General Agriculture MCQ

General Agriculture MCQs
Spread the knowledge

Land Measurement MCQs

1. One Acre is equal to how many hectares?

a. 0.405 hectares

b. 0.305 hectares

c. 0.505 hectares

d. 0.605 hectares

Ans. a

2. One Register ton is equal to:

a. 100 cubic feet

b. 300 cubic feet

c. 200 cubic feet

d. 400 cubic feet

Ans. a

3. One Acre is equal to how many Bigha?

a. 4 Bigha

b. 2 Bigha

c. 3 Bigha

d. 8 Bigha

Ans. a

4. One Acre is equal to how many Square Yards?

a. 4840 Square Yards

b. 4440 Square Yards

c. 4540 Square Yards

d. 4640 Square Yards

Ans. a

5. One Acre is equal to how many Biswa?

a. 16 Biswa

b. 12 Biswa

c. 14 Biswa

d. 18 Biswa

Ans. a

6. 100 square cm constitute 1 square decimeter. How many square decimeters constitute 1 square metre?

a. 100 sq. decimeter

b. 200 sq. decimeter

c. 300 sq. decimeter

d. 400 sq. decimeter

Ans. a

7. 1 metre consists of:

a. 100 cm

b. 1000 millimetres

c. 10 decimetres

d. All of these

Ans. d

8. What figure in decametres shows 10 metres?

a. 1 decametres

b. 2 decametres

c. 3 decametres

d. 4 decametres

Ans. a

9. 1 square mile is equal to how many hectares?

a. 259 hectares

b. 269 hectares

c. 279 hectares

d. 289 hectares

Ans. a

10. 1 mile is equal to:

a. 1760 feet

b. 1560 feet

c. 1660 feet

d. 1860 feet

Ans. a

11. 1 sq. foot is equal to:

a. 144 sq. inches

b. 244 sq. inches

c. 444 sq. inches

d. 344 sq. inches

Ans. a

12. How many square metres are there in 1 hectare?

a. 1000

b. 2000

c. 3000

d. 4000

Ans. a

13. 100 hectares are equal to:

a. 1 sq. kilometer

2. 3 sq. kilometer

3. 2 sq. kilometer

d. 4 sq. kilometer

Ans. a

14. How many cubic millimeters constitute 1 cubic centimeter?

a. 1000

b. 2000

c. 3000

d. 4000

Ans. a

15. What is constitutes by 1000 cubic centimeters?

a. 1 cu. Decimeter

b. 2 cu. Decimeter

c. 3 cu. Decimeter

4. 5 cu. Decimeter

Ans. a

16. 1000 cubic decimetres constitute 1 cubic metre. How many metres are there in 1 cu. decametre?

a. 1000

b. 2000

c. 3000

d. 4000

Ans. a

17. How many angstroms are there in 1 nanometre?

a. 10

b. 12

c. 11

d. 13

Ans. a

18. How many yards are there in 1 sq. rood, polo or perch?

a. 304 1/2

b. 50472

c. 404 1/2

d. 604 1/2

Ans. a

19. 40 sq. roods make:

a. 1 rood

b. 3 rood

c. 2 rood

d. 4 rood

Ans. a

20. 1 foot consists of 12 inche

a. 3

b. 6

c. 4

d. 5

Ans.a

21. Sarsahi is a unit of:

a. Area

b. Volume

c. Length

d. Land Revenue

Ans. a

22. Field Map is basically a surveyed paper map at different scales depending upon village area, normally at a scale of 1″ =

a. 4 Karam

b.44 Karam

c. 45 Karam

d. 46 Karam

Ans. a

23. Mention the metres in 1 Kilometre?

a. 4 roods

b. 1 roods

c. 3 roods

d. 2 roods

Ans. a

24. Mention the metres in 1 Kilometre?

a.1000

b. 5000

c. 2000

d. 4000

25. How many furlongs make 1 mile?

a. 8

b. 7

c. 6

d.9

Ans. a

26. 1 fathom consists of 6 feet. How many fathoms make 1 cable length?

a. 100 fathoms

b. 200 fathoms

c. 300 fathoms

d. 400 fathoms

Ans. a

27. How many feet constitute 1 nautical mile?

a. 6080

b. 5080

c. 4080

d. 7080

Ans. a

28. 4840 sq. yards constitute 1 acre. How many acres make 1 sq. mile?

a.64 acres

b. 54 acres

c. 74 acres

d. None of these

Ans. a

29. How many cubic inches are there in 1 cubic foot ?

a. 1728 cubic inches

b. 1628 cubic inches

c. 1528 cubic inches

d. 1228 cubic inches

Ans. a

30. 1 rood, pole or perch consist constitute 1 chain ?

a. 4

b. 5

c. 6

d. 7

Ans. a

31. How many chains consitute of 1 furlong ?

a. 10 chains

b. 11 chains

c. 13 chains

d. 15 chains

Ans. a

32. What is Karam ?

a. Unit of length

b. Unit of volume

c. Unit of width

d. Unit of height

Ans. a

33. What is vemacular word which is used for acre ?

a. karam

b. kila

c. bigha

d. sarsahi

Ans. a

34. 27 cubic feet make 1 cubic yard. How many cubic feet barrel ?

a. 3.8 cubic feet

b. 5.8 cubic feet

c. 4.8 cubic feet

d. 2.8 cubic feet

Ans. a

35. 1 karam is equal to how many

a. 5.5 feet

b. 2.5 feet

c. 3.5 feet

d. 4.5 feet

Ans. a

36. 11 marla is equal to how many sq. karams ?

a. 9 sq. karams

b. 1 sq. karams

c. 29 sq. karams

d. 39 sq. karams

Ans. a

37. 40 marlas is equal to how many

a. 2 kanaal

b. 1 kanaal

c. 3 kanaal

d. 4 kanaal

Ans. a

38. 1 keela is equal to how many kanaals ?

a. 8 kanaals

b. 5 kanaals

c. 6 kanaals

d. 9 kanaals

Ans. a

39. 1 marabba is equal to how many ?

a.15 keelas

b. 20 keelas

c. 25 keelas

d. 28 keelas

Ans. a

40. 1 hectare is equal to how many acres ?

a.4.47 acres

b. 3.47 acres

c. 5.47 acres

d. 2.47 acres

Ans. a

41. What is Bisa ?

a. One-twentieth of a bigha

b. One-twentieth of a ghumao

c. One-twentieth of a kanal

d. One-twentieth of a keela

Ans. a

42. What is Biswansi ?

a. One-twentieth of a biswa

b. Bachh

c. Bach and One-tenth of a biswa

d. None of these

Ans. a

43. 1 Bigha is equal to how many Square yards ?

a. 1008 Square Yards

b. 1208 Square Yards

c. 1308 Square Yards

d. 1408 Square Yards

Ans. a

44. 12 Biswas is equal to how many Kanaals ?

a. 1 kanaal

b. 2 kanaals

c. 3 kanaals

d. 4 kanaals

Ans. a

45. 1 acre is equal to how many kanaals ?

a. 8 kanaals

b. 6 kanaals

c. 10 kanaals

d.16 kanaals

Ans. a

46. 1 Bigha is equal to how many Biswas ?

a. 20 Biswas

b. 10 Biswas

c. 40 Biswas

d. 30 Biswas

Ans. a

47. 1 Biswa is equal to how many Square Yards ?

a. 50 Square Yards

b. 20 Square Yards

c. 30 Square Yards

d. 40 Square Yards

Ans. a

48. 1 acre is equal to how many Marlas ?

a. 160 Marlas

b. 180 Marlas

c. 150 Marlas

d. 140 Marlas

Ans. a

49. 1 Kanal is equal to how many Marlas ?

a. 20 Marlas

b. 40 Marlas

c. 25 Marlas

d. 60 Marlas

Ans. a

CULTIVATION OF VARIOUS RABI AND KHARIF CROPS

1.The biennial crop is:

a. Paddy

b. Sugarbeet

c. Tobacco

d. Castor

Ans. b

2. Which variety of groundnut is spreading in nature :

a. T – 64

b. Kaushal

c. Amber

d. Chitra

Ans. c

3. Avarodhi variety of chickpea is resistant against disease of :

a. Rust

b. Blight

c. Wilt

d. Powdary mildew

Ans. c

4. UPAS 120 is a short duration variety of :

a. Gram

b. Wheat

c. Arhar

d. Soybean

Ans. c

5. Which paddy variety is specially recommended for usar soils :

a. Lakara

b. Madhukar

c. Mahsuri

d. Swarna

Ans. a

6. Which one is the scented variety of rice :

a. CSR – 10

b. N – 12

c. CSR – 13

d. T – 22A

Ans. b

7. The cash crop is :

a. Lentil

b. Paddy

c. Sugarcane

d. Mustard

Ans. c

8. The stimulant crop is :

a. Maize

b. Potato

c. Tobacco

d. Til

Ans. c

9. The cereal crop is :

a. Linseed

b. Wheat

c. Castor

d. Cowpea

Ans. b

10. The legume crop treated as oilseed crop is :

a. Chickpea

b. Groundnut

c. Til

d. Lathyrus

Ans. b

11. Which one is late sown variety of wheat :

a. UP 2003

b. HD 2329

c. K 9107

d. K 7903

Ans. d

12. The most suitable vaariety for late sown gram is :

a. Bahar

b. Amar

c. UPAS 120

d. Laxmi

Ans. b

13. The most suitable variety for late sown gram is :

a. K 850

b. KPG 59

c. KWR 108

d. Sadabahar

Ans. b

14. The scientific name of field pea is:

a. Pisum sativum var. arvense

b. Pisum sativum var. hortense

c. Pisum sativum var. leguminosarum

d. Pisum sativum var. esculentum

Ans. d

15. The scientific name of vegetable pea is:

a. Pisum sativum var. arvense

b. Pisum sativum var. hortense

c. Pisum sativum var. leguminosarum

d. Pisum sativum var. esculentum

Ans. b

16. The type of germination in field pea is called:

a. Hypogeal

b. Epigeal

c. Hypo- epigeal

d. Epi- hypogeal

Ans. a

17. Arhar (pigeonpea) commonly known as:

a. Red gram

b. Black gram

c. Bengal gram

d. Horse gram

Ans. a

18. The first most important Indian pulse crop is:

a. Chickpea

b. Pigeonpea

c. Cow pea

d. Field pea

Ans. a

19. The second most important Indian pulse crop is:

a. Chickpea

b. Pigeonpea

c. Cow pea

d. Field pea

Ans. b

20. The temporary roots in maize root system are:

a. Seminal roots

b. Aerial roots

c. Crown roots

d. Coronal roots

Ans. a

21. The pH range for successful cultivation of maize was started from:

a. 6.5-8.5

b. 7.5-8.5

c. 7.5-9.5

d. 5.5-7.5

Ans. d

22. The type of germination in mungbean is known as:

a. Epigeal

b. Hypogeal

c. Hypo-epigeal

d. Epi-hypogeal

Ans. a

23. The pH range suitable for soybean cultivation is:

a. 5.0-6.0

b. 7.0-8.5

c. 5.5-6.5

d. 6.0-7.5

Ans. d

24. Kayan sona is a:

a. Tall wheat

b. Triple gene dwarf

c. Single gene dwarf

d. Double gene dwarf

Ans. c

25. PBW 343 is the variety of:

a. Rice

b. Wheat

c. Barley

d. Oat

Ans. b

26. Jawahar is the variety of maize:

a. Composite

b. Open pollinated

c. Hybrid

d. Desi

Ans. a

27. Himalayan-123 is the variety of maize:

a. Composite

b. Open pollinated

c. Hybrid

d. Desi

Ans. c

28. Recently released hybrid sorghum variety for saline soil is:

a. CSH 29

b. CSH 19

c. CSH 9

d. CSH 1

Ans. a

29. Which of the following is a cash crop?

a. Potato

b. Tobacco

c. Cotton

d. All of these

Ans. d

30. Morden is the variety of:

a. Sunflower

b. Rapeseed and mustard

c. Castor

d. Linseed

Ans. a

31. Sunflower crop is grown in all seasons because of:

a. Determinate growth habit

b. Photosensitivity

c. Photo insensitivity

d. None of these

Ans. c

32. Which variety is released to oilseeds?

a. Janak

b. Varuna

c. Ganga-5

d. CSH 4

Ans. b

33. Which variety of the following is related to fibre crop?

a. Nalanda Sanni

b. Sonali

c. Mahalaxmi

d. All of these

Ans. d

34. Which of the following is commonly used to green manuring?

a. Potato

b. Dhaincha

c. Green gram

d. Both b and c

Ans. d

35. The root emerging from a sugarcane sett are known as:

a. Sett roots

b. Shoot roots

c. Primary roots

d. Secondary roots

Ans. a

36. The inflorescence of sugarcane is called a:

a. Spike

b. Arrow

c. Tassel

d. Panicle

Ans. b

37. Sugarcane is a:

a. Vegetable crop

b. Forge crop

c. Tuber crop

d. Sugar crop

Ans. d

38. Sugarbeet is a:

a. Annual plant

b. Biennial plant

c. Perennial plant

d. None of these

Ans. a

39. The sucrose found in sugar beet:

a. Stem

b. Leaves

c. Roots

d. Inflorescence

Ans. d

40. Sugarbeet is grown during:

a. Rabi

b. Kharif

c. Zaid

d. Rabi and Kharif

Ans. a

41. Sunflower is sown in:

a. Rabi season

b. Kharif season

c. Zaid season

d. All the seasons

Ans. d

42. During Kharif season sunflower takes days to mature:

a. 80-90

b. 90-100

c. 100-110

d. 100-150

Ans. a

43. The optimum pH range for sunflower is:

a. 5.5-7.5

b. 6.5-8.5

c. 7.5-9.5

d. 7.0-9.0

Ans. b

44. The best pH range for jute cultivation is:

a. 5.0-6.5

b. 6.0-7.0

c. 7.0-8.5

d. 8.0-9.5

Ans. b

45. Normally tobacco crop is grown in which season:

a. Rabi

b. Kharif

c. Summer

d. Spring

Ans. a

46. In Karnataka tobacco crop is grown in which season:

a. Rabi

b. Kharif

c. Summer

d. Spring

Ans. b

47. Autumn rice in W.B. is known as:

a. Asu

b. Mun

c. Boro

d. Aman

Ans. a

48. Spring rice in W.B. is known as:

a. Asu

b. Mun

c. Boro

d. Aman

Ans. d

49. Kharif rice in W.B. is known as:

a. Asu

b. Mun

c. Boro

d. Aman

Ans. c

50. Aromatic grasses belong to the family of:

a. Gramineae

b. Poaceae

c. Leguminoceae

d. Tiliaceae

Ans. b

51. Which species of sugarcane is referred as noble cane?

a. Saccharum harberi

b. Saccharum officinarum

c. Saccharum spontanium

d. Saccharum sinense

Ans. b

52. Which crop is grown in utera cultivation:

a. Gram

b. Lentil

c. Pea

d. Sorghum

Ans. b

53. Which crop is not suitable for green manuring?

a. Berseen

b. Moong

c. Sanai

d. Dhainc

Ans. a

54. Varuna is a variety of:

a. Indian mustard

b. Rape seed

c. Black sarson

d. Brown sarson

Ans. a

55. Kiran is a variety of:

a. Brassica juncia

b. Brassica napus

c. Brassica carinata

d. Brassica compestris

Ans. c

56. Horse gram is also known as:

a. Chickpea

b. Pigeonpea

c. Mungbean

d. Sword bean

Ans. a

57. Arkel is a variety of:

a. Groundnut

b. Arhar

c. Pea

d. Toria

Ans. c

58. The crop grown in all the three seasons under UP conditions is:

a. Paddy

b. Wheat

c. Sunflower

d. Groundnut

Ans. c

59. The crop sown in the month of July is called:

a. Summer season crop

b. Kharif season crop

c. Rabi season crop

d. Spring season crop

Ans. b

60. Which of the following crop fixes nitrogen?

a. Alfalfa

b. Red clover

c. Cowpea

d. All of these

Ans. d

61. Which crop is not fixes nitrogen?

a. Alfalfa

b. Red clover

c. Cowpea

d. Rajmas

Ans. d

62. Pulses fit well in cropping system as they are:

a. Short duration crops

b. Disease-resistant crops

c. Long duration crops

d. Moisture stress resistant crops

Ans. a

63. Sugarcane is a:

a. Cash crop

b. Trap crop

c. Cover crop

d. None of these

Ans. a

64. Which one is not the variety of American cotton?

a. Sujata

b. Digvijaya

c. Laxmi

d. Mahalaxmi

Ans. b

65. Which one is the species of American cotton?

a. Gossypium hirsutum

b. Gossypium borbadence

c. Both of these

d. None of these

Ans. c

66. Brassica compestris is known as:

a. Sarson

b. Toria

c. Mustard

d. Taramira

Ans. a

67. The botanical name of mustard is:

a. Brassica compestris

b. Brassica napus

c. Brassica juncea

d. None of these

Ans. c

68. Kranti is the variety of:

a. Mustard

b. Sarson

c. Toria

d. Taramira

Ans. a

69. The word Fuzz refers to:

a. Course fibre

b. Fine fibre

c. Jute fibre

d. Sanai fibre

Ans. b

70. Major constitute is of cotton fibre:

a. Fat

b. Lignin

c. Cellulose

d. Protein

Ans. c

71. Nicotine content in chewing tobacco is:

a. 1-2%

b. 3-4%

c. 5-6%

d. 8-9%

Ans. d

72. Nicotine content in cigarette tobacco is:

a. 1-2%

b. 3-4%

c. 5-6%

d. 8-9%

Ans. a

73. Nicotine content in cigar tobacco is:

a. 1-2%

b. 3-4%

c. 5-6%

d. 6-7%

Ans. d

74. Nicotine content in burley tobacco is:

a. 1-2%

b. 3-4%

c. 5-6%

d. 8-9%

Ans. b

75. Nicotine content in bidi tobacco is:

a. 1-2%

b. 3-4%

c. 5-6%

d. 8-9%

Ans. c

76. Which is as inset trap crop:

a. Paddy

b. Arhar

c. Bhindi

d. Potato

Ans. c

77. First dwarf variety of rice developed in India is:

a. Jaya

b. Prasad

c. PD-4

d. None of these

Ans. a

78. Aroma in scented rice is due to the presence of:

a. 1 Acetyle- 1 pyralin

b. 2 Acetyle- 1 pyralin

c. 1 Acetyle- 2 pyralin

d. 2 Acetyle- 2 pyralin

Ans. b

79. Recently released Basmati variety of rice is:

a. Vasumati

b. Pusa- suganda-2

c. Pusa- suganda-3

d. All the above

Ans. d

80. In North India, maize crop is mainly sown in:

a. Kharif

b. Rabi

c. Spring

d. Rabi and Kharif

Ans. a

81. Which one is the vegetable type variety of soybean?

a. Willomel

b. Green soya

c. Imperical

d. All of these

Ans. a

82. Pungency of mustard oil is caused by presence of:

a. Amino acid

b. Erucic acid

c. Glucosinolates

d. None of these

Ans. c

83. Which one is a multicut variety of sorghum?

a. UP Chari-1

b. Pant Chari-3

c. MP Chari

d. Pusa Chari-

Ans. c

84. Which one is the dual purpose variety of sorghum?

a. CSV- 15

b. Pant Chari-5

c. CSH-13 R

d. All the above

Ans. d

85. Crude protein content in Hybrid Napier grass is:

a. 5.2%

b. 10.2%

c. 14.2%

d. 18.3%

Ans. b

86. Hybrid napier is a cross of:

a. Sorghum X Bajra

b. Bajra X Napier

c. Napier X Sudan grass

d. Napier X Sorghuum

Ans. b

87. Napier grass is multiples through:

a. Seed

b. Stem

c. Root

d. Both b and c

Ans. d

88. Pennisetum pedicellatum is a botanical name of:

a. Napier grass

b. Dinanath grass

c. Sudan grass

d. Phulva grass

Ans. c

89. Which one is the blast resistant variety of rice?

a. Pant Dhan 4

b. Govind

c. Jaya

d. All of these

Ans. d

90. Which one is not the scented variety of rice?

a. T – 3

b. Basmati – 1

c. N – 12

d. T – 23

Ans. d

91. Will resistant variety of gram is:

a. JG – 315

b. VG – 244

c. Pusa – 212

d. All of these

Ans. a

92. Which one is not the late maturing variety of gram?

a. Radhey

b. Pant G 114

c. Avrodhi

d. Pusa 372

Ans. c

93. Which crop is grown in Rabi season?

a. Okra

b. Pea

c. Potato

d. Both b and c

Ans. d

94. Which of the following is not a kabuli gram variety?

a. L – 550

b. Pusa 267

c. Pragati

d. All of these

Ans. d

95. Which of the following is not a late maturing kabuli gram variety?

a. L – 550

b. Pusa 267

c. Phule G0517

d. All of these

Ans. c

96. Which of the following is a gram variety lodging tolerant is?

a. Pusa 256

b. Sadbhavna

c. DCP 92-3

d. All of these

Ans. c

97. Which of the following is not a pea variety?

a. Shikha

b. Sapna

c. Swati

d. Mallika

Ans. d

98. Which of the following is a lentil variety?

a. Mallika

b. K – 75

c. Priya

d. All of these

Ans. d

99. Which of the following variet of pea is suitable for mountain agriculture?

a. VL Matar 3

b. VL Ageti Matar 7

c. Vivek Matar

d. All of these

Ans. d

100. Which one is not a spreading type variety of groundnut?

a. Jyoti

b. Jawahar 2

c. T-32

d. None of these

Ans. d

101. Kadiri-3 is the variety of:

a. Groundnut

b. Pea

c. Lentil

d. Sesamum

Ans. a

102. Pragati is a varity of:

a. Pigeonpea

b. Gram

c. Pea

d. Lentil

Ans. b

103. Day neutal crop is:

a. Rice

b. Wheat

c. Sunflower

d. All of these

Ans. c

104. Which one of the bunching type variety of ground nut?

a. T-25

b. T-28

c. T-33

d. T-99

Ans. c

105. Which one is the first dwarf variety of rice in India?

a. IR-8

b. Balu

c. Jaya

d. Ratna

Ans. c

106. Specific leaf weight is equal to:

a. Leaf weight/ leaf area

b. Leaf weight/ plant weight

c. Plant weight/ leaf weight

d. None of these

Ans. b

107. Which one is the single cut variety of oat?

a. Kent

b. OS-6

c. OS-7

d. None of these

Ans. d

108. What is the economic part of poppy?

a. Root

b. Stem

c. Capsule

d. Leaves

Ans. c

109. The recommended variety of pigeonpea wheat cropping system is:

a. T7

b. T17

c. Bahar

d. UPAS 120

Ans. d

110. Parodovic is the variety of:

a. Soyabean

b. Sunflower

c. Sugarcane

d. Sesame

Ans. b

111. Wheat variety suitable for rainfed areas is:

a. HD 2329

b. HD 2285

c. Lok 1

d. PBW 343

Ans. c

112. ICPL 187 is a variety of:

a. Chickpea

b. Pigeonpea

c. Cowpea

d. Lentil

Ans. b

113. Gauri, Sweta and Versha are newly released varieties of:

a. Rice

b. Hybrid rice

c. Maize

d. Sorghum

Ans. a

114. Pusa RH 10, HRI-120, PHV 71 and APHR are newly released hybrid varieties of:

a. Rice

b. Hybrid rice

c. Maize

d. Sorghum

Ans. a

115. Pusa hybrid-1, Shaktiman-1 and Shaktiman-2 varieties of maize are rich in:

a. Protein

b. Fat

c. Carbohydrates

d. Starch

Ans. a

116. Kanchan (NLS 4) is a prominent variet of tobacco for:

a. Northern light soil

b. Southern light soil

c. Black soil

d. All of these

Ans. a

117. Hema and Gauthami are prominent varieties of tobacco for:

a. Northern light soil

b. Southern light soil

c. Black soil

d. All of these

Ans. c

118. Anand 119 (A-119) is a prominent variety is:

a. Bidi

b. Flue cured variety

c. Cigar

d. Chewing

Ans. a

119. Gujarat tobacco 9 (GT9) is a prominent variety is:

a. Bidi

b. Flue cured variety

c. Cigar

d. Chewing

Ans. a

120. Manasi is recently released chewing tobacco variety of:

a. Motihari

b. Jati

c. Both of these

d. None of these

Ans. b

121. Torsa is recently released chewing tobacco variety of:

a. Motihari

b. Jati

c. Both of these

d. None of these

Ans. a

122. Dharla is a chewing tobacco variety of:

a. Hemti (Late type)

b. Bitri (Early type)

c. Both of these

d. None of these

Ans. a

123. Vijay, Amber, Sona and Kisan is composite varieties of:

a. Wheat

b. Maize

c. Rice

d. Jowar

Ans. b

124. Salt tolerant barley varieties are:

a. Amber

b. Jyoti

c. Azad

d. All of these

Ans. d

125. 6 rows tolerant barley varieties are:

a. C 138

b. PL 56

c. C 164

d. All of these

Ans. d

126. Which barley varieties are most suited for malt purposes:

a. Amber

b. Jyoti

c. Azad

d. All of these

Ans. a

127. Huskless barley varieties are:

a. Karan-19

b. Ratna

c. Amber

d. All of these

Ans. a

128. Dual purpose and high yielding varieties of Bajra is:

a. PCB 164

b. BJ 104

c. BK 560

d. HB 68

Ans. a

129. Indaf-1, Indaf-5 and sharda are important varieties of:

a. Finger millet (Ragi)

b. Proso millet (cheena)

c. Bernyard millet (Sawan)

d. Kodon millet (Kodon)

Ans. a

130. CO1, MS 4872, MS 4884 and Bhavna are important varieties of:

a. Finger millet (Ragi)

b. Proso millet (cheena)

c. Bernyard millet (Sawan)

d. Kodon millet (Kodon)

Ans. b

131. ISC 700, ISC 701, Pratap Kangni 1 and Nischal are important varieties of:

a. Finger millet (Ragi)

b. Proso millet (cheena)

c. Foxtail millet (Kukum)

d. Kodon millet (Kodon)

Ans. c

132. UP 319 is a variety of:

a. Paddy

b. Wheat

c. Jowar

d. Bajra

Ans. b

133. Niwas 1, Dindori73, Pali and JK 76 are important varieties of:

a. Finger millet (Ragi)

b. Proso millet (cheena)

c. Bernyard millet (Sawan)

d. Kodon millet (Kodon)

Ans. d

134. Anurag, Chandan, IPM 149 and IPM 151 are important varieties of:

a. a. Finger millet (Ragi)

b. Proso millet (cheena)

c. Bernyard millet (Sawan)

d. Kodon millet (Kodon)

Ans. c

135. Bragg, Lee, Clark 63 and improved pelicone are important varieties of:

a. Soyabean

b. Wheat

c. Sunflower

d. Sefflower

Ans. a

136. Shilajeet, Ankur, Alankar and Gaurav are important varieties of:

a. Soyabean

b. Wheat

c. Sunflower

d. Sefflower

Ans. a

137. Sonali, Sabujsona, Shyamli, Reshma, Padma and Baldev are important varieties of which jute species:

a. Corchorus antichorous

b. Corchorus acutangulus

c. Corchorus capsularis

d. Corchorus olitoris

Ans. c

138. Which one is barley variety:

a. Sonalika

b. Naveen

c. Azad

d. Sona

Ans. c

139. Basudev, Naveen, Mahadev, Savitri and Rabti are important varieties of which jute species:

a. Corchorus antichorous

b. Corchorus acutangulus

c. Corchorus capsularis

d. Corchorus olitoris

Ans. d

140. Which one is a oat variety:

a. Sonalika

b. Naveen

c. Azad

d. Kent

Ans. d

141. Which of the following variety are related to oilseeds?

a.CSH 4

b. Janak

c. Ganga 5

d. Varuna

Ans. d

142. Rajkoo is a variety of:

a. Paddy

b. Wheat

c. Jowar

d. Bajra

Ans. d

143. Which wheat variety is suitable for sodic soil:

a. K-68

b. K 8027

c. HP 1102

d. Raj 3077

Ans. d

144. Chickpea variety is suitable for sodic soil is:

a. Karnal Chana

b. DCP 92-3

c. KWR 108

d. JG 315

Ans. a

145. Which variety of arhar is suitable for double cropping system:

a. Bahar

b. Type 7

c. Type 17

d. UPAS 120

Ans. d

146. Chandra, TMV 3, Type 28 and C 501 are important varieties of groundnut are:

a. Spreading Type

b. Bunch type

c. Semi spreading type

d. None of these

Ans. a

147. TMV1, TMV2, TMV9, Jyoti and Kuber are important varieties of groundnut are:

a. Spreading Type

b. Bunch type

c. Semi spreading type

d. None of these

Ans. b

148. Sangam, Bhawani and Shivani are important varieties of:

a. Toria

b. Yellow sarson

c. Brown sarson

d. Rai or raya

Ans. a

149. K88, Pusa Karishma and Pusa Bahar are important varieties of:

a. Toria

b. Yellow sarson

c. Brown sarson

d. None of these

Ans. b

150. Pusa Kalyani, Sulpha, BS 70 and BSH1 are important varieties of:

a. Toria

b. Yellow sarson

c. Brown sarson

d. None of these

Ans. c

151. Sita, Varuna, Rohini, Vardan, Shekhar, Prakash, Pusa Jai Kisan and Vaibhav are important varieties of:

a. Toria

b. Yellow sarson

c. Brown sarson

d. Rai or Raya

Ans. d

152. Japani rape, Chinese rape, FS 9002 and FS 908 are important varieties of:

a. Toria

b. Yellow sarson

c. Brown sarson

d. Rai or Raya

Ans. c

153. Pusa aghani and NRCDR 02 are important varieties of rai for:

a. Normal sowing

b. Early sowing

c. Late sowing

d. None of these

Ans. b

154. DRSF 108, UPS 2, UPS 5 and Tara are important varieties of:

a. Sunflower

b. Safflower

c. Maize

d. Sorghum

Ans. a

155. KBSH1, Jwala mukhi, Sungene 85, Pro sun09 are important varieties of sunflower of:

a. Hybrid

b. Deshi

c. Composite

d. None of these

Ans. a

156. Chambal, Sweta, Shubhra, Neelam are important varieties of:

a. Linseed

b. Lentil

c. Mustard

d. Sunflower

Ans. a

157. Gaurav, Jeevan, Nagarkot and Parvati are important dual purpose varieties of:

a. Linseed

b. Lentil

c. Mustard

d. Sunflower

Ans. a

158. Aruna, Bhagya, Soubhagya, Jyoti and Gauch 1 are important dual propose varieties of:

a. Linseed

b. Lentil

c. Mustard

d. Castor

Ans. d

159. Chandana, Prachi, Gauri, Pratap and Madhvi are important varieties of:

a. Linseed

b. Sesame

c. Mustard

d. Sunflower

Ans. b

160. Type 65, Malviya305, Type56, Type9 are important varieties of:

a. Linseed

b. Safflower

c. Mustard

d. Sunflower

Ans. b

161. Phule G95311, Jawahar Chana-1, KAK-2, Chamtkar, Ujjawala and Dhawla are important varieties of:

a. Desi Chickpea

b. Kabuli Chickpea

c. Pigeonpea

d. Lentil

Ans. b

162. Anvita, RSG 963, Phule G12 and PBG 3 are important varieties of:

 a. Desi Chickpea

b. Kabuli Chickpea

c. Pigeonpea

d. Lentil

Ans. a

163. Newly released of lathyrus which contains less toxic substances is:

a. Ratan

b. B-1

c. Pusa 24

d. Nirma

Ans. a

164. Ujjawala and Dhawla are newly released varieties of:

a. Bold seeded desi chickpea

b. Small seeded desi chickpea

c. Bold seeded kabuli chickpea

d. Small seeded kabuli chickpea

Ans. c

165. KPG 59 (Udai) variety of desi chickpea is recommended for:

a. Early sown conditions

b. Late sown conditions

c. Salt affected soils

d. None of these

Ans. b

166. UPAS 120, Manak, Pragati and Jagrati  are important varieties pigeonpea of:

a. Early maturing

b. Medium maturing

c. Late maturing

d. None of these

Ans. a

167. Malviya arhar 3, Maruti, Asha and BSMR 736 are important varieties pigeonpea of:

a. Early maturing

b. Medium maturing

c. Late maturing

d. None of these

Ans. b

168. Bahar, Narendra arhar-1, Amar, Azad and Malviya Chamatkar are important varieties of pigeonpea is:

a. Early maturing

b. Medium maturing

c. Late maturing

d. None of these

Ans. c

169. Meha, Samrat, HUM16, COGG 912 and HUM 12 are important varieties of:

a. Mungbean

b. Urdbean

c. Pigeonpea

d. Cowpea

Ans. a

170. Uttara, KU 96-3, NDU 99-2, KU 300 and Barkha are important varieties of:

a. Mungbean

b. Urdbean

c. Pigeonpea

d. Cowpea

Ans. b

171. Priya, Sheri, Noori, Narendra masor-1 and Garima are important varieties of lentil of:

a. Small seeded

b. Medium seeded

c. Bold seeded

d. None of these

Ans. c

172. Pant masoor 406, Pant masoor 4, Pant masoor 639, Ranjan and Asha are important varieties of lentil of:

a. Small seeded

b. Medium seeded

c. Bold seeded

d. None of these

Ans. a

173. IPFD 1-10, IPFD 99-13, Jayanti, KPMR 522 and KPMR 400 are important varieties of:

a. Fieldpea

b. Cowpea

c. Chickpea

d. Pigeonpea

Ans. a

174. Dual purpose varieties of Fieldpea is:

a. Uttara

b. Shikha

c. Jayanti

d. Alankar

Ans. c

175. Arkil, Early December, Early Bejor and Bonville are important varieties of:

a. Fieldpea

b. Garden pea

c. Chickpea

d. Pigeonpea

Ans. b

176. Containder, Mizoram local, Naga local, Meghalaya local and Local purple pod are important varieties of:

a. French bean

b. Rice bean

c. Mung bean

d. Urd bean

Ans. a

177. PDR 14, HUR 15, HUR 137, IIPR 96-4 and Utkarsh are important varieties of:

a. French bean

b. Rice bean

c. Mung bean

d. Urd bean

Ans. a

178. Pusa barsati, Pusa rituraj, Gomti and FS 68 are important varieties of:

a. Pigeonpea

b. Cowpea

c. Chickpea

d. Field pea

Ans. b

179. HFO 114, UPO 94 and Bundel Jai 851 are important varieties of:

a. Berseem

b. Oat

c. Lucern

d. None of these

Ans. b

180. Rambler, Sirsa Type 9, Anand 2, NDRI Selection 1 and Selection 244 are important varieties of:

a. Cowpea

b. Oat

c. Berseem

d. Lucern

Ans. d

181. MP Chari, Pusa chari and J69 are important varieties of:

a. Single cut

b. Two cut

c. Multi cut

d. None of these

Ans. c

182. Reo, Pusa chari2, Pusa chari6 and Haryana chari are important varieties of:

a. Single cut

b. Two cut

c. Multi cut

d. None of these

Ans. a

183. African tall is a important variety of:

a. Chari

b. Fodder Maize

c. Bajra

d. None of these

Ans. b

184. Improved chari is a important variety of:

a. Chari

b. Maize

c. Bajra

d. Teosinte

Ans. d

185. FOS 217, Pusa sona and Durgapura safed are important varieties of:

a. Cluster bean

b. Rice bean

c. Mung bean

d. Urd bean

Ans. a

186. Hamli, Gatton, Sigor, Nchise and Kingrach are important varieties of:

a. Guinea grass

b. Sudan grass

c. Para grass

d. Napier grass

Ans. a

187. Wheeler, Sweet sudan, Tift sudan and 59-3 are important varieties of:

a. Guinea grass

b. Sudan grass

c. Para grass

d. Napier grass

Ans. b

188.  Pusa Giant and NB 21 are important varieties of: a. Guinea grass

b. Sudan grass

c. Para grass

d. Napier grass

Ans. d

189. IGFRI 2808, PP10, PP15, JP12, Pusa3, Pusa38, PP47, IGFRI2-2-2 and IGFRI 32-11 are important varieties of:

a. Guinea grass

b. Sudan grass

c. Para grass

d. Napier grass

Ans. c

190. Red color potato varieties are:

a. Kufri Sinduri

b. Kufri Lalima

c. Kufri Kisan

d. All of these

Ans. d

191. Potato varieties are suitable for chips making:

a. Chipsona-1

b. Chipsona-2

c. Both of these

d. None of these

Ans. c

192. Which variety of sugarcane is known as wonder cane of North India:

a. CO1148

b. COS 767

c. CO91010

d. CO87044

Ans. a

193. BO 91, CO 740 and CO 453 sugarcane varieties are suitable for:

a. Sodic soils

b. Waterlogged conditions

c. Dryland conditions

d. Highest sucrose ccontent

Ans. a

194. CO 1007, CO 1157, CO 785, CO 975, BO91, COS 8118 sugarcane varieties are suitable for:

a. Sodic soils

b. Waterlogged conditions

c. Dryland conditions

d. Highest sucrose ccontent

Ans. b

195. CO 421, CO 449, COS 510 and COL 8001 sugarcane varieties are suitable for:

a. Sodic soils

b. Waterlogged conditions

c. Dryland conditions

d. Highest sucrose ccontent

Ans. c

196. CO 775, COL 7901, COL 7810 and CCOS 510 sugarcane varieties are suitable for:

a. Sodic soils

b. Waterlogged conditions

c. Dryland conditions

d. Highest sucrose ccontent

Ans. d

197. BO 17 and BO32 sugarcane varieties are suitable for:

a. Khader areas of rivers

b. Waterlogged conditions

c. Dryland conditions

d. Highest sucrose content

Ans. a

198. CO740, CCOS510, COL8504, COS8207 and COS8016 sugarcane varieties are suitable for:

a. Rotooning

b. Waterlogged conditions

c. Dryland conditions

d. Early maturing high yielding variety of Penninsular region

Ans. a

199. CO 94008(Shyama) sugarcane variety is suitable for:

a. Rotooning

b. Waterlogged conditions

c. Dryland conditions

d. Early maturing high yielding variety of Penninsular region

Ans. d

200. Ramonskaya 60, IISR composite1, LS6, Pant S10, Moribo and Magnapoly are important varieties of:

a. Sugarbeet

b. Sugarcane

c. Jute

d. Cotton

Ans. a

https://ws-in.amazon-adsystem.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&OneJS=1&Operation=GetAdHtml&MarketPlace=IN&source=ss&ref=as_ss_li_til&ad_type=product_link&tracking_id=gurjeet0a7-21&language=en_IN&marketplace=amazon&region=IN&placement=8183601413&asins=8183601413&linkId=3b9b40b98fc2235617fc41877448bfde&show_border=true&link_opens_in_new_window=true https://ws-in.amazon-adsystem.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&OneJS=1&Operation=GetAdHtml&MarketPlace=IN&source=ss&ref=as_ss_li_til&ad_type=product_link&tracking_id=gurjeet0a7-21&language=en_IN&marketplace=amazon&region=IN&placement=8193766911&asins=8193766911&linkId=f9f1dd0498782437f54d11f30e5b6b01&show_border=true&link_opens_in_new_window=true https://ws-in.amazon-adsystem.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&OneJS=1&Operation=GetAdHtml&MarketPlace=IN&source=ss&ref=as_ss_li_til&ad_type=product_link&tracking_id=gurjeet0a7-21&language=en_IN&marketplace=amazon&region=IN&placement=B099F315NW&asins=B099F315NW&linkId=affdb79c0b6c31454b8738839a4a32b4&show_border=true&link_opens_in_new_window=true https://ws-in.amazon-adsystem.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&OneJS=1&Operation=GetAdHtml&MarketPlace=IN&source=ss&ref=as_ss_li_til&ad_type=product_link&tracking_id=gurjeet0a7-21&language=en_IN&marketplace=amazon&region=IN&placement=B08BG92JJM&asins=B08BG92JJM&linkId=02c7940a66b49c444f42aed6420745cc&show_border=true&link_opens_in_new_window=true https://ws-in.amazon-adsystem.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&OneJS=1&Operation=GetAdHtml&MarketPlace=IN&source=ss&ref=as_ss_li_til&ad_type=product_link&tracking_id=gurjeet0a7-21&language=en_IN&marketplace=amazon&region=IN&placement=B0762JWHQV&asins=B0762JWHQV&linkId=a98a91b86d5a2e83a886481d2d6a72a7&show_border=true&link_opens_in_new_window=true https://ws-in.amazon-adsystem.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&OneJS=1&Operation=GetAdHtml&MarketPlace=IN&source=ss&ref=as_ss_li_til&ad_type=product_link&tracking_id=gurjeet0a7-21&language=en_IN&marketplace=amazon&region=IN&placement=9390239729&asins=9390239729&linkId=4e0891c417e086d9d897fa1caa9a1c8c&show_border=true&link_opens_in_new_window=true https://ws-in.amazon-adsystem.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&OneJS=1&Operation=GetAdHtml&MarketPlace=IN&source=ss&ref=as_ss_li_til&ad_type=product_link&tracking_id=gurjeet0a7-21&language=en_IN&marketplace=amazon&region=IN&placement=5217221038&asins=5217221038&linkId=8016d051ac90de65402d23dbca0080c1&show_border=true&link_opens_in_new_window=true
Spread the knowledge

Related posts

Leave a Comment