Evolution Multiple Choice Questions and Answers pdf

Origin of Life & Evidence of Evolution
Spread the knowledge

Evolution Multiple Choice Questions and Answers pdf

Multiple choice Questions of Zoology Topic Evolution Multiple Choice Questions and Answers pdf (Origin of Life & Evidence of Evolution Quiz) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

1. The origin of universe occurred about

(a) 10-15 billion years ago

(b) 30-40 billion years ago

(c) 40-50 billion years ago

(d) 50-60 billions years ago

Ans. a

2. Who is known as founder of ‘theory of catastrophism’?

(a) Oparin

(b) Haldane

(c) G Cuvier

(d) Darwin

Ans. c

3. The first living beings on earth were

(a) chemoheterotrophs 

(b) autotrophs

(c) cyanobacteria

(d) photoautotrophs

Ans. a

4. The term ‘microsphere’ was given by

(a) Sydney Fox

(b) Haldane 

(c) Miller

(d) Oparin

Ans. a

5. The coacervate hypothesis was given by

(a) Al Oparin

(b) Haldane

(c) Sydney Fax

(d) Darwin

Ans. a

6. Life originated in the era

(a) Precambrian 

(b) Mesozoic

(c) Coenozoic

(d) Darwin

Ans. a

7. The age of Big-Bang likely to be in the order of

(a) sq10,10 yr

(b) sq10,20yr

(c) sq10,5yr

(d) sq10,2yr

Ans. a

8. Which of the following is the strongest evidence that prokaryotes evolved before eukaryotes?

(a) Meteorites that have struck the earth

(b) Abiotic experiments that constructed liposomes in the laboratory

(c) Liposomes look like prokaryotic cells

(d) The oldest fossilised cells resemble prokaryotes

Ans. d

9. The presence of salts (NaCl and other) in the animal body fluids gives an inference that life originated in the

(a) rainwater

(b) primitive ocean

(c) salt solutions

(d) None of the above

Ans. b

10. A prokaryotic cell differs from eukaryotic cell due to the lack of

(a) nucleolus

(b) nuclear membrane

(c) membrane bound cell organelles

(d) All of the above

Ans. d

Evolution Questions and Answers pdf

11. Who proposed the theory of cosmozoic origin?

(a) Richter and Arrhenius 

(b) Urey and Miller

(c) Haeckel

(d) Lamarck

Ans. a

12. The theory of abiogenesis is also known as

(a) germplasm theory

(b) theory of spontaneous generation

(c) theory of panspermia

(d) Oparin-Haldane theory

Ans. b

13. Human being belongs to the species of

(a) Homo erectus 

(b) Homo sapiens

(c) Homo habilis

(d) Homonidae

Ans. b

15. Neanderthal man existed in the . pleistocene period.

(a) early 

(b) middle

(C) late

(d) None of these

Ans. b

16. Australopithecus is also known as southern ape because it had

(a) man like characters

(b) ape like characters

(c) Both (a) and (b)

(d) monkey like characters

Ans. d

17. Evolution of man has started during

(a) Oligocene and Miocene period

(b) Eocene and Oligocene period

(c) Palaeocene and Eocene period

(d) Miocene and Pliocene period

Ans. a

18. Among the human ancestors, the brain size was more than 1000 cc in

(a) Homo neanderthalensis

(b) Homo erectus

(c) Ramapithecus

(d) Homo habilis

Ans. a

19. The primate which existed 15 million years ago, among these was

(a) Homo habilis 

(b) Australopithecus

(c) Ramapithecus

(d) Homo erectus

Ans. a

20. The primitive form of Homo sapiens, who made tools, cover his body with hides and built huts was

(a) Homo sapiens neanderthalensis

(b) Homo habilis

(c) Homo pekinensis

(d) Homo sapiens sapiens

Ans. a

Heredity and Evolution class 10 Questions and Answers pdf

21. The brain capacity of Homo erectus was about 

(a) 650 cc

(b) 900 cc

(c) 1200 cc

(d) 1400 cc

Ans. c

22. Which one of the following is most primitive ancestor of man?

(a) Homo habilis

(b) Australopithecus

(c) Ramapithecus punjabicus

(d) Homo neanderthalensis

Ans. c

23. First human appeared during

(a) Oligocene 

(b) Miocene

(c) Pliocene

(d) Pleistocene

Ans. d

24. The name of the fossil hominid of Shivalik hills of India is

(a) Australopithecus 

(b) Ramapithecus

(c) Sinanthropus

(d) None of these

Ans. b

25. The Java man is also known as

(a) Sinanthropus

(b) Pithecanthropus erectus

(c) Homo sapiens

(d) Homo habilis

Ans. b

26. The next stage in the evolution of man after Australopithecus was

(a) Homo habilis

(b) Homo sapiens

(c) Homo erectus 

(d) Homo pekinensis

Ans. a

27. Who said ‘abiogenesis’ first but biogenesis ever since?  

(a) Maldane

(b) Pasteur

(c) Fox

(d) Oparin

Ans. d

28. Which was absent in the atmosphere at the time of origin of life?

(a) NH3

(b) H2

(c) CO2

(d) CH4

Ans. c

29. A compound important in prebiotic evolution was

(a) SO2 

(b) CH4

(c) CH3

(d) NO

Ans. b

30. Coacervates belong to the category of

(a) protozoans

(b) molecular aggregates

(c) molecular aggregates surrounded by lipid membrane

(d) cyanobacteria

Ans. b

mcq on origin and evolution of life pdf | mcq on origin of life with answer | mcq on origin and evolution of earth| evolution test multiple choice answer key | evolution multiple choice questions with answers

31. Wings of birds and bat are

(a) homologous 

(b) analogous

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. b

32. Which is not vestigial in man?

(a) Tail vertebrae 

(b) Nails

(c) Nictitating membrane

(d) Appendix

Ans. b

33. Evolution of a species or group can be studied throuel

(a) fossils 

(b) carbon dating

(c) DNA analysis

(d) All of these

Ans. d

34. Archeopteryx shows origin of

(a) birds from reptiles

(b) birds from pisces

(c) reptile from birds 

(d) pisces from birds

Ans. a

35. Eusthenopteron connects

(a) reptiles and amphibian

(b) reptiles and birds

(c) birds and mammals

(d) fish and amphibian

Ans. d

36. Factors in the formation of new species are

(a) competition and variation

(b) isolation and competition

(c) competition and mutation

(d) isolation and mutation

Ans. a

37. Which of the following statement is incorrect

(a) de Vries

(b) Lemaitre

(c) JBS Haldane – Law of continuity of germ plasm

(d) Louis Pasteur – Germ theory of disease and immunology Mutation theory Big bang theory

Ans. c

38. Convergent evolution of two species is associated with

(a) different habitat

(b) analogous organs

(c) homologous organs

(d) recent common ancestor

Ans. b

39. An evolutionary process, giving rise to new species adapting to new habitats and ways of life is called

(a) adaptation

(b) microevolution

(c) convergent evolution

(d) adaptive radiation

Ans. d

40. Hand of man, wing of bat and flipper of seal represent:

(a) vestigial organs

(b) analogous organs

(c) homologous organs

(d) evolutionary organs

Ans. c

For Zoology Topic Wise MCQs CLICK HERE

For More Topic Wise Botany MCQs CLICK HERE

For Environment and Ecology MCQs Click Here


Spread the knowledge

Related posts

18 Thoughts to “Evolution Multiple Choice Questions and Answers pdf”

  1. […] 5. Origin of Life and Evidences of Evolution […]

  2. This really is an outstanding article.

  3. There are some interesting points in that clause but I dont know if I see all of them eye to centre . There is some validness but I will take hold legal opinion until I look into it further. Good clause, thanks and we want more! Added to FeedBurner besides.

  4. I love the information on your website. I totally agree with your post here and I think that you are on the right track.

  5. Thanks for taking time for sharing this article, it was fantastic and very informative. as a first time visitor to your blog

  6. Thank you for the post on your blog. Do you provide an RSS feed?

  7. Just to let you know, this page seems a little bit odd from my smart phone. Who knows perhaps it really is just my phone. Great post by the way.

  8. I just want to say I’m all new to weblog and truly loved this web-site. Probably I’m want to bookmark your blog . You absolutely have great posts. Thank you for sharing with us your web page.

  9. This is my first time I have visited your site. I found a lot of interesting stuff in your blog. From the tons of comments on your posts, I guess I am not the only one! keep up the good work.

  10. A motivating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more about this topic, it might not be a taboo matter but usually people don’t discuss these subjects. To the next! Many thanks!!

  11. I have study a couple of the articles on your blog these few days, and I truly like your style of blogging. I bookmarked it to my favorites blog list and will be checking back soon. Pls check out my site as well and let me know your opinion. Have you considered promoting your blog? add it to SEO Directory right now 🙂 http://www.links.m106.com

  12. Good thorough ideas here.Id like to recommend checking out things like cheese. What exactly are you looking for though?

  13. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog. I really hope to check out the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

  14. Fantastic article! I’ll subscribe correct now wth my feedreader software package and my seotons!

Leave a Comment