limitation applies to:

(a) Suit

(b) Appeal

(c) Application

(d) All of the above

Ans. d

43. Section 5 of the Limitation Act applies to:

(a) Appeals

(b) An application

(c) Execution petition

(d) Both (a) and (b)

Ans. d

44. A party who prays for condonation of delay under Section 5 of Limitation Act, 1963 has to establish that:

(a) He was vigilant

(b) No negligence on his part

(c) No lack of bona fides on his part

(d) All of the above

Ans. d

45. Section 6 of the Limitation Act lays down that where a person to institute a suit, etc. is, at the time from which the prescribed is to be reckoned, a minor or insane, or an idiot, he may institute suit, etc., within the same period after the disability has ceased, as w otherwise have been allowed from the time specified in the Schell

(a) Section 6 does not provide for a fresh starting point of limitation

(b) Section 6 does not prevent running of limitation but only extends the period of limitation

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. c

46. A time barred debt can be claimed:

(a) As a set-off

(b) As a counter claim

(c) As a fresh suit

(d) None of the above

Ans. d

47. Condonation of delay under Section 5 of Limitation Act

(a) Can be claimed as a matter of right

(b) Is a matter of discretion of the court

(c) Sufficient cause for the delay has to be shown

(d) None of the above

Ans. c

48. “Legal Disability” under the Limitation Act may be:

(a) Permanent physical disability

(b) Disability due to poverty

(c) Partial, but not serious physical disability

(d) None of the above

Ans. d

49. Provisions of Section 3 of the Limitation Act, 1963 are:

(a) Directory

(b) Discretionary

(c) Mandatory

(d) Permissive

Ans. c

50. A court can dismiss an appeal on the ground of the Limitation Act even if limitation is not pleaded as a ground:

(a) Yes

(b) No

(c) Under certain circumstances

(d) If High Court permits

Ans. a

Article 113 of limitation act | Civil procedure code and limitation act

51. Section 5 of the Limitation Act, 1963 does not apply to:

(a) Suits

(b) Execution petitions under Order 21 CPC

(c) Petitions for divorce under the Hindu Marriage Act, 1956

(d) All these

Ans.  d

52. For the purpose of Limitation Act, a suit is instituted:

(i)) in an ordinary case, when the plaint is presented to the proper officer

(ii) In the case of a pauper when his application for leave to sue as a pauper is made

(iii) In the case of a claim against a company which is being wound-up by the Court when the claimant first sends in the claim to the official liquidatory:

Which of the above are correct?

(a) Only (i)

(b) Only (i) and (ii)

(c) None of these

(d) All these

Ans. d

53. Where the prescribed period for any suit, appeal or application expires eat a day when the Court is closed, the suit, appeal or application may be instituted, preferred or made:

(a) On the day when the Court reopens:

(b) On the day before the Court is closed C

(c) Within 10 days after the Court reopens

(d) Within a reasonable time

Ans. a

54. Section 6 of the Limitation Act, 1963 can be availed by:

(a) The plaintiff

(b) The defendant

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. b

55. Where a person is affected by two legal disabilities or where one disable followed by another without leaving the gap, the suit or application be filed:

(a) Till the first disability ceases to exist

(b) Till the second disability ceases to exist

(c) After both disabilities have ceased

(d) None of the above

Ans. c

56. If a pronote is executed on Ph June, 1945, the last day for filing will be:

(a) 5th June, 1948

(b) 4th June, 1948

(c) 6th June, 1948

(d) None of these

Ans. c

57. During period of legal disability, the period of limitation shall:

(a) Remain suspended

(b) Continue to run

(c) Be extended to limited period

(d) Increase

Ans.  a

58. Period of limitation is not attracted in case of suit against:

(a) Debtor

(b) Mortgagee

(c) Tenant

(d) Trustees

Ans. d

59. Any claim by way of a “set off” or a “counter claim” shall be treat,

(a) A separate suit

(b) The same suit

(c) May be separate or same suit

(d) None of the above

Ans. a

60. The prescribed period of limitation for filing a money suit has 131

(a) One year

(b) Two years

(c) Three years

(d) Six years

Ans.  c

section 3 of limitation act | law of limitation act pdf

61. The period for filing a suit for recovery of arrears of rent is:

(a) 3 years from the date, the arrears become due

(b) 3 years from the date when the notice is given

(c) 3 years from the date,

(d) None of the above

Ans. a

62. The “fraud” contemplated that of:

(a) The plaintiff

(b) The defendant

(c) A third person

(d) Both (a) and (c)

Ans. b

63. acknowledgement after the period of limitation:

(a) Gives rise to an independent and enforceable contract

(b) Is of no affect

(c) Neither (a) nor (b)

(d) Both (a) and (b)

Ans. b

64. Effect of death on or before the accrual of the right to sue:

(a) Ceases the right to sue

(b) Extends the right to sue

(c) Enables court to dismiss the suit

(d) None of these

Ans. b

65. Under timelier Section 14 of the Limitation Act, 1963, defect of jurisdiction must be:

(a) Pecuniary jurisdiction

(b) Territorial jurisdiction

(c) Subject matter jurisdiction

(d) Any of the above

Ans.  d

66. Section 15 of the Limitation Act, 1963 does not apply to:

(a) Suits

(b) Appeals

(c) Execution proceedings

(d) None of the above

Ans. b

67. Which of the following is not an essential requisite of a valid acknowledgement:

(a) It must be made before the expiration of limitation period

(b) It need not be in writing

(c) It must be signed by the person making the acknowledgement or by his duly authorized agent

(d) It must be made by the party against whom any property or right is claimed or by some person through whom he derives title or liability

Ans. b

68. In a suit filed by the plaintiff, the defendant in his written statement has taken the objection of non-implement of necessary party. Despite such objection the plaintiff continued the suit and the suit finally was decreed. lit the first appellate stage, the plaintiff withdraws the suit with liberty to file a fresh one on the same cause of action and subsequently a fresh suit. The period spent by the plaintiff in the earlier suit, Section 14 of. Limitation Act is:

(a) Liable to be excluded on the ground that the plaintiff was prosecute earlier suit with due diligence and in good faith

(b) Not liable to be excluded as the plaintiff cannot be said to be prose the earlier suit with due diligence and in good faith

(c) Liable to be excluded under Section 14(3) of Limitation Act

(d) To be excluded or not to be excluded is in the discretion of the

Ans. a

69. On acknowledgement, fresh period of limitation starts:

(a) From the date of signing of acknowledgement

(b) From the date of promise of acknowledgement

(c) From the date of expiry of extended period of limitation

(d) None of the above

Ans. a

70. Section 21 (Effect of substituting or adding new plaintiff or defendant the Limitation Act, 1963 does not apply in case of which of the folio

(a) Addition of a new defendant for the first time

(b) Substitution of a new plaintiff for the first time

(c) Transposition of parties

(d) Addition of a new plaintiff for the first time

Ans. c

section 27 of limitation act | section 7 of limitation act

71. Which of the following is correct with regard to acknowledgement, liability under Section 18 of the Limitation Act, 1963?

(a) Acknowledgement cannot be undated

(b) Acknowledgement can be made to a person other than the person e to the property

(c) Acknowledgement need not be in writing

(d) Acknowledgment fan be made after the expiry of the period of limitations

Ans. b

72. Under Section 18 of the Limitation Act, 1963 fresh period of limit has to be computed from the date of:

(a) Expiry of half of the extended period of limitation

(b) Delivering the acknowledgement

(c) Signing of the acknowledgement

(d) Expiry of the initial period of limitation

Ans. c

73. In computing the period of limitation, the period which may be excluded includes the:

(a) Time during which any person has been prosecuting with due diligent another prosecution on the same facts, in good faith and in a court jurisdiction

(b) period for which the prosecution in respect of such offence has been by an injunction or order

(c) Period during which the application of the accused for release on bail was pending

(d) Both (a) and (b)

Ans. d

74. which section of the Limitation Act prescribes that in computing the period of limitation for any suit, appeal or application, for leave to appeal for revision or for review of a judgement, the day on which the judgement complained of was pronounced and the time requisite for obtaining a copy of the decree, sentence or order appealed from or sought So be revised or reviewed shall be excluded:

(a) Section 11

(b) Section 12

(c) Section 13

(d) Section 14

Ans. b

75. Exclusion of time of proceeding bona fide in Court without jurisdiction is: stipulated in:

(a) Section 13

(b) Section 14

(c) Section 15

(d) Section 16

Ans. b

76. Acknowledgement after the expiration of the period prescribed under the Indian Limitation Act, 1963, for a suit or application:

(a) Is of no effect

(b) Gives rise to an independent and enforceable contract

(c) Is of great value

(d) None of the above

Ans. a

77. In computing the period of limitation for an appeal the time required for taking the copy of decree or judgement is excluded:

(a) If an application has been made

(b) Even if an application has not been made

(c) Either (a) or (b)

(d) None of the above

Ans. a

78. For exclusion of time proceeding bona fide in court without jurisdiction:

(a) The time during which a former civil proceeding was pending, the day on which that proceedings was instituted and the day on which it ended shall both be counted

(b) A plaintiff or an applicant resisting an appeal shall be deemed to be prosecuting a proceeding

(c) Mis-joinder of parties or of cause of action shall be deemed to be a cause of a like nature with defect of jurisdiction

(d) All these

Ans. d

79. computing the period of limitation for any suit, the time during which defendant has been absent from India:

(a) Will not be excluded

(b) May be excluded in discretion of the court

(c) Shall be excluded

(d) None of these

Ans. c

80. For a fresh period of limitation to begin from the time of acknowledge of liability under Section 18 of the Limitation Act, it is necessary the acknowledgement must be:

(a) In writing

(b) Made before the expiration of the prescribed period

(c) Signed by the party against whom right is claimed

(d) All these

Ans. d

81. Section 12-15 of the Limitation Act, 1963 provide for exclusion of in computing the period of limitation prescribed by law. Which following falls inside the ambit of exclusion?

(a) Day on which judgement/order/award is pronounced

(b) Time during which stay/injunction operated

(c) Time during which the defendant had been out of India

(d) All the above

Ans. d

82. As per Section 19 of the Limitation Act, 1963 if any payment is made account of a debt, before the expiration of the prescribed period by person liable to pay the debt or by his agent duly authorized in that be a fresh period of limitation starts running from the:

(a) Time when suit was filed

(b) When the payment was made

(c) When the creditor demands

(d) None of the above

Ans. b

83. Under Section 25 of the Limitation Act, 1963, the easement rights the property belonging to the Government are acquired by continuous uninterrupted user:

(a) For 12 years

(b) For 20 years

(c) For 30 years

(d) For 60 years

Ans. c

84. As provided under Section 25(3) of the Limitation Act, 1963, the ease rights over the property belonging to the Government are acquire continuous and uninterrupted user if such right is peaceably and o enjoyed for a period of:

(a) 12 years

(b) 20 years

(c) 03 years

(d) 30 years

Ans. d

85. The general rule is that “The law of limitation only bars the remedy but does not extinguish the right itself”. The exception to this rule is contained in:

(a) Section 31 of the Limitation Act, 1963

(b) Section 27 of the Limitation Act, 1963

(c) Section 26 of the Limitation Act, 1963

(d) Section 25 of the Limitation Act, 1963

Ans. b

86. Law of Limitation ordinarily bars a remedy, but does not extinguish a right. Which of the following Section of the Limitation Act, 1963, provides for exception to the said rule:

(a) Section 5

(b) Section 9

(c) Section 25

(d) Section 27

Ans. d

87. The limitation period for initiating action where no period of limitation is prescribed anywhere is:

(a) Three years from the date on which the right to apply accrues

(b) One year from the date on which the right to apply accrues

(c) Anytime from the date on which the right to apply accrues

(d) None of the above

Ans. a

88. In case of a suit by a person excluded from a joint family property to enforce a right to share therein, the time from which the period of limitation (12 years under Article 110 of the Schedule of the Limitation Act, 1963) begins to run is:

(a) From the date of exclusion

(b) When the exclusion becomes known to the plaintiff

(c) When the plaintiff makes known his intention to recover possession

(d) The date of refusal to hand over possession to the plaintiff

Ans. b

89. Any suit for filing of which no period of limitation is provided in the , then limitation period will be:

(a) 1 year

(b) 2 year

(c) 3 year

(d) None of these

Ans. c

90. The period of limitation for a review of the Judgement is:

(a) 60 days

(b) 90 days

(c) 30 days

(d) 180 days

Ans. c

91. Limitation for filing an appeal commences from:

(a) the date of judgement

(b) the date of signing of the decree

(c) the date of application for copy of the judgement

(d) None of the above

Ans. a

92. the period of limitation for preferring an appeal to the High Court fi an order of sentence, other than the sentence of death is:

(a) 30 days

(b) 90 days

(c) 60 days

(d) 45 days

Ans.  c

93. The period of limitation for preferring an appeal from a decree by a court subordinate to the High Court to a High Court from the of the decree is:

(a) 90 days

(b) 60 days

(c) 30 days

(d) One year

Ans. b

94. An acknowledgement

(a) creates a new cause of action

(b) extinguishes the original cause of action

(c) merely confirm a liability

(d) all of the above.

Ans. c

95. Where two courts have the concurrent jurisdiction and one court is closed on the last date of the Limitation

(a) the party is bound to file the suit in the court which is open and will get benefit of section 4 of the Limitation Act

(b) party is not bound to file the suit in the court which was open and get the benefit of section 4 of the Limitation Act

(c) section 4 of the Limitation Act shall not apply.

(d) none of the above

Ans. b

96. Whereas a particular day, the court is open or closed within the meat of section 4 of the Limitation Act is

(a) question of fact

(b) question of law

(c) mixed question of fact & law

(d) none of the above

Ans. a

97. Acknowledgement

(a) confers an independent right on a person

(b) extends the period of limitation

(c) confers a title on the person

(d) all of the above

Ans. b

98. Acknowledgement after the period of limitation

(a) gives rise to an independent & enforceable contract

(b) is of no effect

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. b

99. Acknowledgement made after the expiry of period of limitation but before he opening of the courts during the period when the courts were closed the last date of expiry of limitation.

(a) is of no effect

(b) extend the period of limitation

(c) gives rise to an independent reinforceable contract

(d) none of the above

Ans. a

100. Under Section 25 of the Limitation Act, access and use of light or air to and for any building have been peaceably enjoyed as an easement, and of right without interruption is

(a) 20 years

(b) 15 years

(c) 25 years

(d) 30 years

Ans. a

101. Under Section 25 of the Limitation Act, way or watercourse or the use t any water or any other easement has been peaceably and openly enjoyed any person claiming title thereto as an easement and as of right without interruption, such a right shall be absolute and indefeasible is for a period

(a) 25 years

(b) 20 years

(c) 15 years

(d) 10 years

Ans. b

Click Here For Judiciary Exam Chapter Wise


Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment