Infertility Quiz | ivf | Infertility Symptoms & Depression

Infertility Quiz
Spread the knowledge

Multiple choice Questions of Zoology (Fertilisation & Infertility) for NEET, GATE, AIAPGET, NEET MDS, NEET PG, DNB PDCET, AIIMS SS, PGIMER (Other), AIIMS PG and many more competitive examinations.

Infertility Symptoms Quiz

1. Fertilisation of ovum in mammals take place in

(a) vagina

(b) uterus

(c) vestibule

(d) Falopian tube

Ans. d

2. For fertilisation of the frog’s egg  

(a) sperms of same species are essential

(b) sperms of different species are essential

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Ans. a

3. Capacitation of sperms occurs in

(a) vagina

(b) vas efferens

(c) vas deferens

(d) female genital tract

Ans. d

4. The animal with the longest gestation period is  

(a) cow

(b) horse 

(c) camel

(d) elephant

Ans. d

5. Secretion of which following structure is responsible for the preparedness of inner wall of uterus for the implantation?

(a) Corpus luteum 

(b) Ovarian follicle

(c) Ovary

(d) Pituitary gland

Ans. a

6. Gestation period in human beings is

(a) 112-120 days 

(b) 145-155 days

(c) 600-640 days

(d) 270-290 days

Ans. d

7. Gestation period is the duration

(a) of fertilisation

(b) between fertilisation and parturition

(c) between egg growth and ovulation

(d) of preparation of sex cells and fertilisation

Ans. b

8. Fertilisation process is generally divided into

(a) one type

(b) two types

(c) three types

(d) four types

Ans. b

9. A chemical fertilisin is produced from

(a) polar bodies

(b) middle piece of sperm

(c) acrosome

(d) mature eggs

Ans. d

10. Which part of a sperm enters into an ovum during fertilisation?

(a) Head

(b) Tail

(c) Whole of it

(d) Middle piece  

Ans. a

Infertility Depression Quiz

11. Fertilisin is

(a) glycoprotein 

(b) steroid

(c) phospholipid

(d) Both (a) and (b)

Ans. a

12. Fusion of dissimilar gametes is known as

(a) fertilisation 

(b) dichogamy

(c) autogamy

(d) allogamy

Ans. a

13. Which part of the ovary in mammals act as an endocrine gland over ovulation?

(a) Graafian follicle 

(b) Stroma

(c) Germinal epithelium

(d) Vitelline membrane

Ans. a

14. Human embryo completes development in

(a) 180 days

(b) 300 days

(c) 250 days

(d) 266 days

Ans. d

15. The rate of active movement of sperms is

(a) 1.5-3.0 cm/min

(b) 1.5-8.0 cm/min

(c) 1.5- 3.0 m/min

(d) 1.5-3.0 m/w

Ans. b

16. Energy centre of sperm is  

(a) head

(b) middle piece

(c) entire sperm

(d) tail

Ans. b

17. Which of the following represents a condition of highly reduced motility of sperms?

(a) Azoospermia 

(b) Polyspermy

(c) Oligospermia

(d) Asthenospermia

Ans. d

18. Chemical found on the surface of ovum which attracts the sperm is

(a) antifertilisin

(b) fertilisin

(c) agglutinin

(d) hyaluronidase

Ans. b

19. Name the phenomenon that allows fertilisin acts as a receptor for antifertilisin that makes them capable of fertilising the egg of the same species.

(a) Capacitation

(b) Insemination

(c) Copulation

(d) Amphimixis

Ans. a

20. At which region, an ovum receives the sperm in frogs?

(a) Animal pole

(b) Vegetal pole

(c) Equator

(d) Pigmented area

Ans. a

ivf quiz

21. Name the minerals found to be essential for an acrosomal reaction during fertilisation.  

(a) Na+, K+

(b) Na+, Ca2+

(c) Ca+2 , Mg+2

(d) K+, Fe+3

Ans. b

22. Which path is commonly followed by the male nucleus to get fused with the female pronucleus?

(a) Penetration path

(b) Copulation path

(c) Fertilisation path

(d) Capacitation path

Ans. c

23. What will happen if an unfertilised egg is allowed to get pricked with some needle or something pointed?  

(a) Not affected

(b) Die immediately

(c) Divide

(d) Remains undivided

Ans. d

24. Why does an unfertilised ovum usually fails to undergo division?

(a) It has only small nucleus

(b) It has no centriole

(c) Number of mitochondria are less so do not provide enough energy for division

(d) Its nucleus to cytoplasmic ratio is stable

Ans. b

25. Process of fertilisation is found to be external in

(a) hen

(b) frog

(c) earthworm

(d) Hydra

Ans. b

26. Ovary secretes large of estrogen during

(a) pregnancy

(b) lactation

(c) preovulatory period

(d) None of these

Ans. c

27. Vitellogenesis occurs during the formation of

(a) ootid in the Fallopian tube

(b) secondary oocyte in the Fallopian tube

(c) primary oocyte in the Graafian follicle

(d) oogonial cell in the Graafian follicle

Ans. c

28. Enzyme hyaluronidase is synthesised in

(a) tail of sperm

(b) head of sperm

(c) Golgi bodies of acrosome

(d) mitochondria of acrosome

Ans. c

29. Zona pellucida disintegrate just

(a) before tertilisation

(b) after fertilisation

(c) midway during cleavage

(d) after completion of cleavage

Ans. d

30. The sperm release to fertilise the ovum are active for how many day(s)?

(a) 1 day

(b) 2 days

(c) 3 days

(d) 7 days

Ans. b

MCQ on Oogenesis | MCQ on Gametogenesis | Multiple Choice Questions on in Vitro Fertilization | Fertilization Quiz

31. If mammalian ovum fails to get fertilised which one of the following is unlikely

(a) corpus luteum will disintegrate

(b) primary follicle starts developing

(c) estrogen secretion rapidly declines

(d) progesterone secretion rapidly declines

Ans. b

32. Withdrawal of which of the following hormones is the immediate cause of menstruation?

(a) FSH

(b) FSH-RH

(c) Estrogen

(d) Progesterone

Ans. d

33. Sperm capacitation involves

(a) hyaluronic acid

(b) change in shape

(c) release of mitochondria

(d) removal of membrane fatty acid

Ans. a

34. Fertilisation of sperm and ova takes place in  

(a) ampulla of oviduct

(b) isthmus of oviduct

(c) fimbrae of oviduct

(d) None of these

Ans. a

35. Correct sequence in cleavage

(1), zygote

(2), fertilisation

(3), gastrula

(4), blastula

(5) is

(a) 3, 1, 2, 5, 4

(b) 1, 3, 2, 4, 5

(c) 1, 2, 3, 4, 5

(d) 3, 2, 1, 5, 4

Ans. d

36. The slow block to polyspermy develops in response to the

(a) formation of fertilisation membrane

(b) release of sperm

(c) spreading of fertilisation cone around egg

(d) opening of sodium gates in the plasma membrane

Ans. a

37. The fertilised egg in human female is implanted in th. uterus after

(a) one month of fertilisation

(b) two month of fertilisation

(c) three weeks of fertilisation

(d) about seven days of fertilisation

Ans. d

38. The portion of the endometrium that covers the embre and is located between the embryo and uterine the ecavity is

(a) decidua umbilicus

(b) decidua capsularis

(c) decidua basalis

(d) decidua functionalis

Ans. b

39. In vitro fertilisation is a technique that involves transfer of which one of the following into the Fallopian tube?

(a) Either zygote or early embryo upto 8-cell stage

(b) Embryo only upto 8-cell stage

(c) Embryo of 32-cell stage

(d) Zygote only

Ans. a

40. The principal tail piece of human sperm shows the microtubular arrangement of

(a) 7+2

(b) 9+2

(c) 11+2

(d) 13+2

Ans. b

41. Secretion from which one of the following are rich in fructose, calcium and some enzyme?  

(a) Liver

(b) Pancreas

(c) Salivary glands

(d) Male accessory glands

Ans. d

42. Progesterone production fails during

(a) lactation

(b) gestation

(c) menopause

(d) menstruation

Ans. c

43. Which of the following is the component of oral pills? 

(a) Relaxin

(b) Oxytocin

(c) Progesterone

(d) None of these

Ans. c

44. Shortest phase in the menstruation cycle of women is

(a) luteal phase 

(b) ovulatory phase

(c) follicular phase

(d) menses

Ans. b

45. Nebenkern is a part of

(a) foetus 

(b) human ovum

(c) human sperm

(d) Graafian follicle

Ans. c

For More Topic of Zoology MCQs CLICK HERE


Spread the knowledge

Related posts

One Thought to “Infertility Quiz | ivf | Infertility Symptoms & Depression”

Leave a Comment