IPC MCQ for Judiciary Exam 100 Sample Questions on Indian Penal Code

IPC MCQ for Judiciary Exam | 100 Sample Questions on Indian Penal Code

Multiple choice questions of Subject Judiciary Topic Indian Penal Code ( IPC MCQ for Judiciary Exam | 100 Sample Questions on Indian Penal Code Quiz ) for Entrances (Entrance Exam) Conducted by different Central and State Universities are given below.

IPC MCQ Chapter Wise

1. To attract Section 34 of IPC

 (a) common intention of all must be proved and not an overt act

(b) common intention need not be proved but overt act

(c) common intention and overt act must be proved

(d) none of the above

Ans. a

2. Section 34 of IPC

 (a) is a rule of evidence

(b) is a rule of criminal procedure

(c) is a substantive offence

(d) none of the above

Ans. a

3. To attract section 34 of IPC, it is not necessary that there mu

(a) a prior conspiracy

(b) pre meditation

(c) common intention can be formed in the course of occurence

(d) none of the above

Ans. c

4. X and Y with prior concert go to Z’s farm house. X attacks him Y stood at the gate of the farm house. X killed Z.

(a) only X is liable for the murder of Z

(b) X and Y both are liable for the murder of Z

(c) Y is not liable as he did not do any overt act

(d) none of the above

Ans. b

5. Under Section 53 of IPC the punishment is of

(a) death

(b) imprisonment of life

(c) fine; forfeiture of property

(d) all of the above

Ans. d

6. The punishment prescribed under Section 53 of IPC is of

(a) 3 types

(b) 4 types

(c) 6 types

(d) none of the above

Ans.b

7. The punishment of imprisonment is of

(a) rigorous

(b) simple

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

8. Under Section 60 of IPC in case of imprisonment the court has to say

(a) such imprisonment shall be wholly rigorous

(b) such imprisonment wholly simple

(c) part of such imprisonment shall be rigorous and such simple.

(d) all of the above

Ans. d

9. Under Section 82 of IPC nothing is an offence which is done by a child under

(a) 12 years of age

(b) 7 years of age

(c) 13 years of age

(d) 9 years of age

Ans. b

10. Under Section 83 of IPC nothing is an offence which is done by a child of

(a) 7 years of age and under 12, who has not attained sufficient maturity of understanding

(b) 7 years of age and under 13, who has not attained sufficient maturity of understanding

(c) 7 years of age and under 14, who has not attained sufficient maturity of understanding

(d) none of the above

Ans. a

Law of Crime MCQ with Answers pdf

11. Section 83 of IPC creates

(a) a presumption of law

(b) irrebutable presumption

(c) both a and b

(d) none of the above

Ans. a

12. The defense of insanity under Section 84 of IPC is of

(a) legal insanity

(b) medical insanity

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

13. Insanity under Section 84 of IPC means that a person at the time of doing the act by reason of unsoundness of mind is

(a) incapable of knowing the nature of the act

(b) that what he that what he was doing was wrong doing wrong was

(c) that what was contrary to law being done

(d) all the above

Ans. d

14. Which of the following is correct

(a) burden of proving that the accused was insane at the time of commission of offence is on the accused

(b) burden of proof that the accused was insane at the time of commission of offence is on the prosecution

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

15. The right of private defence contained under Section 96 of IPC is on

(a) self respect

(b) self preservation

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. b

16. The right to private defence is

(a) unrestricted

(b) subject to the restriction contained in section 99 of IPC

(c) subject to the restrictions contained in other provisions of IPC

(d) none of the above

Ans. b

17. The right to private defence is available in respect of

(a) harm to body

(b) harm to movable property

(c) harm to immovable property

(d) all the above

Ans. d

18. Abetment under Section 107 of IPC is constituted by

(a) instigation

(b) intentionally aids

(c) conspiracy

(d) all the above

Ans. d

19. Abettor is a person

(a) who commits the offence

(b) who instigates the commission of offence

(c) against whom the offence is committed

(d) none of the above

Ans. b

20. For abetment

(a) it is necessary that the act abetted should be committed successfully

(b) it is not necessary that the act abetted should be committed

(c) need not be committed successfully

(d) none of the above

Ans. b

ipc mcq test

21. For abetment it is not necessary that the person abetted should have

(a) same guilty, intention or knowledge as that of the abettor.

(b) that the person abetted should be capable of committing an offence the law

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

22. When an act is abetted and different act is done by the person instigated, the abettor is liable for the act done in the same manner and to the same extent as if he had directly abetted it, provided

(a) the act done was a probable consequence of the abetment and was committed irrespective of being committed under the influence of instigation

(b) the act was done with the aid or in pursuance of the conspiracy which constituted the abetment.

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Ans. a

23. If a distinct offence is committed in addition to the act abetted, the abettor is liable

(a) to the punishment for each of the offence

(b) to the punishment of only abetted offence

(c) to the punishment of the offence committed

(d) none of the above

Ans. a

24. If the person abetted does an act with different intention or knowledge from that of abettor, the abettor shall be liable

(a) for the offence of abetment

(b) for the offence committed

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. b

25. If the person abetted does an act with intention or knowledge from that of abettor and does the act with different intention or knowledge of the abettor, he shall be liable

(a) for the offence of abetment only.

(b)for the offence of abetment and offence committed

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. b

26. “Criminal conspiracy” means when two or more persons agree to do or use to be done

(a) an illegal act

(b) an act which is not legal by illegal means

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

27. In an ‘unlawful assembly’ minimum number of persons must be

(a) 4

(b) 8

(c) 5

(d) 10

Ans. c

28. In a criminal conspiracy it is immaterial whether the illegal act

(a) is the ultimate object of such agreement

(b) is merely incidental to that object

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

29. An assembly which was not unlawful when it assembled may become unlawful assembly

(a) Subsequently

(b) not subsequently

(c) at any stage

(d) none of the above

Ans. a

30. When the charge is under Section 149 of IPC, the presence of the a4 as part of unlawful assembly is sufficient for conviction even if

(a) over act is imputed to him.

(b) no overt act is imputed to him

(c) only intention was there

(d) none of the above

Ans. b

ipc mcq with answers pdf

31. Even if over act is imputed to a particular person, when the charge is section 149,

(a) the presence of the accused as part of unlawful assembly is sufficient conviction

(b) no presence of accused of unlawful assembly is required

(c) participation is must

(d) none of the above

Ans. a

32. To convict a person for the offence of his being a member of un assembly the court has to see that

(a) specified five objects enumerated in section 141 are proved

(b) specified five objects enumerated in section 141 are not proved

(c) either (a) or (b)

(b) none of the above

Ans. a

33. Choose the correct answer Once a membership of unlawful assembly is established, it is not incu on the prosecution to establish whether any specific over act ha assigned to any accused or not. Mere membership of the unlawful av is sufficient.

(a) yes

(b) no.

Ans. a

34. Choose the correct answer

Every member of unlawful assembly is vicariously liable for the ad by other either in the prosecution of the common object of the ill assembly or such which the members of the unlawful assembly knew were likely to be committed

(a) yes

(b) no.

Ans. b

35. Under section 299 of IPC, the offence of culpable homicide is committed by a person who caused death by committing an act

(a) with the intention of causing death

(b) with the intention of causing such bodily injuries as is likely to cause death

(c) with the knowledge that he is likely by such act to cause death.

(d) all the above

Ans. d

36. Choose the correct answer “Culpabale homicide” is genus, and ” murder” is the specie.

(a) yes

(b) no.

Ans. a

37. Choose the correct answer All ” murder” are culpable homicide but not vice versa;

(a) yes

(b) no

Ans. a

38. Under section 304B of IPC dowry death must have ocurred

(a) within 9 years of her marriage

(b) within 7 years of her marriage

(c) within 12 years of her marriage

(d) within 15 years of her marriage

Ans. b

39. For an offence under Section 304A causing death by negligence, the act must be

(a) rash

(b) negligent

(c) neither (a) nor (b)

(d) (a) & (b)

Ans. d

40. The basic constituents of an offence under Section 306, i.e. “Abetment of Suicide” are

(a) suicidal death

(b) abetment thereof

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

41. Offence of wrongful restraint under Section 339 IPC means obstruction A’ a person so as to prevent that person from proceeding in any direction in which that person has right to proceed and such obstruction must be

(a) voluntarily

(b) nonvoluntarily

 (c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

42. Choose the correct answer

Obstruction of private way over land or water which a person in good faith believes himself to have a lawful right to obstruct, is not an offence

(a) yes

(b) no

Ans. a

43. “Wrongful Confinement” under Section 340 of IPC means wrongful restraint of a person in such a manner to prevent him from

(a) proceeding beyond subscribing limits of that

(b) proceeding within certain subscribing limits

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. a

44. To constitute an offence of “Force” under Section 349 IPC there must be

(a) causing ‘notion  

(b) change of motion 

(c) neither (a) nor (b)

(d) both (a) & (b)

Ans. d

45. For use of force under section 349 of IPC, causing of motion, change

(a) By his own bodily power

(b) By disposing any substance in such a manner that the motion or change or cessation of motion takes place without any further act on his part or on the part of any other person.

(c) By inducing any animal to move, to change its motion, or to cease to move

(d) all the above

Ans. d

46. For an offence of “Criminal Force” under Section 350 of IPC, force used must be for the purpose of

(a) fear

(b) annoyance

(c) causing injury

(d) all the above

Ans. d

47. For the offence of “assault” under Section 351 of IPC making of gesture or preparation must cause any person to apprehend that he who – any place gestures or preparation is about to use

(a) no criminal force to that person

(b) criminal force to that person 

(c) any force

(d) none of the above

Ans. b

48. “Kidnapping” under Section 359 of IPC is

(a) kidnapping from India

(b) kidnapping from lawful guardian

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

49. “Kidnapping from India” under Section 360 of IPC means whoever conveys any person beyond the limits of India

(a) without the consent of that person.

(b) without consent of that person legally authorised to consent on that behalf of that person.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

50. “Kidnapping from lawful guardianship” under Section 361 of IPC can be of

(a) a minor under 16 years of age if a male

(b) a minor under 18 years of age if a female

(c) any person of unsound mind

(d) all the above

Ans. d

ipc mcq book

51. “Kidnapping from lawful guardianship” under Section 361 of IPC should be

(a) with the consent of such guardian

(b) without the consent of such guardian.

(c) will the consent of relative

(d) none of the above

Ans. b

52. Lawful guardian of a minor or a person implies lawfully entrusted with

(a) the care

(b) custody

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

53. the word “take” in section 361 of IPC signify

(a) taking by force

(b) taking by fraud

(c) physical taking

(d) all the above

Ans. d

54. “Abduction” under Section 362 of IPC, means of guilt of any person from any place

(a) compulsion by force

(b) inducement by deceitful means.

(c) both (a) & (b)

(d) none of the above

Ans. c

Click Here For Judiciary Exam Chapter Wise